Plūmes – ne tikai ievārījumiem

Plūmes – ne tikai ievārījumiem

09. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plūmju sezona rit pilnā sparā, tāpēc jāsteidzas baudīt šo sulīgo gardumu! Bet pirms tam izlasi turpinājumu un uzzini dažus interesantus faktus par tām.

Plūmēm ir gluda un plāna miziņa un sulīgs mīkstums, kas satur daudz skābes. Pasaulē ir vairāk nekā 2000 šķirņu un tās nogatavojas dažādos laikos vasarā un rudenī. Lielāko, saldāko un sulīgāko plūmju šķirnes izmanto desertiem, mazāk sulīgās – sacepumiem, kūkām u.c.

Ķīnā plūmes vienmēr tikušas augsti vērtētas. Tur radusies arī saldskābā ķīniešu plūmju mērce ar īpatnējo garšu.

Damaskas šķirnes plūmes aug savvaļā. Arī Mirabele aug savvaļā. No tām gatavo plūmju degvīnu, arī ievārījumus, mērces un želejas.

Plūmes ir īpaši noderīgas tiem, kas vēlas kļūt slaidi, jo tās mīkstina vēderu un saista liekos taukus zarnās. Turklāt 100 gramos plūmju ir tikai 46 kalorijas. To sastāvā esošās minerālvielas – kālijs, dzelzs, magnijs un varš – regulē asinsspiedienu un samazina iespēju saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Arī žāvētajām melnajām plūmēm piemīt vairākas labas īpašības. Tās iederas gan saldos, gan arī asos ēdienos. Tās ir arī pazīstamas kā vēderu izeju veicinošs līdzeklis. 

 

Kuras ir tavas iecienītākās plūmes? Ko tu no tām gatavo?