VIDEO: Uzzini par Hantera sindromu un Fabrī slimību

25. Jun 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs esam stāstījuši par dāžādiem vīrusiem, ar kuriem visai bieži var slimot mūsu bērni, taču nekad neesam runājuši par retām slimībām, kuras piemeklē vien dažus no mums un ir ļoti nopietnas.

Mēs stāstīsim par lizosomālās uzkrāšanās slimībām, vairāk uzzināsim par Hantera sindromu un Fabrī slimību, tās ir ģenētiskas saslimšanas – tās var būt iedzimtas, taču tik pat labi ar iedzimtību tām var nebūt nekāda sakara. Šo slimību gadījumā cilvēka organismā nenotiek starpproduktu šķelšana, kas ir ļoti nepieciešama vielmaiņai. Tas ir kā virtuvē – ir atkritumu spainis kurš nemitīgi pildās, taču vienmēr ir kāds, kurš šo spaini iznes un atkal tajā var krāties atkritumi. Šis kāds mūsu organismā tiek dēvēts par enzīmu. Problēma rodas tad, ja šis enzīms iztrūkst vai tas nepilda pilnvērtīgi savu funkciju. Ar laiku organismā tiek traucēta šūnu darbība un slimība sāk izpausties.

Skaties VIDEO un:

  • uzzini, kādas slimības Latvijā un Eiropā tiek pieskaitītas pie retām saslimšanām
  • iepazīsties arī ar māmiņas Inetas pieredzi saistībā ar Hantera sindromu
  • satiec Dr. Zitu Krūmiņu, ārsti ģenētiķi, kas pastāstīs par Hantera sindroma simptomiem

Vairāk par Hantera sindromu un Fabrī slimību ir iespējams uzzināt interneta vietnēs hanters.lv un fabri.lv. Mīļie vecāki, būsim vērīgi, jo mēs esam pirmie, kas pamana izmaiņas mūsu bērnu veselībā, tāpēc vienmēr meklēsim ārsta padomu – sākumā, lai tas ir ģimenes ārsts, taču reizēm mums ir jābūt uzstājīgiem, lai saņemtu nosūtījumu pie citiem speciālistiem, iespējams ārsta ģenētiķa. Ir vērts meklēt atbildes uz neskaidriem jautājumiem, jo mūsdienās ir iespējams uzlabot bērnu dzīves kvalitāti pat tik nopietnu saslimšanu gadījumos.

Māmiņu Klubs