Kā mazināt bērna trauksmi bērnudārzā?

31. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ne mazums bērnu, kuriem pie pārmaiņām dzīvē un dārziņa gaitām pierast grūtāk. Ko darīt un kā atbalstīt bērniņu, kuram grūtāk pierast pie bērnudārza?

Pēc tam, kad bērns pusotru gadu vai ilgāku dzīves posmu dienu no dienas pavadījis mājās ar saviem tuvākajiem, bērnudārza gaitu uzsākšana patiesi var radīt trauksmi. Tieši tāpēc, lai labāk sagatavotos adaptācijas periodam pirmsskolas izglītības iestādē, nepieciešams jau iepriekš ar bērnu daudz runāt par došanos uz dārziņu. Sarunā ar Māmiņu Klubu psiholoģe Simona Dimanta iesaka vecākiem pastaigu laikā bērnam rādīt un pastāstīt, kur atrodas bērnudārzs, ka tajā ir bērni, audzinātāja un arī pašam bērniņam tāda būs. “Ideāli, lai bērns, apmeklējot bērnudārzu, redzētu, ka vecāks sarunājas ar audzinātāju,” saka psiholoģe.

Vislabākais vedis, kā saprast, vai bērniņš ir gatavs bērnudārzam, ir pavērot viņu un pievērst uzmanību divām temperamenta iezīmēm – reakciju uz jauno un spēju pielāgoties, jo bērnudārzā ir savs konkrēts dienas ritms.

Viņa gan uzsver, ka nereti lielākas bailes no nošķirtības izjūt nevis bērni, gan paši bērni. Kā vecākiem sagatavoties brīdim, kad atvasīte uzsāks bērnudārza gaitas? “Bieži situācijās, kad vecāks nevar palaist bērnu, tiek kavēta bērna attīstība, jo šajās situācijās vecāks ikdienā var būt pārāk sargājošs, pārāk aprūpējošs,” novērojusi psiholoģe Simona Dimanta. Viņa rekomendē šādās situācijās vecākus vērsties, piemēram, pie psihologa, lai risinātu šo jautājumu.

Ja, piemēram, vecāks nevar viens pats aiziet ar bērnu uz dārziņu, var meklēt arī citu mammu vai radinieku atbalstu, lai ceļš uz dārziņu būtu vieglāks.