Cik liela ir profilaktiskā D3 vitamīna deva bērnam?

24. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris mūs jau lutina gan ar siltu laiku, gan ar saulainām dienām, kad varam papildus uzņemt D vitamīnu. Vai tiešām ar to ir gana? Nē, D vitamīnu papildus visa gada garumā jālieto gan lieliem, gan maziem. Kādas ir drošas devas?

Nesen plašsaziņas līdzekļus pāršalca vēsts, ka bērniem D vitamīnu iespējams arī pārdozēt. Kāda ir droša D vitamīna deva bērnam? Vaicājam ģimenes ārstei Ņinai Voroņko.

Ikdienā D vitamīnu svarīgi lietot, jo tas ir hormons, kas piedalās vielmaiņā. Tā kā organismā tas netiek sintezēts, to jāuzņem papildus ar tabletēm, kapsulām vai pilieniem. “D vitamīns arī palīdz uzsūkties kalcijam, kas nozīmē, ka to lietojot būs stiprāki kauli. Novērots arī, ka tie, kuri lieto D vitamīnu, retāk slimo ar dažādām elpceļu saslimšanām, ātrāk izveseļojas,” stāsta ģimenes ārste, piebilstot, ka šiem cilvēkiem arī ir labāks noskaņojums, jo ne velti D vitamīnu sauc par laimes vitamīnu.

Katram bērnam jāuzņem vecumam atbilstoša D vitamīna deva:

  • Līdz 1 gada vecumam: 400-1000 SV;
  • 1 – 11 gadus veciem bērniem: līdz 2000 SV;
  • Pēc 11 gadu vecumam: līdz 4000 SV.

Ja ar analīzēm noteikts D vitamīna deficīts, ārsts noteiks individuālu D vitamīna uzņemšanas devu, tāpēc svarīgi regulāri nodot analīzes.

Ģimenes ārste Ņina Voroņko D vitamīnu nozīmē mazuļiem jau no 2-3 nedēļu vecuma, nosakot profilaktisko devu 400 SV apjomā, ar laiku to palielinot, ja tiek novērots D vitamīna trūkums. Par D vitamīna trūkumu var liecināt:

  • Mazulis, zīžot krūti, mēdz svīst;
  • Muskulatūras vājums;
  • Fiziskās attīstības traucējumi.