5 vecāku kļūdas, kuru dēļ bērnam var rasties nepatika pret lasīšanu

5 vecāku kļūdas, kuru dēļ bērnam var rasties nepatika pret lasīšanu

14. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja kopā ar bērnu jau gatavojaties skolai, noteikti apjaut, cik tas viss kopā var radīt lielu spriedzi. Vēloties, lai bērns visu izdarītu perfekti, vecāki paši mēdz pieļaut kļūdas mācību procesā.

Darbs ar bērnu prasa lielas pūles un arī vecāku paškontroli. Piemēram, redzot, ka bērnam ir grūtība izlasīt kādu vārdu, ir tik viegli zaudēt pacietību. Tā rezultātā, pieļaujot dažādas kļūdas, pēc tam varam attapties, ka bērns paziņo, ka viņam riebjas lasīšana.

Ko darīt, lai tā nenotiktu? Izlasi, vai tu nepieļauj kādu no šīm kļūdām. Ja kādā no punktiem saskati sevi, tad zini, ka tev laiks mainīties un iemācīties būt pacietīgai!

Nekādā gadījumā nepārtrauc bērnu lasīšanas laikā. Pat ja bērns ir kļūdījies, ļauj viņam izlasīt teikumu līdz galam un tikai tad atgriezties pie kļūdas. Ja pēc katra vārda labosi, liksi apstāties, tad bērns zaudēs spēju koncentrēties un nevarēs izsekot līdzi lasītajam, piedevām, tas izraisīs negatīvas asociācijas ar lasīšanu.

Nesmejies par bērnu. Ja bērns ir kļūdījies, varbūt kādu vārdu izlasījis pilnīgi nepareizi, nesmejies! Cits gadījums ir, ja bērns pats savu kļūdu pamana un sāk smieties. Tad varat abi kopīgi izsmieties un ķerties pie tālākas lasīšanas.

Nepārtrauc bērnu ar vārdiem “Tu lasi nepareizi! Tev jālasa ….” Ja pielaistā kļūdiņa neietekmē teksta saturu, tad tas nav iemesls, lai bērnu pārtrauktu un uzsvērtu vismazākās kļūdas.

Ja pielaistā kļūda ietekmē teksta saturu un lasītā nozīmi, tad pagaidi, līdz bērns izlasījis līdz galam teikumu vai arī rindkopu, un pēc tam lūdz atgriezties pie kļūdainās vietas. Kad kļūda atrasta un izlabota, palūdz bērnam atkārtoti izlasīt attiecīgo teikumu vai rindkopu.

Lai neļautu bērnam tekstu lasīt mehāniski, neiedziļinoties teksta saturā, pēc katras nodaļas lūdz bērnam pastāstīt par izlasīto, uzdod precizējošus jautājumus.

Atceries, ka lasīšanai ir vajadzīga arī ērta vide, tāpēc radi to! Atceries to, ka bērnam jāļauj pašam izvēlēties savām interesēm atbilstošas grāmatas, bet tu vari rekomendēt un ieteikt nevis uzspiest savu gribu. Tev jākļūst par bērna atbalstu lasīšanas prasmju apguvē, tāpēc iemācies pacietību un esi klāt, palīdzot un atbalstot, nevis baroties un aizrādot par katru neveiksmi.