5 situācijas, par kurām nekad nedrīkst bārt bērnu

5 situācijas, par kurām nekad nedrīkst bārt bērnu

29. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā saglabāt mieru brīdī, kad bērns sasitis vāzi, kā nebārties brīdī, kad bērns atzinies kādā savā kļūdā? Mums, vecākiem, protams, tas ir liels izaicinājums, bet, ja protam savaldīt savs emocijas, palīdzēsim savam bērnam augt harmoniski un pārliecinātam par sevi.

Iespējams, vaicāsi, kāpēc gan ir tik svarīgi apslāpēt savas dusmas? Iedomājies sevi bērna situācijā – katrs aizskarošais un skarbais vārds vēl ilgi paliek bērna atmiņā un rada aizvainojumu.

Mēs vēlamies dot padomu, kuros brīžos pieaugušajiem vajadzētu prast sevi savaldīt un nebārties, lai bērns arī turpmāk uzticētos un augtu sirsnīgās attiecībās.

Par kļūdām

Ja vēlies, lai bērns izaugtu par pārliecinātu cilvēku, biežāk ļauj viņam pašam pieļaut kļūdas, jo tikai tā viņš var kaut ko iemācīties. Citu pieredze nemāca tik labi kā savējā, tiesa, tas neizslēdz vecāku atbalstu brīžos, kad bērns ar kaut ko netiek gala.

Ir svarīgi, lai vecāki nebiedētu un nebārtu bērnu par viņa pieļautajām kļūdām. Lai bērnu iedrošinātu, biežāk viņam rādi piemērus no citu dzīves. Piemēram, sportistus, kuri arī pēc neveiksmes piedzīvošanas turpina cīnīties un reiz tiek pie čempiona titula.

Par emocijām

Ģimene ir cilvēki, kuri mūs pieņem tādus, kādi esam. Vienalga, vai mēs būtu noguruši, nokaitināti. Vai tev pašai būtu patīkami, ja vīrs būtu dusmīgs un rātos par to, ka tu par kaut ko pārdzīvo vai arī esi nogurusi?

Tāpat ir ar bērnu. Nebaries uz bērnu, ja viņš ir dusmīgs, bēdīgs vai izdzīvo kādu citu emociju, jo ir ļoti svarīgi emocijas neuzkrāt sevī. Ļauj bērnam emocijas izteikt ar spēlēm, rotaļām, zīmēšanu, dziedāšanu vai arī izraudāšanos. Galvenais, lai vecāki bērnu nebārtu par to, ka viņam ir emocijas.

Par patiesību

Mēs paši bērnībā noteikti ne reizi vien esam sodīti. Gan par niķiem un stiķiem, gan arī par to, ja noticis kas tāds, ko paši nemaz negribējām izdarīt. Tieši tāpēc neatkārto savu vecāku kļūdas! Nebar bērnu par to, ka viņš pastāsta, ka ir pazaudējis kādu rotaļlietu, vai arī netīšām gultā izlējis ūdens glāzi.

Ievelc dziļi elpu un savaldies! Bērns tev uzticas, tāpēc arī atzinās. Pasaki paldies par to, ka viņš ir bijis godīgs un pateicis patiesību, un pavaicā, vai viņam ir nepieciešama palīdzība. Šādās reizēs, kad bērns par kaut ko atzinies, nav iemesla kliegt, jo viņš jau tāpat izjūt nožēlu.

Šāda pozitīvu attiecību veidošana bez liekas bāršanās būs labs pamats arī veiksmīgām attiecībām tad, kad bērns būs sasniedzis pusaudža gadus.

Par neatkarību

Bērns vēlējās tev salasīt puķes un ielikt tās vāzē, bet to netīšām saplēsa. Nav iemesla kliegšanai! Veicini bērna iniciatīvu nevis sodi viņu par to. Jebkura vēlme pēc neatkarības ir solis bērna attīstībā. Pasaki paldies bērnam par to, ko viņš vēlājās tevi pārsteigt, un pavaicā, vai ir nepieciešama palīdzība, lai likvidētu nelaimes sekas.

Par sapņiem

Bērns vēlas kļūt par kosmonautu, zirgu treneri vai slavenu balerīnu? Tā vietā, lai smietos, ka nekas jau nesanāks, un sabārtu par to, ka viņš nododas sapņiem, esi klāt bērna centienos īstenot savus sapņus. Iespējams, tie tā arī tikai paliks bērnības sapņi, bet, kas zina, iespējams, pēc padsmit gadiem tavā ģimenē būs izaugusi lieliska dejotāja. Atbalsti bērnu viņa centienos!