Nu tā tirgus kunde Zinaīda ir baigi labā, esam sadraudzējušās. Es pie viņas pirkties uz tirgu uz pilsētu braucu, i viņa pie manis uz laukiem atkūlās ar veco žigulīti. Bietes izravēja. Uj, ku skaistas vagas tagadiņ.
Par labi padarītu darbu viņai uztaisīju baigi labo sautējumu
Lai sanāktu tāds brangs paēdiens, jānopērk bija: piens kaķim, lai viņš nemaisās pa kājām, kamēr govs pa lauku ganās, sinepes, bet paēdienam - cūkgaļas fileja, kāda garšviela ar'- es ņēmu 4 piperu maisījumu, konservēti tropiskie augļi (tajā bundža, ko meita no Anglijas atsūtīja),pipari, sāls, cūkgaļas fileja (mans vecis vien' maz' cuciņ' nokāv')
Bet mājās man bija vēl:
kartupeļi, burkāni, pupiņas, zirnīši, selerijas sakne, kabači, pukkāposts, ķiploki.
To visu, visu dikti vajag
Sagatavojam dārzeņus:
Kabačus sagriežam (tos tikko novācām dārzā, jauna raža - agrie)
Ņemam pusi selerijas saknes,sagriežam kvadrāķikos
Burkānus ripiņās sagriežam (pēdējie no pagraba, nu būs uz tirg' biežāk jābrauc)
Kartupeļus cērtam kubikos (arī iet uz beigām, jau asno, jāgaida jaunā raža).
Sadalam puķkāpostu
Zirnīšus no pērnās vasaras pa taisno bļodā
Pērnās sviesta pupas arī
Fileju cītig' sabakstam un ieliekam iekš tiem caurumiem tās ķiplok' daivas
Piestā samīcām tos 4 piperus un ar tiem apberam gaļiņ'
Apzieķē visu ar sinepēm. Tā maigi, kā vīram gar sāniem braucot ar rokām.
Gaļu liekam tai jaunmodīgā pīlē un jaunmodīgā plītē uzgriežam 200 grādus, lai sautējas. Pēc tam, kad gaļa izsautējusies, velkam to no pīles ārā.
Pīlē liekam dārzeņus: vispirms burkānus, kartupeļus, ziedkāpostus, sautējam droši kādas 40 minūtes. Uzmest aci ik pa laikam vajag gan ceierī pie sienas, gan apskatīties, kas tai plītē notiek.
Tad pamazām visam klāt liekam pupas, zirņus, kabačus, aplejam ar eksotisko augļu konserviem - vai, ku modīgi skan, vai ne? Tos meita no otrās dzimtenes - Anglijas atveda.
Piešaunam to gaļiņ' atkal klāt un visu vēl pasautējam.
Uz ātru roku sataisam mērcīti - ņemam jogurtu bez piedevām, kā tagad saka - nu to EKO (es pareizi pateicu, ja?), saplūcam dārzā visādus zaļumus, sasmalcinam tos un jogurtā iekšā!
Mērce gatava, jāiet apraudzīt to jaunmodīgo plīti.
O, tur arī gatavs!
Vecais jau pa sētu nokliedza - Zinaīda bietes izravējusi, šis malku saskaldījis, kompotu vajagot pie paēdiena.
Uz ātru roku sarūpēju arī kompotu.
Paēdiens pa šķīvjiem, atliek tikai ieraut mazu čarciņ' uz labi padarītu darbu un aiziet - ķeras pie dakšām un ēd!
Ļuda Kaštanka