6 ieteikumi, kā bērnā ieaudzināt klausīšanās prasmi

6 ieteikumi, kā bērnā ieaudzināt klausīšanās prasmi

02. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Runāšana sudrabs, klusēšana zelts”, vēsta sakāmvārds. Prasme būt labam klausītājam ir ļoti svarīga bērnudārzā un skolā. Ja bērns neprot sekot lūgumiem („Izvēlies sev pārinieku un piespēlē viņam bumbu” vai „Paņem papīru un zīmuļus”), bērnam būs grūti mācīties. Bērni, kuri ir labi klausītāji, savukārt labāk iekļaujas sabiedrībā, ir labi draugi, jo prot ne tikai izklāstīt savu viedokli, bet to arī uzklausīt.

Māmiņu Klubs sagatavojis 6 ieteikumus, kā bērnam iemācīt kļūt par labāku klausītāju:

Rādi piemēru un esi pati laba klausītāja

Ja bērns Tev ko stāsta, nepārtrauc. Sniedz bērnam nedalītu uzmanību, kad jūs sarunājaties- nelasi avīzi, neskaties TV vai nesarunājies ar kādu citu. Kad bērns vēlas Tev ko parādīt, pievērs uzmanību viņam. Ja Tu vēlies, lai bērns ieklausītos Tevī, viņam jāredz, ka arī Tu viņā klausies. Tā ir gluži kā apgrieztā komunikācija- ja bērns redz, ka Tu viņu uzklausi, viņš uzklausīs arī Tevi.

Izsaki skaidrus lūgumus

Bērns nespēj paturēt prātā daudz norādījumu, tāpēc izsaki tos pēc iespējas vienkāršāk, piemēram, skatoties bērnam acīs palūdz: „Lūdzu, aizej uz savu istabu un saklāk savu gultu. Pēc tam saģērbies un dosimies laukā no mājas.” Kļūstot par labāku klausītāju, bērns spēs atcerēties vairāk lūgumus.  Šādā veidā Tu bērnu māci kļūt ne tikai par labu klausītāju, bet arī kļūt neatkarīgam.

Izsaki atzinību

Sakot „Paldies, ka esi tik labs klausītājs!” bērns būs ieguvis atzinību un šādi bērnā radīs vēlme uzklausīt vēl.

Saki, ko Tu domā

Ja Tu bērnam saki „Tu vari dabūt 2 konfektes”, tad arī iedod divas konfektes- ne trīs vai četras. Ja bērns sapratīs, ka Tu tāpat neturi doto vārdu, viņš vienkārši neklausīsies, ko saki.

Esi konsekventa savā nostājā

Ja veikalā bērnam teiksi, ka tūlīt dosieties prom, ja viņš turpinās stāvēt kājās, turi savu vārdu un rīkojies šādi, ja esi to pateikusi. Šādā veidā parādīsi, ka viss, ko saki, ir jāizpilda un tam ir zināmas sekas.

Lasiet skaļi kopā

Laiks, ko pavadāt kopā ar bērnu lasot, sagatavo viņu skolai.  Šādi bērns iemācīsies pacietīgi sēdēt ilgāku laika periodu un klausīties, ko lasi vai stāsti. Tomēr atceries- Tev nav jālasa grāmatas, kas bērnu neinteresē. Izvēlēties grāmatu kopā un dodieties aizraujošā lasīšanas ceļojumā!