Terorizētāji savus upurus izvēlas gudri

Terorizētāji savus upurus izvēlas gudri

03. Jan 2011, 18:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psiholoģiskie pētījumi liecina, ka terorizētāji savus upurus izvēlas ļoti gudri- pirmie viņu nagos krīt mazāk populārie un pastāv liela iespēja, ka neviens no vienaudžiem viņus neaizstāvēs.

 

Pamatskolas līmenī, kur arī tika veiks šīs pētījums, noskaidrojās, ka visbiežāk terorizētāji izvēlas sava dzimuma skolēnus, kuri ir nepopulāri savu vienaudžu vidū. Piemēram, zēns izvēlas terorizēt savu skolas biedru ar kuru citi zēni nedraudzējas, neatkarīgi ko par šo zēnu domā meitenes.

 

Pēdējie dati norāda, ka geji un lesbietes, tāpat arī sociāli izstumtie bērni, ir visbiežākie terorizētāju upuri.

 

Zinātnieki ir pārsteigti, ka viņu rīcība ir tik stratēģiski izplānota. Lai arī pētījums veikts Nīderlandē, pētnieks neredz iemeslu kāpēc šos datus nevarētu attiecināt arī uz citām valstīm, jo bērni paliek bērni.

 

Šī pētījuma mērķis bija iegūt informāciju, ar kuras palīdzību būtu iespējams mazināt vardarbību bērnu starpā. Kā liecina statistika, tad aptuveni 15 % no visiem bērniem pasaulē, ir cietuši no iebiedēšanas, kas var novest pie depresijas, trauksmes un vientulības.

 

Turklāt, kā liecina citi pētījumi, tie, kuri jau bērnībā rada draudus apkārtējiem, arī pieaugot turpina veikt noziedzīgas darbības un var būt drauds sabiedrībai.

 

Kurš klasē ir kurš?

 

Pētījumā piedalījās 480 skolēnu vecumā ap 10,5 gadiem, no 26 dažādām holandiešu skolām.

 

Bērni atzina, ka viņai vai viņu draugi bijuši terorizētāju upuri, kā arī iniciatori. Šī attieksme izpaudās kā kāda bērna ignorēšana, izslēgšana, izsmiešana, mantu un naudas atņemšana.

 

Gan meitenes, gan zēni atzina, ka labprātāk pieņem savā pulkā vienāda dzimuma pārstāvjus: meitenes- meitenes, zēni-zēnus. Un, kas interesanti, vairākums atzina, ka tieši meitenes, kaut vai slēptā veidā, ir terorizēšanas iniciatores vai vecinātājas.

 

Jaunākajās klasēs ir izplatīta dalīšanās grupiņās, kurā ir grūti iekļauties, piemēram, jauniņajiem skolā un klasē. Tāda kā noslēgta sabiedrība.

 

Nereti terorizētāji ir arī klases līderi, jo viņš vai viņa radījis spēcīgu iespaidu par sevi, lai arī lielākoties pats terorizētājs jūtas vientuļš un nesaprasts.

 

Kompleksā uzvedība

 

Pētnieki noskaidrojuši, ka visbiežāk terorizētājs nedarbojas viens, viņam var būt asistenti, kas paspilgtinās viņa rīcību. Tāpat arī upuris var ap sevi piesaistīt atbalstītājus.

 

Noslēdzot pētījumu, zinātnieki ir izdarījuši secinājumus. Bērni paši saviem spēkiem diez vai var apturēt šādu tendenci, jo viņi izjūt prieku no pāri darīšanas, tāpēc ir ļoti svarīgi izveidot iedarbīgu programmu, kas bērnu dzīvi skolās varētu atvieglot un samazinātos terorizētāju upuru skaits.

 

 

Avots: www.msnbc.msn.com