Ģimenes ārste: Zivju eļļa nepieciešama no pirmās dzīves dienas

05. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir zivju eļļa, un kāpēc izdzirdot tās nosaukumu šķiet, ka tā nudien nebūs garda? Kāds ir labums, ko varam gūt no zivju eļļas lietošanas? Konsultē ģimenes ārste Inese Kuģe.

Izvēlies garšīgo zivju eļļu! Agrākos laikos, protams, tā tas arī bija – produkts bija veselīgs, bet ne visai garšīgs. "Tagad, kad saku jaunajām mammām, ka jādzer zivju eļļu, visas to uztver normāli un neviebjas, jo mūsdienās zivju eļļa ir ne vien vērtīga, bet arī garšīga," novērojumos dalās ģimenes ārste Inese Kuģe. "Zivju eļļa ir kā mazs brīnums, kas zināmā mērā atklāts, bet tomēr– nāk no dabas."

Parūpējies par savu veselību! Svarīgākās zivju eļļas sastāvdaļas ir Omega taukskābes un D vitamīns, ko iesaka lietot rahīta profilaksei, savukārt Omega taukskābes piedalās pilnvērtīgā smadzeņu izveidē un darbībā bērniem.

Lieto zivju eļļu visa gada garumā! Tā kā mēs esam ziemeļnieku tauta, pareizi būtu zivju eļļu lietot visa gada garumā, bet reizumis gadās, ka cilvēki aizbildinās, ka vasarā zivju eļļu nav jēgas lietot,jo ir saulīte. Diemžēl mūsu platuma grādos saulīte mūs neapspīd pietiekami, lai uzņemtu D vitamīnu.

Lieto zivju eļļu kā profilakses līdzekli! Zivju eļļa uzlabo ne tikai veselības, bet arī ādas, matu un nagu stāvokli.  Šīs Omega 3 taukskābes ietilpst visu šūnu sastāvā, tāpēc tas ir ļoti būtiski, un liels palīgs ir arī D vitamīns, kas ir zivju eļļas sastāvā. Tāpat zivju eļļa ir lielisks profilakses līdzeklis, lai pasargātu mazuli no saslimšanas.

Lieto zivju eļļu gaidību laikā! Viedokļi dalās, un ne visi viedokļi ir pozitīvi, tomēr katrai topošajai māmiņai vajadzētu izvērtēt ieguvumus, ko zivju eļļa var sniegt gaidāmajam mazulim.

Visu dari ar mēru! Zivju eļļu pārdozēt var arī ar mēru. Ja izdzersiet uzreiz pudelīti zivju eļļu, jums ir garantēta ļoti laba vēdera izeja! Savukārt D vitamīns mazam bērnam var izraisīt pārdozēšanas gadījumā caureju, izsitumus.

D vitamīnu un zivju eļļu vari lietot vienlaicīgi! Mazam bērniņam obligāti ir jāsaņem D vitamīns, bet eksperti atzīst, ka var lietot papildus arī zivju eļļu, kura sastāvā jau ir D vitamīns.

Māmiņu Klubs

Videosarunu atbalsta

 20140320121953-19249.jpg

cecii cecii 05. Mar 2016, 13:20

Protams, ražotāji vēlas, lai jaundzimušais dzertu zivju eļļu no pirmās dienas, bet patiesība ir tāda, ka nekādu zivju eļļu mazajam puncim nevajag. Ja bērns ēd mammas pienu, tad līdz piebarošanas sākumam patiešām neko nevajag dot.
Otrs fakts, ko parasti nesaka - maziem bērniem pat labāka ir linsēklu eļļa (bet aukstā spieduma, nerafinēta, nekarsēta), arī tā satur Omega 3 un ir laba alternatīva zivju/krila eļļām.