Vācam zāļu tējas māmiņām un bēbīšiem: iesaka zāļu tēju pazinēja

25. Jun 2016, 00:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārstniecības augi Latvijā ir bijuši cieņā visos laikos, mēs labprāt dodamies pļavās un meklējam zālītes, kuras varētu stiprināt mūsu veselību. Protams, mēs tējas vācam tad, kad tās zied, kādas jau ir izkaltētas un gaida savu pielietojumu, kādas vēl ir tikai pumpuros, taču šobrīd gan noteikti vajadzētu izmantot izdevību un meklēt kādu ziedošu pļavu, lai vāktu tējas, jo vasaras saulgriežos lasītās zālītes būs spēcīgs ārstniecības līdzeklis.

Mēs devāmies ciemos uz Zaubes pagastu Annām, kur skaistā meža ielokā saimnieko ģimene bioloģiskajā saimniecībā "Ozoliņi", viņi tējas vāc daudz, lai arī tie, kuri neiet pļavās, varētu pie tām tikt. 

Patiesībā, tam, kur aug tējas ir liela nozīme, jo noteikti nevajadzētu tās vākt lielceļu malās un tur, kur notiek aktīva saimniekošana, izmantojot ķimikālijas.

Mēdz teikt, ka zāļu tējas ir jāvāc no rīta, kad rasa nogājusi vai vēlā pēcpusdienā, jo dienas vidū vākta tēja īsit labi nežūst. Tāpat interesanti, ka pilnmēnesī un augošā mēness laikā vāktas zālītes ir daudz spēcīgākas, kad augu sula sagājusi lapās.

Taču nav tā, ka visas zālītes, kas zied pļavā mēs varam droši plūkt, jo zied arī indīgi augi. Dodoties pļavā, būtu jāpapēta arī zāļu grāmata, neplūcot visu pēc kārtas, ja nav skaidra izcelsme. Tomēr kā uzskata zāļu tēju pazinēja Evita, arī tādi indīgie augi kā gundegas un purenes specifiskos gadījumos varētu būt pat izmantojamas.

Māmiņa Evita un visi, kuri saimnieko Ozoliņos, ir pārliecināti, ka jāplūc viss augs – ja derīgi ir ziedi, tad arī lapiņas un kātiņš ir vērtīgs, piemēram, raspodiņš. Tā ir tēja, kurai būtu jāatrodas katras topošās un jaunās māmiņas zāļu skapīti, jo raspodiņu tēja palīdz grūtniecības izskaņā sagatavoties dzemdībām, turklāt, kad bērniņš jau piedzimis, šī tēja palīdz mūsu organismam ātrāk atgūt spēkus un mazina sāpes laikā, kad dzemde pēc bēbīša piedzimšanas saraujas.

Noteikti pļavā nevajadzētu iet garām lielajai nātrei, tā nātre satur C vitamīnu, dzelzi, kalciju un kāliju. Izrādās svaigās nātru labās C vitamīna ir divas reizes vairāk nekā upenēs. Nātres spēj remdēt sāpes, iedarbojas kā pretiekaisuma līdzeklis. Ja ciešam no anēmijas, droši salātiem un zaļajiem kokteiļiem pievienjam nātru lapas, varam dzert arī nātru tēju.

Ozoliņos cilvēki iet ne tikai pļavās, viņi arī dārzā sēj un stāda vērtīgas zālītes, lai no tām iegūtu tējas, piemēram, piparmētru tēju. 

Daudziem no mums viena no iecienītākajām tējām ir piparmētra, jo tai piemīt patīkama garša un aromāts. Piparmētra ir spēcinoša tēja, ja mēs jūtam, ka spēki izsīkst, tad krūzīte piparmētru tējas būs kā reiz, lai gan tai var būt arī pilnīgi pretējs efekts – piparmētru tēja spēj nomierināt mūsu nervu sistēmu, turklāt tā palīdz arī pret gripu, bronhītu, kakla sāpēm, nelāgu dūšu, vemšanu, vēdera sāpēm.

Par ļoti vērtīgu tiek dēvēta vīgriežu tēja, kura nomierina nervu sistēmu, palīdz laikā, kad esam saaukstējušie svai slimojam ar gripu, tā labi sviedrē. Vūgrieži arī labi ietekmē vielmaiņu. Izrādā smē svaram plūkt ne tikai vīgriežu ziedus, arī lapas ir vērtīgas.

Par vērtīgu ārstniecības augu tiek uzskatīta dižzirdzene, to pat dēvē par Latvijas ženšeņu, jo tā spēcina, var palīdzēt jaunajai māmiņai atgūties pēc mazulīša laišanas pasaulē. 

Mums sievietēm var būt noderīga arī ābeļu ziedu un lapu tēja, jo tā atraisa maigu enerģiju, stāsta, ka tā vairojot mātišķo mīlestību. Ābeļu lapu un ziedu tēja var palīdzēt pret mazasinību, kā arī pret paaugaugstinātu temperatūru.

Tēju žāvēšana un uzglabāšana

Kad tējas savāktas, tās arī pareizi jāžāvē. Lieliska vieta žāvēšanai ir šķūņi, mājas bēniņi, tāda vieta, kur augi nebūs tiešos saules staros, taču labi vēdināmās telpās. Žāvējot zālītes vēlams notrāpīt īsto brīdi, kad tās ir gatavas, jo nebūtu vēlams tās pavisam izklatēt, jo tad kaltētie ziediņi un lapiņas sevī uzsūks mitrumu no gaisa.

Ozoliņos tēju žāvē šķūnī, kur augi žūst uz speciāli gatavotiem sietiem vai sasieti buntītēs.

Tāpat, lai tēja sniegtu vēlamo efektu, tā ir pareizi jāpagatavo: "Ber krūzē pēc garšas- karoti vai sauju, ūdeni vēlams uzvārīt līdz pirmajam burbulim, tad ļaut nedaudz padzist līdz 80-90grādiem, kas skaitās kā ideālā temperatūra."

Par tējām mēs varētu stāstīt ļoti daudz, jo teju katrai zālītei ir iespēja atrast pielietojumu. Ja nekad neesam paši vākuši tējas, sāksim ar tām, kuras pazīstam un tad jau redzēsim, ka drīz vien mūsu zāļu skapītī būs tējas dažādām dzīves situācijām.

Būsim veseli!

Māmiņu Klubs