Visām auklēm, kas saņems valsts finansējumu, būs obligātās veselības pārbaudes!

Visām auklēm, kas saņems valsts finansējumu, būs obligātās veselības pārbaudes!

20. Aug 2013, 13:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpmāk arī darbiniekiem, kuri nodarbināti bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanas vietās, piemēram, bērnu attīstības un rotaļu centros, būs jāveic obligātās veselības pārbaudes.

Minētās izmaiņas paredz šodien valdība atbalstītie Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi noteikumos "Par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm".

Noteikumi nosaka, ka obligātās veselības pārbaudes ir jāveic konkrētu jomu darbiniekiem, kuru darbs tieši saistīts ar risku citu cilvēku veselībai. To starpā līdz šim bijusi arī izglītības nozare, konkrēti, personas, kuras nodarbinātas pirmsskolas izglītības iestādēs, vispārējās, profesionālās un bērnu interešu izglītības iestādēs, kā arī bērnu darba un atpūtas nometnēs.

Tai pat laikā personām, kuras sniedz bērna uzraudzības pakalpojumu pirmsskolas vecuma bērniem citās vietās, piemēram, bērnu attīstības un rotaļu centros, aukļu dienesta pakalpojumam paredzētajās vietās un citur, kas nav reģistrētas kā pirmsskolas izglītības iestādes, līdz šim šādas prasības netika piemērotas.

"Šādas nevienlīdzīgas prasības var apdraudēt bērnu veselību, jo īpaši tādēļ, ka samērā liela daļa bērnu neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes to nepietiekamības vai citu iemeslu dēļ un izmanto fizisko vai juridisko personu sniegtos bērna uzraudzības pakalpojumus, tai skaitā aukļu pakalpojumus," skaidro Veselības ministrija (VM).

VM uzsver, ka arī personas, kuras sniedz bērnu uzraudzības pakalpojumus, ikdienā cieši kontaktējas ar bērniem, līdzīgi kā izglītības iestāžu personāls, tādējādi epidemioloģiskais risks ir līdzīgs un nav pamata attiecināt atšķirīgas prasības veselības jomā uz izglītības iestādēs nodarbinātajiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem.

Kristīne Miļūna 
LETA