Sīkā motorika un pirkstiņspēles bērniem

Sīkā motorika un pirkstiņspēles bērniem

05. Sep 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās pirmsskolnieka darbošanās ar rokām ir maksimāli atvieglota: nekādu striķu un pogu - sandales ar lipeklīšiem, bikses ar gumijām, un pat zīmēšana planšetdatorā, nevis ar zīmuli uz papīra. Atliek vien pabrīnīties par to, ka daudzi vecāki uzzina par sava bērna sīkās motorikas problēmām tikai pirms skolas. No kāda vecuma jāsāk trenēt bērna pirkstiņus, kā to pareizi darīt, un pats galvenais - kāpēc to darīt?

0-3 mēneši

Sīkā motorika attīstīsies dabīgā ceļā neatkarīgi no tā, vai mērķtiecīgi to trenēsiet vai nē. Milzīga starpība slēpsies vien tajā, cik attīstīti būs pirkstiņu muskuļi. Ja sāksiet darboties ar mazuli kopš dzimšanas, tad pirmais priekšmeta satvēriens būs jau 1,5-2 mēnešu vecumā, nevis 3 mēnešu vecumā un vēlāk, kā tas ir parasti. Pārlikt no rociņas otrā mazulis iemācīsies agrāk un darīs to daudz veiklāk.

Burtiski no dzimšanas var veikt plaukstiņu masāžu, kā arī var masēt katru pirkstiņu. Darbošanos var veikt kopā ar pantiņu skaitīšanu un jautrām dziesmīņām. Galvenais, lai tas viss bērnā izraisītu emocijas. Atcerieties, ka labākās rotaļietas bērnam pašlaik esat tieši jūs!

Vingrinājumi

  • skaitiet bērniņa pirkstiņus, pielieciet katru pie lūpām un iedodiet tam bučiņu
  • ar katru pirkstiņu veiciet apļveida kustības sākumā uz vienu pusi, pēc tam uz otru
  • lieciet bērna plaukstiņās mazas (3-4cm diametrā) bumbiņas no dažāda materiāla - tas labi attīsta taktilās izjūtas. Mazulim jāmācās tās noturēt
  • no 1,5m sāciet trenēt tveršanas refleksu. Lieciet savu rādītājpirkstu pie mazuļa plaukstiņas un sagaidiet, kamēr viņš satver to. Pēc tam akurāti pavelciet mazuļa rociņu uz savu pusi

4-5 mēneši

Šajā vecumā būsiet jau pamanījuši, ka mazulis var satvert ar vienu rociņu otru, vai pat savu kājiņu, un kādu laiciņu uz notverto skatīties. Apmēram šajā pat laikā viņš var sākt aktīvi vilkties pēc priekšmetiem un tvert tos, un ap piektā mēneša beigām - viņš var jau prast satvert priekšmetu ar abām rokām. Nu ir laiks gatavoties pirmajiem vārdiņiem. Agri? Nebūt ne! Jo tieši mazajos pirkstiņos slēpjas laukumiņi, kas tiešā veidā ir saistīti ar runas centriem, tātad, tie ir jāstimulē.

Vingrinājumi

  • ņemiet mazu baloniņu vai bumbiņu, lieciet to bērniņa plaukstā un turot bērna rociņas savējās, tuviniet tās un pagroziet
  • rotaļājieties - salieciet bērna pirkstiņus dūrītē, kurā jūs varētu ievietot savu rādītājpirkstu
  • pēc kārtas paceliet mazuļa rociņas augšā un virziet tās prom no galvas - uz priekšu un atpakaļ
  • turpiniet masēt mazuļa pirkstiņus: maigi aptaustiet katru pirkstiņu, katru no tiem salieciet un atlieciet. Var skaitīt arī pantiņu veicot šīs darbības

6-7 mēneši

Bērniņa abu roku kustības ir jau noteiktākas. Piemēram, viņš var ar vienu rociņu satvert rotaļu lācīti, ar otru to paglaudīt. Viņš jau pārliecinoši var prast pārlikt priekšmetu no vienas rociņas otrā, un viņam patīk mest to zemē. Sešus mēnešus veciem mazuļiem var uztaisīt pašu rokām interesantas un noderītas rotaļlietas, kas attīstītu sīko motoriku.

Vingrinājumi

  • Ņemiet žurnālu un parādiet, kā to var raut, plēst un pēc tam papīrus var samīcīt. Mazulim tāda nodarbe noteikti patiks, īpaši tāpēc, ka te būs interesants troksnis.
  • Vēl viens veids, kā izklaidēties ar papīra palīdzību - ietinat bērniņa mīļāko grabulīti papīrā, paņemiet vairākas salvetes un satiniet tajā grabuli. Dariet tā, lai mazulis šo tīšanas procesu redzētu. Pēc tam piedāvājiet viņam priekšmetu atrast. Ja uzreiz neizdodas, palīdziet bērniņam un noteikti paslavējiet viņu. Tāpat noderēt var čaukstošs iesaiņojuma papīrs.
  • Mazulim patiks neliela izmēra piramīdas. Sākumā viņš piramīdas sastāvdaļas tikai ņems nost, bet pavisam drīz iemācīsies tās arī uzlikt. Mācīt var bērniņam arī atskrūvēt, aizskrūvēt pudelītes. Noderēt var arī mazo, cieto grāmatiņu lapu šķirstīšana.

8-10 mēneši

Šajā vecumā ar bērniņu var jau rotaļāties izmantojot dažādas plaukstiņu spēles - Vāru, vāru putriņu utml.  Tām ir liela nozīmē sīkās motorikas attīstībā, jo pirmkārt, iesaistīti darbībās tiek visi pirkstiņi, otrkārt, tiek trenēta atmiņa, un mazulis ātri iegaumē vārdus un kustības, ja ar viņu darbojas katru dienu.

Vingrinājumi

  • No astoņu mēnešu vecuma rotaļās var iesaistīt arī sāļo mīklu. Iemāciet mazulim noraut pa mazam gabaliņam no lielāka. Iemāciet mīkliņu saplacināt. Tas viss attīsta mazo pirkstiņu kustīgumu.
  • Ļoti labas un šim vecumam piemērotas ir gumijas rotaļlietas ar pīkstuļiem, kas palīdz stiprināt mazuļa muskuļus. Var atkal skaitīt pantiņu un lūgt bērnam noteiktā brīdī saspsiest gumijas rotaļlietu, lai tā iepīkstas.

10-12 mēneši

Mazulis aktīvi atkārto pieaugušo kustības un darbības: spiež podziņas telefonā, liek savu rotaļu telefonu pie auss, ņem rokās rakstāmo un mēģina kaut ko uzšvīkāt. Viņš sāk gribēt patstāvīgi turēt karotīti, pudelīti un ļaujat viņam to, lai arī pēc tam būs jāveic uzkopšanas darbi! Gadu vecs mazulis jau labi vada savas kustības: mierīgi notur rotaļlietas rokās, kustina tās, met, nogrūž no galdiņa, liek kastītēs, liek vienu priekšmetu otrā vai vienu uz otra. Lai roku kustības būtu vēl pilnīgākas, jāturpina trenēt sīkā motorika.

Vingrinājumi

  • piedāvājiet mazulim izjaukt un salikt piramīdu
  • praktizējiet kastīšu atvēršanu un aizvēršanu. Noderēt var arī burciņas. Un vislabāk, ja vāciņi ir atšķirīgu izmēru. Vāciņi var būt gan uzliekami, gan uzskrūvējami. Pataupiet bērna pārtikas trauciņus, tie var noderēt.
  • Parādiet bērnam, kā pieknaģēt knaģīšus veļas striķim
  • Sataisiet no konfekšu papīrīšiem bumbiņas. Salieciet tās uz galda  - abās galda pusēs. Ielieciet vārtu vietā kādu zīmuli. Piedāvājiet bērniņam ar pirkstiņu iesist vārtos bumbu
  • Māciet bērniņam noturēt krūzīti, vislabāk derēs plastmasas, pēc tam lai ņem karoti, un tad - zīmuli. Piedāvājiet pazīmīt
  • Ap gada vecumu bērnam var interesēt zīmēšana, un noderēt var pirkstiņkrāsas. Nevajag pārdzīvot par netīro apģērbu, pirkstiņkrāsas ir viegli izmazgāt
  • Pusotra gada vecumā bērniņam var dot jau sarežģītākus uzdevumus - sasiet, atsiet, ievērt diegu, sapogāt. Te arī ir jāļauj vaļa fantāzijai, jo pašu darinātās lietiņas būs tās labākās.

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170629095820-48787.jpg