Kā uzkrāt enerģiju un sakopot spēkus eksāmeniem?

Kā uzkrāt enerģiju un sakopot spēkus eksāmeniem?

08. Jun 2012, 09:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar ko jums asociējas jūnija sākums? Ar pirmajām ogām. Ar sauli. Ar jūru. Bet, ja šo jautājumu uzdotu 9. vai 12.klases beidzējiem, atbilde būtu jau zināma- ar eksāmeniem. Kā tikt galā ar uztraukumu un kā fiziski sagatavoties stresam? Stāsta psiholoģe Alika Sorokina, ģimenes ārsts - Lolita Zorģe un uztura speciāliste Inese Siksna. 

Nereti gadās, ka skolēns, kurš atbildīgi gatavojas eksāmeniem, svarīgākajā dienā tomēr jūtas iztukšots, un nespēj koncentrēties, kas traucē atrast pareizās atbildes pat uz vienkāršiem jautājumiem. 

Kā tikt galā ar uztraukumu un kā fiziski sagatavoties stresam? Stāsta psiholoģe Alika Sorokina, ģimenes ārsts - Lolita Zorģe un uztura speciāliste Inese Siksna. 

Veselīgs miegs

Ģimenes ārsts Lolita Zorģe ir pārliecināta, ka miegs ir viens no svarīgākajiem labas pašsajūtas faktoriem. 

Visu nakti mācīties ir bezjēdzīgi, pēc negulētas nakts organisms nākošā dienā atjaunos zaudētos spēkus, bet cilvēks būs noguris - un tas nav labākais stāvoklis cilvēkam, kuram jākārto eksāmens. 

Ir vērts agrāk aiziet gulēt un mosties kopā ar saullēktu - tad pietiks laiks, lai nostiprinātu zināšanas, kā arī - spēki tiks uzkrāti visai dienai. 

Plānojam katru sīkumu 

Plāns un dienas kārtība palīdzēs iegūt iekšēju mieru un pārliecību par saviem spēkiem. Pirms tik nopietnas un atbildīgas dienas ir svarīgi apzināties, ka visu pagūsiet un, ka viss notiks kā plānots. 

"Centieties skatīties soli uz priekšu, neatlieciet uz rītu to, ko var izdarīt šodien, citādāk pārdzīvojumi pieaugs ar katru dienu, un tie traucēs savākties, sakārtot domas un sasniegt vēlamo rezultātu", - iesaka Alika Sorokina. 

Vajadzīgs pārtraukums

"Gatavošanās eksāmeniem prasa milzīgu laika apjomu, bet neaizmirstiet arī par pārtraukumiem. Vislabāk ir atelpas laikā kaut 5 minūtes pavingrot, lai uzlabotu asisnsriti un izstaipītos," - stāsta ģimenes ārste. 

Ieelpa - izelpa

Psiholoģe stāsta, ka mazināt stresu un koncentrēties palīdz arī elpošanas vingrinājumi - dziļi ievelciet elpu un lēnām, plūstoši izelpojiet vai arī ātri ievelciet elpu un strauji izelpojiet. Atkārtojiet vingrojumu tik ilgi, līdz sajutīsiet, ka uztraukums ir pagaisis. 

Pareiza elpošana palīdz daudzās stresa situācijās, bet tikai gadījumā, ja elpošanas vingrinājumi tiek veikti pareizi, tāpēc brīvos brīžos ir jātrenējas elpot un jāmācās atslābināties. Netērējiet velti laiku - strādājiet ar sevi! 

Domājam labas domas

Domas materializējas - pie šāda slēdziena jau sen nonākuši pat zinātnieki. Pozitīvai noskaņai ir nomierinošs efekts, un miers, vēss prāts ir labākie ceļa biedri tādā svarīgā lietā kā eksāmeni. 

Pareizs uzturs - enerģijas avots

Daudziem pārdzīvojumu gadījumā ir spēcīga nepieciešamība pēc ēdiena. Ģimenes ārsts Lolita Zorģe iesaka nepārēsties, pretējā gadījumā visi spēki un organisma enerģija ir vērsti uz pārtikas pārstrādi, nevis uz smadzeņu darbību. 

Uztura speciāliste Inese Siksna stāsta, ka ēdienam ir jābūt vieglam, bet tai pat laikā jāsatur pietiekams kaloriju skaits.  Ēdiet gaļu un zivis, bet ne ceptas, vislabāk - tvaicētas vai vārītas. Zivis satur fosforu, kas paaugstina smadzeņu aktivitāti. 

Palutiniet sevi ar dažādiem dārzeļiem, kā tvaicētiem, tā svaigiem - tie nesīs labumu organismam un uzlabos pašsajūtu. 

Kāre uz saldumiem?

"Cukurs palīdz galvas smadzeņu darbībai", - stāsta uztura speciāliste Inese Siksna. Tāpēc atteikt sev kādu šokolādes gabaliņu nevajadzētu, bet aizrauties arī ar to nevajag. Šokolāde strādā ātri, bet tikpat ātri tās efekts zūd, bet roka pati stiepjas pēc vēl vienas šokolādes tāfelītes. 

Uztura speciāliste iesaka: aizvietot šokolādes batoniņus ar musli batoniņiem, hematogens un augļi - šie produkti piepildīs organismu ar darbam nepieciešamo enerģiju. 

Savukārt hematogenā ir B grupas vitamīni, kas atbild par nervu sistēmas darbību, tāpat hematogenā ir arī vesela rinda neaizvietojamu un noderīgu vielu. 

Noderīgi dzērieni

Vislabāk dzert svaigi spiestas sulas un dažādus kokteiļus, kas pagatavoti no jogurta, piena, kefīra, augļiem un ogām. 

No kafijas vislabāk atteikties. Jo tā, līdzīgi kā šokolāde - dot noteiktu lādiņu, bet patiešām - īslaicīgu, kā rezultātā, tā rada noguruma sajūtu, kas ne pie kā laba nenoved. 

Vecāku ietekme 

"Nereti vecāki izvirza pārlieku paaugstinātas vai neadekvātas prasības pret savu bērnu, - stāsta Alika Sorokina. Bērns baidās neattaisnot uz viņu liktās cerības, bet dažos gadījumos baidās tikt sodīts, un tādēļ bērnā attīstās baiļu komplekss pirms eksāmeniem, kas tālākā nākotnē var ietekmēt visu pieaugušā cilvēka dzīvi". Šīs bailes traucē bērnam apzināties vai patstāvīgi nonākt pie domas, ka mācības ir vajadzīgas tieši viņam. 

Lai arī kādi būtu eksāmenu rezultāti, tos vienmēr var izlabot, bet kompleksus, kas radušies jau bērnībā, izlabot ir krietni sarežģītāk.

Vecākiem jāatbalsta savs bērns, jāievieš viņā pārliecības sajūta un jādod spēki turpmākajam ceļam. 

Veiksmi!

Māmiņu Klubs

Veselīgs gardums aktīvam dzīvesveidam!

{fotoblog:3203}