Pārvākšanās ar mazuli: iesaisti darbos arī mazuli

Pārvākšanās ar mazuli: iesaisti darbos arī mazuli

18. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pārvākšanās ir slodze ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Grūti ir abiem, jo priekšā ir lielas pārmaiņas. Un tomēr, visu priecīgāku var padarīt kopīga darbošanās!

Kā nodarbināt bērnu pārvākšanās laikā?

Droši vien pirmais, kas ienāk prātā, ir multfilmas. Bet vecumā līdz 3 gadiem tās skatīties ilgstoši tomēr nevajadzētu. Tātad - rotaļlietas. Bet, diezvai mazulis gribēs rotaļāties ar vecajām rotaļlietām, kad apkārt ir tik daudz kā interesanta. Protams, neviens, izņemot mammu, nezina, kas viņas bērnam interesē un patīk vairāk par visu. Ļoti daudziem bērniem patīk spēlēties ar ūdeni. Ūdens bļodiņa, daži sīki trauciņi, milzīgs dvielis un visa šī bagātība kādā brīvā vietiņā uz drīgas. Ūdensbļodai apakšā var palikt lielo dvieli un vēlāk ūdeni var viegli saslaucīt. Turklāt - bērnam kādu laiciņu būs interesanti.

Ja bērnam patīk grāmatas, var iegādāties dažas interesantas, nelielas grāmatiņas vai žurnālus ar interesantie attēliem. Tāpat var patikt rotaļas ar klucīšiem, lielām pogām, ko šķirot, pārlikt no trauciņa trauciņā. Protams, tas viss der bērniem, kam pasaules iepazīšana caur muti ir jau secen. Ja mazulim ir vairāk kā 2 gadi, viņam patikt varētu arī mazu dzīvnieciņu komplekts, ar kura palīdzību viņš varētu izveidot pats savu ZOOdārzu.

Un tomēr, ja bērns nevēlas atiet no tevis ne uz mirklīti, iesaisti viņu kārtošanā. PIedāvā nesarežģītas lietas: salikt viņa lietiņas somā, salikt rotaļlietas kastē. Palīdzēt kasti aizlīmēt. Ja bērnam ir daudz rotaļlietu, viņam būs daudz darbiņu.

Bērniem, kas vecāki par 2 gadiem, varētu patikt arī veco žurnālu plēšana un gabaliņu likšana maisā. Tāpat varētu patikt arī sašķirot rotaļlietas, ļaujot pašam izvēlēties, ar kurām bērns vairs nespēlēsies.

Jāņem vērā, ka šī vecuma bērniem var patikt ne tikai kārtot, bet arī, ja vecāki aizņemti ar pārvākšanās problēmām, protestēt, izmētājot dažādas tevis jau saliktās lietas. Tādā brīdī nepalīdzēs ne grāmatiņas, ne rotaļlietas. Bet - noderēt var rotaļas ar pieaugušo lietām - kastīges, katliņi, trauciņi, kuros var likt iekšā, un tad atkal ņemt ārā dažāda izmēra priekšmetus.

Mazais pārvākšanās laikā tev var staigāt līdzi kā aste. Un arī tas nav sliktākais variants, saliec katrā telpā kādas lietiņas viņam, lai bērnam būtu, ar ko darboties, kamēr tu kaut ko liec kastēs.

Mazuļiem patīk atdarināt vecākus, tāpēc bērns, jebkurā gadījumā gribēs tev palīdzēt, esi tam gatava, tāpēc jāpadomā par darbiņiem priekš bērna savlaicīgi.

Māmiņu Klubs