Zarnu vīrusu dažādība

16. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja bērnam sākas vemšana un diareja, ir skaidrs - bērns sirgst ar zarnu vīrusu. Bet kā lai zina, ar kuru? Atkarībā no slimības norises, iespējams to arī noteikt. Pamatā ir 4 zarnu vīrusi - rota vīruss, norovīruss, adenovīruss un astrovīruss. 

Rota vīruss

Rota vīrusa galvenie simptomi ir caureja, sāpes vēdera augšdaļā, dedzināšanas sajūta kuņģī, vemšana, paaugstināta temperatūra, svīšana un nespēks. 

Inkubācijas periods no 12 līdz 15 stundām (nereti 1-2 dienas).

Visbiežākie sarežģījumi rota vīrusa gadījumā ir atūdeņošanās un krampji, un šo sarežģījumu dēļ var saasināties arī sirds un asinsvadu saslimšanas. Rota vīruss tiek nodots pa gaisu, pilienu veidā un arī ar netīru roku palīdzību.

Norovīruss

Norovīrusu tautā bieži sauc par ziemas vemšanu. Vīrusam raksturīga ir slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā un arī galvassāpes, drudzis. Šī ir ļoti lipīga saslimšana, jo tiek nodota pa gaisu pilienu veidā. 

Inkubācijas periods no 4 līdz 77stundām(vidēji 36 stundas). Caureja parasti ilgst aptuveni 3 dienas, sliktākā gadījumā pat nedēļu.

Pēc izveseļošanās, cilvēks citus var aplipināt ar šo slimību vēl 3 dienas.

Adenovīruss

Adenovīrusam raksturīga augsta ķermeņa temperatūra, elpceļu gļotādas, acu iekaisums, kā arī siekalu dziedzeru un limfmezglu iekaisumi. Infekcija ir ļoti lipīga. 

Adenovīruss var noritēt arī kā zarnu vīruss, kad slimniekam tiek novērotas sāpes vēderā, vemšana, caureja, šķidra vēdera izeja bez piejaukumiem. 

Inkubācijas periods no 1 dienas līdz 2 nedēļām.

Astrovīruss

Astrovīrusam raksturīga diareja, vemšana, slikta dūša, sāpes vēderā un nespēks. Infekcijas slimības ārstēšanai nav nepieciešama hospitalizācija, jo saslimšanas simptomi pāriet paši no sevis īsā laikā. 

Slimība izplatās: fekāli-orāli un saskarsmes ceļā (kontakts ar slimnieku).

Astrovīruss organismā ir līdz pat 9 dienām.

Tā kā zarnu vīrusi var izraisīt organisma atūdeņošanos, pamata princips ārstēšanā ir rehidratācija, tas ir, bērnam nepieciešams papildināt organisma šķidruma rezerves, kas slimības laikā tiek izsmeltas. Ja bērns tiek ēdināts ar krūts pienu, krūts ēdināšanu nevajadzētu pārtraukt, vecākiem bērniem var piedāvāt dzert šķidrumu pēc iespējas biežāk. 

Kā jau reiz Māmiņu Klubs rakstīja, neskaitot vīrusu pārvietošanos pa gaisu, pilienu veidā, pamata avots tomēr ir netīras rokas. Tāpēc nedrīkst aizmirst par rūpīgu roku mazgāšanu pirms kontakta ar bērnu, kā arī, jāmāca mazulim pašam ievērot higiēnas prasības. 

Spied ŠEIT un skaties:

FOTOinstrukcija, kā pareizi mazgāt rokas

20130218114559-98772.jpg

Vai tavs mazulis ir slimojis ar zarnu infekcijas slimībām? Padalies iespaidos par to, kādi simptomi bija viņam!

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti, infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi,

 spiežot zemāk pogu Play!

Eksperts

Ilze Grope

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektologs
Ilze Grope Vecāku skolā