Kas ir disbioze jeb disbakterioze un kāpēc tā rodās?

Kas ir disbioze jeb disbakterioze un kāpēc tā rodās?

23. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izdevniecība Rīgas Viļņi, žurnāliste I.Trofimova 

Ja gadās saslimt un dakteris izrakstījis antibiotikas, vairums šo ziņu uzņem ar dziļu nopūtu, jo zina, par nejaukajām blaknēm ar ko nāksies saskarties tās lietojot. Viena no nepatīkamākajām ir antibiotiku izraisīta disbakterioze, kas sagurušo slimnieku nomoka vēl vairāk.  

Kas ir disbioze jeb disbakterioze un kāpēc tā rodās?

Skaidro gastroenteroloģe, interniste, gastrointestinālās endoskopijas speciāliste Zane Straume: “Ja kādu iemeslu dēļ, zarnās samazinās labvēlīgo baktēriju skaits un palielinās nosacīti patogēno baktēriju daudzums, izveidojas disbakterioze jeb disbioze. Tās iemesli var būt novecošanās, ārējās vides ietekme, dzīvesveids, ēšanas paradumi, kā arī medikamentu, piemēram, antipsihotisko līdzekļu, protonu sūkņa inhibitoru un antibiotiku lietošana.

Vesels zarnu mikrobioms nodrošina uzturvielu vielmaiņu, pasargā organismu no kaitīgām vielām un patogēniem, savukārt, ja organismu skārusi disbakterioze un savairojušas patogēnās baktērijas, tās bojā zarnu sieniņas gļotādu, padara to jutīgu un uzņēmīgu pret toksīniem un sliktajām baktērijām. Piemēram, dzerot antibiotikas mainās zarnu mikroorganismu daudzveidība un skaits, kā arī pieaug baktēriju multirezistence. Rodas vide, kur var savairoties gan pret antibiotikām rezistentas, gan arī oportūnistiskas baktērijas, kā arī rodas disbioze. Tā var izraisīt dažādu orgānu sistēmu slimības, piemēram, kardiovaskulārās, neiroloģiskās, elpošanas un imūnsistēmas, kā arī traucē normālu zarnu darbību.” 

Caureja no antibiotikām

Diemžēl antibiotikas uzveic ne tikai slimību izraisošās baktērijas, bet iznīcina arī labās baktērijas, kas mīt zarnu traktā un nepārtraukti rūpējas par vēdera labsajūtu. Līdz ar labo baktēriju skaita samazināšanos, zarnu mikroflorā zūd līdzsvars, ko agrāk veidoja labās un sliktās baktērijas, rodas iekaisums, tādēļ pasliktinās pašsajūta, sāk sāpēt vēders un klāt ir arī caureja. Ar šo nepatīkamo blakni saskaras ļoti daudzi gan antibiotiku lietošanas laikā, gan vairākas dienas vai pat nedēļas pēc zāļu kursa pabeigšanas. Tikmer izjauktais baktēriju līdzsvars traucē gremošanas traktam strādāt pilnvērtīgi – pasliktinās organismam nepieciešamo mikroelementu un vitamīnu uzsūkšana, īpaši B grupas vitamīnu sintēze, organisms novājinās un zaudē imunitāti. Ja organisms ir spēcīgs, tas laika gaitā veiksmīgi tiek galā ar disbakteriozes izraisītu caureju un notiek atveseļošanās, tomēr mēdz gadīties, ka tā izraisa smagu resnās zarnas iekaisumu – kolītu. Šai saslimšanai raksturīga ne tikai šķidra vēdera izeja, dažkārt pat ar asinīm, bet arī izteiktas vēdersāpes un drudzis. Biežās caurejas dēļ organisms novājinās, atūdeņojas zaudē sāļus, barības vielas un vitamīnus, tāpēc ar ārstēšanas uzsākšanu kavēties nedrīkst. 
 
Ar rauga sēnīti pret disbakteriozi 

Sevi pasargāt no disbakteriozes, vari, ja līdz ar zālēm sāksi lietot arī probiotikas, kas palīdz uzturēt dabīgo zarnu miklofloru un aizsargā to no sliktajām baktērijām, nevainojami liek darboties visai gremošanas sistēmai un iedarbojas arī kā caureju mazinošs līdzeklis. Visas šīs labās lietas spēj paveikt probiotika Enterol, ka satur rauga sēnīšu (Saccharomyces boulardii) šūnu celmu CNCM I-745. “Saccharomyces boulardii nonākot zarnu traktā veido apvalku, kas palīdz cīnīties pret patogēno baktēriju darbību. Pētījumi rāda, ka rauga sēnīte aktīvi stimulē imunitāti, palīdz iznīcināt patogēnās baktērijas, aizsargā zarnu gļotādu no toksisko baktēriju ietekmes,” - skaidro gastroenteroloģe Zane Straume.

Ārsti un farmaceiti iesaka probiotikas sākt lietot tajā pašā dienā, kad antibiotikas, un dzert tās aptuveni trīs stundas pēc vai pirms tam, kad tiek uzņemta antibiotikas, bet Enterol drīkst lietot reizē ar antibiotikām, kas ir ļoti ērti. Rauga sēnītei nepatīk nedz aukstums, nedz karstums, tāpēc vislabāk pēc norīšanas padzeries remdenu ūdeni, nevis karstu tēju vai ledusaukstu ūdeni. Nereti, beidzot dzert antibiotikas, tiek pieņemts lēmums pārtraukt lietot arī probiotikas, bet tā rīkoties nevajadzētu. Pareizi būtu turpināt tās lietot vismaz divas nedēļas pēc antibiotiku kursa beigām.