Vai Tavās mājās ir droša vide mazajam rāpotājam?

Vai Tavās mājās ir droša vide mazajam rāpotājam?

18. Jun 2015, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot bērniņu, topošie vecāki pievērš uzmanību bērnistabas interjeram,izvēloties piemērotāko gultiņu, glītāko skapi, ertāko pārtinamo virsmu, nepievēršot pietiekamu uzmanību pārējai mājas daļai.

Kad mazulītis ir jau paaudzies un sācis apgūt mājas vidi, ir īpaši svarīgi,lai vide būtu droša bērnam. Kā to panākt, lasi mūsu sagatavotos padomus. 

Tālāk no ūdens.  Bēbīšiem un mazuļiem ūdens patīk,par to liecina smaidīgās sejas, tomēr šis ir arī iemesls, kāpēc vajadzētu parūpēties,lai bērns netiek pie tualetes poda un tā ūdens- mazuļi mēdz likt rokas vai pat mēģināt nogaršos tualetes poda ūdeni. Tāpat, ja mājās ir duša un mazuļi visai viegli var piekļūt ūdens krānam, vajadzētu parūpēties, lai mazulis neapedzinās ar karstu ūdeni. Ja ir iespējama automātiska ūdens temperatūras regulācija, tad ūdens temperatūrai nevajadzētu būt augstākai par 40-43 grādiem pēc Celsija. Tāpat svarīgi atcerēties nekad neatstāt mazulis bez uzraudzības vienu pašu vannā- pat tad, ja jādodas uz blakus istabu atbildēt uz telefona zvanu vai paņemt dvieli. Tās var būt pāris sekundes, kas var apdraudēt mazuļa dzīvību.

Drošas sienas. Grāmatu plaukti, TV galdiņš, pakaramie un citi lieli objekti jāpiestiprina stingri pie sienām vai jāatrodas stabili uz grīdas. Mazuļi var vēlēties uzkāpt uz šiem priekšmetiem, tāpēc īpaši svarīgi,lai tie nevar uzkrist bērnam virsū un savainot viņus.

Rūpīga gultas vietas izvēle.  Izvēloties, kur novietot bērna gultu, svarīgi,lai šī vieta būtu droša. Tas nozīmē- gultai nevajadzētu atrasties pie loga, jo bērns var mēģināt uzrāpties uz palodzes un izkrist pa logu; tāpat nevajadzētu gultai atrasties pie elektrības vadiem.

Aizsargvārtiņi pie kāpnēm. Sākot rāpošanu, noteikti jāparūpējas, lai mājoklī ar kāpnēm vide būtu droša. To var panākt, ierīkojot aizsargvārtiņus kāpņu augšgalā un apakšā. Tāpat jāizvērtē, vai margu spraugas ir pietiekami ciešas,lai mazulis nespētu tām izlīst cauri.

Bērniem droša krāsa. Lai gan krāsu piejaukumos pašreiz vairs neizmanto svinu, tomēr, ja māja ir celta pirms 1980.gada, ir iespēja, ka uz sienām atlikuši svina krāsu paliekas. Pat neliels svina piejaukums krāsās var nodarīt ļaunumu bērnam, tāpēc vajadzētu pārliecināties, ka krāsas ir droša. Ja tomēr tiek atklāts, ka krāsā izmantots svins, krāsas nomaiņu vajadzētu uzticēt profesionālim.

Uzmanība bērnam. Vienmēr vecākiem jāatceras pieskatīt bērnu pat tad, ja šķietami vide ir droša. Neviens mājoklis nevar tikt izveidots kā drošs par 100%, jo bērni aug, iepazīst jaunas vietas, jaunu vidi, radot izaicinājumus paši sev, tieši tāpēc ir tik svarīgi bērniem radīt pietiekami drošu vidi.

Kādi ir Tavi ieteikumi,lai māju padarītu drošu bēbīšiem? Raksti komentāros!

Māmiņu Klubs

20150616081229-53145.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!