Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija pārņems ar audžuģimeņu uzraudzību saistītas funkcijas

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija pārņems ar audžuģimeņu uzraudzību saistītas funkcijas

22. Sep 2010, 18:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No 2010.gada 1.janvāra Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija no Labklājības ministrijas (LM) pārņems audžuģimeņu un aizbildņu koordinēšanas un uzraudzības, kā arī bāriņtiesu metodiskās vadības un uzraudzības funkcijas, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Audžuģimenes noteikumos.

Tas nozīmē, ka turpmāk Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija nodrošinās audžuģimenēm psiholoģisko palīdzību un informatīvo un metodisko atbalstu, kā arī audžuģimeņu apmācību, veiks audžuģimeņu uzskaiti, lai koordinētu audžuģimeņu darbību.


Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra no 2010.gada 1.janvāra izmaksās atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

Vienlaikus, lai uzlabotu audžuģimeņu darbības koordinēšanu, noteikumi nosaka, ja bērna uzturēšanās audžuģimenē tiek izbeigta pirms līgumā noteiktā termiņa, bāriņtiesa nekavējoties par to informē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un audžuģimenes deklarētās dzīvesvietas bāriņtiesu.


Tāpat paredzēts, ka pašvaldībai vairs nevajadzēs nosūtīt līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē kopiju.

LM arī informē, ka tiks sagatavots informatīvs materiāls "Rokasgrāmata audžuģimenēm", kurā tiks ietverta informācija par atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu saņemšanu pēc 2010.gada 1.janvāra.


Ilze Mežniece
LETA