Bet... kā ir ar sulfātiem?

Bet... kā ir ar sulfātiem?

09. May 10:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no jautājumiem, kas bieži tiek uzdots NÄKK, ir par virsmaktīvajām vielām, ko mēs iekļaujam savos šampūnos. Mēs pilnībā saprotam, kāpēc radušās bažas. Sulfātiem ir nedaudz slikta reputācija, jo tie ir stipri un, iespējams, sausina. Tomēr patiesībā ir citādi:

Visi sulfāti nav vienā maisā liekami.

Nātrija koko sulfāts, nātrija laureta sulfāts un nātrija laurilsulfāts ir virsmaktīvās vielas, ko parasti izmanto personīgās higiēnas līdzekļos, piemēram, šampūnos un tīrīšanas līdzekļos. Lai gan tie kalpo līdzīgiem mērķiem, lai radītu putas un noņemtu netīrumus un eļļu no ādas un matiem, starp tiem ir ievērojamas atšķirības, jo īpaši attiecībā uz to izcelsmi, īpašībām un iespējamo iedarbību. Apskatīsim nātrija koko sulfāta priekšrocības salīdzinājumā ar nātrija laureta sulfātu (SLES) un nātrija laurilsulfātu (SLS):

Avots un dabiskā izcelsme:

Nātrija koko sulfāts: Šī virsmaktīvā viela, kas iegūta no kokosriekstu eļļas, tiek uzskatīta par dabiskāku un saudzīgāku salīdzinājumā ar SLES un SLS. Tā ir iegūta no atjaunojamiem resursiem, un tās sastāvs ir videi draudzīgāks. SLS un SLES iegūst no naftas, un to ražošanā var izmantot virkni ķīmisku procesu.

Savienojuma molekulmasa, ko sauc arī par molekulsvaru, sniedz ieskatu tā ķīmiskajā struktūrā un īpašībās. Salīdzinot nātrija koko sulfātu un nātrija laureta sulfātu (SLES), izpratne par to molekulmasām var atklāt atšķirības to struktūrā, uzvedībā un iespējamajā iedarbībā. Visas trīs virsmaktīvās vielas efektīvi attīra, noārdot eļļas un netīrumus. Tomēr nātrija koko sulfāta molekulārā struktūra nodrošina līdzsvaru starp tīrīšanas spēku un maigumu, tāpēc tas ir piemērots plašākam matu un ādas tipu klāstam. Tā lielās molekulmasas dēļ samazinās tā iekļūšana ādā, kas nozīmē mazāku kairinājuma potenciālu. 

Iedomājieties: pateicoties savai izcelsmei no kokosriekstu eļļas, nātrija koko sulfātam piemīt daudz lielāka molekulārā masa. Iztēlojieties to kā maigu milzi attīrīšanas pasaulē, kas ir saudzīgāks pret jūsu ādu un matiem. Iepazīstieties ar nātrija laurilsulfātu – enerģisko dejotāju ar mazāku molekulmasu. Tas uzņemas iniciatora lomu, kas gatavs iegriezt ballīti un ķerties pie attīrīšanas darbiem. Tā mazais izmērs ļauj tam uzreiz sākt strādāt, taču, hei, dažkārt visa šī aizrautība kādam var nepatikt, īpaši cilvēkiem ar jutīgu ādu.

Īsumā, nātrija koko sulfāts ir draudzīgs milzis, kas sniedz jums attīrošu apskāvienu, vienlaikus pārlieku nenomācot jūsu matus un ādu. Nātrija laurilsulfāts ir ballītes aizsācējs, kas veic attīrīšanu ar entuziasmu, bet reizēm ir pārāk dedzīgs. Šo molekulāro īpatnību pārzināšana var palīdzēt jums izvēlēties ideālo partneri savām matu un ādas vajadzībām.

Runājot par ietekmi uz vidi, nātrija koko sulfāts, kas iegūts no kokosriekstu eļļas, ir videi draudzīga un viegli bioloģiski noārdāma alternatīva, salīdzinot ar SLES un SLS, kuru izcelsme meklējama naftas produktos.

Kopumā nātrija koko sulfāts ir planētai draudzīgāks un saudzīgāks radinieks nekā nātrija laureta sulfāts (SLES) un nātrija laurilsulfāts (SLS). Mēs runājam par formulām, kas ir vērstas uz labestību, ilgtspēju un kaitinošu ādas kairinājumu novēršanu.