Spēcīga rakstura veidotājs- balets

Spēcīga rakstura veidotājs- balets

25. Dec 2010, 23:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Balerīnas bērnībā ir līdzvērtīgas skaistām un virtuozām princesēm. Vēlies savu meitiņu vest uz baleta nodarbībām? Ieskaties, ko īsti nozīmē baleta nodarbības.

 

Skatoties baletu, šķiet, tas ir tik vienkārši paveicams, jo dejotāju kustības ir ļoti vieglas, taču, lai sasniegtu augstu baleta meistarību, bērnam ir daudz jāmācās.

 

Balerīna Viktorija Jansone, kā svarīgāko īpašību atzīmē, kas vajadzīga katrai meitenei, kura vēlas dejot, ir pacietība gan fiziski, gan morāli. Balets ir smags darbs. Turklāt šīs īpašības vajadzīgas ilgtermiņā, jo balets ir ilgstošs darbs pie sevis un savām prasmēm un reizēs, kad gribas visu mest pie malas, ir jāprot tikt atpakaļ ierindā. Pirms uzsākt baleta apmācības, ikviens tiek brīdināts, ka viegli nebūs. Mazajām meitenēm tas var būt īpaši grūti, jo ikvienam ir savs vājību un vēlmju slieksnis, daudz kas ir jāupurē, jā, arī draugi.

 

Baleta apmācības parasti ilgst no 5. līdz 8. gadiem, kuru laikā iegūst pamatiemaņas.

 

Baleta nodarbības ir viens no veidiem kā savā bērnā attīstīt fiziskās un mākslinieciskās dotības, kuras palīdzēs pasauli uztvert daudz smalkāk un izjustāk.

 

Svarīga nozīme ir arī vietai, kur notiek nodarbības. Videi ir jābūt patīkamai un gaisotnei vērstai uz talanta attīstīšanu. Iespējams, ka šādas vietas meklējumos var paiet zināms laiks.

 

Ir mīts, ka ar baletu jāsāk nodarboties jau no mazas bērna kājas, tomēr Tālis Sils, kurš vada baleta deju studiju „Grande” iesaka, ka meitenēm 4 gadu vecumā būtu jānodarbojas nevis tieši ar baletu, bet ar fiziskām aktivitātēm, jo balets ir mūzika, vizuālais – katra meitene kā princese. Šāda vide var iedvesmot un kāda no meitenēm var pat izvēlēties sev par profesiju nākotnē.

 

Ja bērna spējas un raksturs piemērots baletam par 100 %, tad Tālis Sils mudina vecākus padomāt par šādu bērna nākotnes perspektīvu, bet, ja tie 85%-91%, tad labāk darīt to tikai savam priekam.

 

Kādas vērtīgas personīgās īpašības balets attīsta?

 

Tās ir īpašības, kas būs noderīgas visu mūžu- disciplīna, augsta atbildības sajūta un arī romantika.

 

Mums, māmiņām un tētiem, jābruņojas ar lielu pacietību, vēlēšanos iesaistīties bērna nodarbēs, taču nedrīkstam arī pārspīlēt un noslogot bērnu ar neskaitāmām nodarbībām, jo bērnam ir jāizbauda arī bērnība. 

 

Vecāku atbalsts ir ļoti vajadzīgs, jo, ja tā nebūs, arī bērnam var zust motivācija. Šādos gadījumos tikai bērni, kuri jau ar pirmajiem soļiem iemīl baletu, var novest šo lietu līdz galam. Bet ieteicams, protams, ir vecāku uzmundrinājumi un palīdzība, kas mērķim pietuvina jau nedaudz vieglāk.

 

Kāpēc vecāki izvēlas baletu saviem bērniem?

 

Par labu baletam vecāki izvēlas, ja redz, ka bērnam patīk dejot un kāpēc ne balets, kur attīstās stāja, disciplīna un citas personīgās kvalitātes.

 

Turklāt tā ir arī kopā būšana, sava veida rituāls. Bērns zina, ka divas reizītes nedēļā viņi ar mammu vai tēti dodas uz baleta nodarbībām, kā tāds ikdienas ritms.

 

Ir arī vecāki, kuri paši nodarbojas ar baletu, jo viņu profesionālā darbība neļauj izpausties mākslinieciski, līdz ar to viņi paši nāk un arī bērni tiek vesti.

 

Kāpēc radies mīts, ka baletdejotājām nevar būt bērni?

 

Bērni, protams, baletdejotājām var būt, bet šeit ir jautājums par to, vai baletdejotāja var atļauties šo gadu nebūt uz skatuves, jo gan skatuvei pietrūkst balerīnas, gan balerīnai- skatuve. Uzlecošām zvaigznēm vai ļoti labām dejotājām, šāda izvēle ir ļoti grūta, bet lielākoties bērni jau baleta māksliniekiem tomēr ir. Tā ir izvēle, kas jāizdara.

 

Mūsdienās daudz kas ir mainījies – baleta māksliniekiem ir bērni, viņi mācās augstskolās un apgūst citas profesijas, jo apzinās, ka visu dzīvi skatuve viņus nelutinās. Taču balets tik pat labi var būt hobijs, veids kā mūsu bērniem un mums dzīvē smelties iedvesmu. 

 

 

Noskaties TV sižetu par baletu šeit!