Nesaki bērnam vienmēr visu priekšā un ļauj arī kļūdīties

15. Dec 2019, 23:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotaļāšanās bērnos attīsta radošo potenciālu, taču zini, ka tam par labu nāk arī ikviena ikdienišķā darbība, kurā iesaistām bērnu, jo tās palīdz rast risinājumus dažādās situācijās, tātad, tas ir ieguvums arī bērna nākotnei.

Regulāri tiek uzsvērts, cik svarīgi ir ik dienu pavadīt laiku kopā ar bērnu, nododoties rotaļām, sarunām, radošām aktivitātēm. Pat ja tavā arsenālā nav idejas radošiem darbiņiem, iedvesmu vari smelties internetā, taču privātās pirmsskolas izglītības iestādes CreaKids skolotāja Keitija Maculēviča atgādina, ka laikam kopā ar bērnu obligāti nav jāizpaužas kā sēdēšanai pie galda, lai līmētu, zīmētu un veidotu.

“Arī ikdienišķas darbības var būt kopīgs laika pavadīšanas veids, kas bērnam patiks. Bērnu var iesaistīt ēst gatavošanā, galda saklāšanā, tā attīstot viņā prasmes, kas noderēs nākotnē,” stāsta skolotāja K. Maculēviča. Bērnam ir svarīgi pavadīt laiku kopā ar bērnu, tā ļaujot bērnam iegūt vecāku uzmanību un attīstīt prasmes. Piedevām, ja vecāki sniedz uzslavas, tas būs ieguvums arī bērna pašapziņai.

Tajā pašā laikā skolotāja K. Maculēviča atgādina, ka ir svarīgi, lai vecāki ļautu bērniem arī kļūdīties un mēģināt darīt atkārtoti, jo tādējādi bērns meklē jaunas pieejas konkrētu darbību un problēmu risināšanai. Tāpat arī vecākiem jājūt robeža, cik daudz bērnu uzslavēt. “Pārāk daudz uzslavu un uzslavas nevietā var radīt situācijas, ka nākotnē bērns sagaidīs, ka viņu uzslavēs par visu, ko viņš paveicis,” skaidro speciāliste. Tāpat arī vecākiem nevajadzētu speciāli visās spēlēs zaudēt, lai tikai bērns būtu priecīgs – bērnam jāiemācās arī zaudēt.

Ko nozīmē būt radošam? Būt brīvam savos uzskatos, nekautrēties un būt gatavam izaicinājumam. Tieši tādi ir bērni, tāpēc ikdienas rotaļās ir svarīgi ļaut bērnam pašam pieņemt lēmumus, tādējādi atbalstot viņa radošumu.

Ņemot vērā, ka radošums ir cilvēka pieredze mijiedarbībā ar ārējiem faktoriem, tiem jāpievērš zināma uzmanība, jo ārējie faktori radošumu var gan celt, gan slāpēt. “Slāpē negatīvā pieredze, neveiksmes, ja blakus nav bijis atbalsts,” uzsver pirmsskolas izglītības iestādes skolotāja, sakot, ka tieši šī iemesla dēļ ir svarīgi, lai vecāki būtu bērna atbalstošie līdzcilvēki, kas radošumu neslāpē.

Pieci svarīgi punkti, kas jāatceras par rotaļāšanos

  • Ja rotaļu laikā ar bērnu jūties neērti, atgādini sev, ka tas ir tavs bērns un viņš par tevi nesmiesies. Bērns no kopīgas rotaļāšanās būs tikai ieguvējs, tāpēc vecākiem ir svarīgi strādāt pašiem ar sevi.
  • Rotaļu laukumā jāpastāv arī noteikumiem un robežām, kas ar bērnu jāpārrunā vēl pirms došanās uz rotaļu laukumu vai rotaļāšanās uzsākšanas. Vecākiem skaidri jānosauc konkrētas lietas, kuras nedrīkst darīt, paskaidrojot, kāpēc nedrīkst.
  • Ja bērni bez vardarbības paši spēj atrisināt konfliktus, viņus pēc tam par to var uzslavēt. Atceries, ka bērnam pašam ir jāiemācās atrisināt dažādas situācijas, tāpēc pieaugušā iejaukšanās ne vienmēr ir nepieciešama.
  • Rotaļājoties bērniem, vecākiem no malas būtu jāseko līdzi rotaļām un gadījumā, ja tiek pamanīts, ka otrs var ciest, pieaugušajam ir jāiejaucas. 
  • Rotaļājoties ar bērnu, pieaugušajam ir jāļauj bērnam radoši izpausties. Tas nozīmē, ka vecāki nedrīkst diktēt, kā spēlēties, piemēram, no kādas krāsas LEGO klučiem būvēt torņus.

#RebuildTheWorld