Ierauga kviešu / rudzu maize (bez rauga)

Ierauga kviešu / rudzu maize (bez rauga)

17. Oct 2013, 09:20 taschinka taschinka

Gatavojam ieraugu:

Pirmā diena:

1 glāze rudzu smalkie milti

1 glāze vārīts,atdzesēts ūdens

Glāzes tilpums būtībā kā vēlas,jo lielāka jo vairāk sanāks ieraugs.Es ņēmu kā eksperimetam pavisam nelielu dsaudzumu,lai zinātu,kas sanāks.Manas glāzes tilpums 50ml.

Stikla burkā samaisam ūdeni un miltus.

Apsedzam un apsienam ar mali vairākās kārtās.Burku liekam pēc iespējas siltākā vietā,kur nav caurvējšs.Atzīšos,ka manās mājās siltas vietas uz doto brīdi nav un tādēļ turēju vienkārši uz galda.

Otrā diena:

Ieraugu jāpiebaro vienā un tai pat laikā.Ja vakar sākām gatavot 10:00,tad piebarojam pluss mīnus arī 10:00.

Piebarojam otrajā dienā ar 1/2 glāzi rudzu miltiem un pielejam 1/2 glāzi vārītu,atdzesētu ūdeni.Kārtīgi izm aisam.

Atkal virsū marle,siltā,bez caurvējiem vietā līdz nākamai dienai.

Trešā diena.


Šodien jau ieraugs ir ar īpašu smaržu un sāk izveidoties burbulīši.

Piebarojam atkal ar 1/2 glāzi ūdens un 1/2 glāzi miltiem.Izmaisam,apsedzam,liekam siltā vietā.

Tieši tā pat arī ceturtajā dienā,piebarojam ar tādu pašu daudzumu miltiem un ūdens.Izmaisam un turam līdz piektajai dienai.

Piektā diena:

Piebarojam ar 1/2 glāzi ūdens un 1/2 glāzi mil.tiem.Apsedzam un turam siltā vietā vēl 3 stundas.Pēc trijām stundām ieraugs gatavs,varam cept maizi.

Man ar šīm proporcijām sanāca 196g ieraugs.

Gatavojam maizi:

Ņemam visu ieraugu,pievienojam 2 tēj.k sāls,1 ēd.k cukuru,50g rudzu miltus,150g kviešu miltus un 75ml ūdens.Visu izmaisam.Apsedzam vienu stundu paturam siltā vietā.

20131017085959-52844.jpg

 

Mīklu lejam formā,kas iesmērēta ar eļļu un apbērta ar miltiem,bet man jau beigās šķita,ka milti nav nepieciešami.

20131017090048-67694.jpg

 

Apsedzam un ļaujam rūgt vēl kādas 3 stundas,var arī vairāk.Viss atkarīgs no tempertūras.Kā minēju man nebija siltas vietas un raudzēju istabas tempertūrā,kas ir diezgan zema.

Apkaisam ar miltiem.

Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 40 minūtēm.

20131017090527-80287.jpg

 

Lūk,gatava maize.Nedaudz ir palielinājusies cepoties un raudzējoties,bet pavisam nedaudz,jo rūga ieraugs un maize diezgan zemā tempertūrā.Bet ja raudzēs labi siltā vietā,tad gan ieraugs gan maize uzrūgs vēl labāk kā man.

20131017090909-99675.jpg

20131017091356-25883.jpg

Lūk,kāda maizīte.Ļoti,ļoti garšīga.Šīs maizes tips līdzināts veikala "ķieģelītim".

Neskatoties uz auksto gaisu,maize sanāca garšīga un šodien jau taps daudz lielāks ierauga daudzums,lai sanāk vairāk gardās maizes.

20131017091535-41476.jpg

taschinka taschinka 17. Oct 2013, 14:07 nosiguldas

Ja vēlas ieraugu atstāt,tad uzreiz gatavo lielāku porciju,vienu daļu cep uzreiz,bet otru liek ledusskapī un reizi nedēļā piebaro,bet tiklīdz vēlas cept maizi,tad ieraugu patur istabas tempertūrā pāris stundas,lai atdzīvojas.Tā es lasīju.

nosiguldas nosiguldas 17. Oct 2013, 12:27

Es ieraugu atliku parasti burciņā no iejauktās mīklas un vēl pievienoju dažādas s\ekliņas, tad vispār pasakaini garšo.😀