Vai taisnība, ka rota vīruss ātri mutējas un potēties nav jēgas?

27. Feb 2013, 11:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad vieni ārsti nešaubīgi iesaka vakcinēties pret rota vīrusu, citi apgalvo, ka to darīt nav jēgas, jo šim vīrusam ir daudz paveidu un tas ātri mutējas. Vai tas tā ir? Māmiņu Klubs aicināja Bērnu Klīniskās universitātes infektoloģi Ilzi Gropi izteikt viedokli šajā sakarā. 

Patlaban Eiropā un ASV ir pieejamas divas dažādas vakcīnas pret rota vīrusu RotaTeq un Rotarix. Tās tiek ievadītas caur muti.  Latvijā pamatā tiek izmantota Rotarix vakcīna. 

Pirmo reizi saslimstot ar šo vīrusu, saslimšana norit samērā smagi. Otrajā reizē mēs saslimstam ar tā paša tipa vīrusu un pārciešam slimību vieglāk, trešajā reizē - vēl vieglāk. 

Kad tiek veikta vakcīna, pirmajā reizē ievada vīrusu, kā rezultātā izstrādājas antiķermenīši uz konkrēto vīrusa tipu. Ar atkārtotu devu atkal tiek ievadīts tāds pats vīruss un izstrādājas jau cita veida antiķermenīši, kas pasargā ne tikai no šī, bet arī no daudziem citiem vīrusiem. 

Tādā veidā, apgalvojums, ka vīruss mērķtiecīgi mutējas un vakcinācijai nav jēgas, cilvēki tiek maldināti. Vīruss tik ātri nemaz NEmutējas, un vakcinācijai patiešām ir jēga. 

Neviens neļautu vakcinēt bērnus, ja notiktu ātra šī vīrusa mutācija. 

Pavērojiet situāciju gripas sakarā. Tā kā tā tik tiešām aktīvi mainās, katru gadu tiek izlaista jauna vakcīna. 

Zinātnieki pastāvīgi strādā pie jaunu vakcīnu iztrādes, tas pats attiecas arī uz rota vīrusu. Uz doto brīdi ir maz vīrusa paveidu, kas atšķiras no tiem, no kuriem šī vakcīna pasargā. Tie sastāda mazāk kā 1% un ir aktuāli pamatā Āzijā un Āfrikā. 

Kādus stereotipus tu esi dzirdējusi par vakcīnu pret rota vīrusu?

Vai esi vakcinējusi savus bērnus? Kāpēc?

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti, infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi,

 spiežot zemāk pogu Play!

lauvinja lauvinja 27. Feb 2013, 20:36 sandija

Un tev doks dod garantijas talonu, ka ar poti dabūsiet komplektā tieši to gripas vīrusu un kā būs ar citiem paveidiem un citiem vīrusiem?

Manā apkārtnē pagaidām tfu-tfu-tfu nav gripa, bet toties ir cits diezgan nejauks vīruselis.

Vai jums bija analīzēs apstiprināta diagnoze?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 27. Feb 2013, 16:32

Vai kāda ir izmantojusi M sarakstu ar atlaidi rota potei? Vai par to ģim ārsti informē?

Šo poti iekļāva kalendārā, bet vēl nefinansē pilnībā, tikai daļēji no valsts. Ģim ārsti bieži palaiž garām, lai gan kopumā atbalsta rota vakcināciju, tikai laikus nepiedāvā, jo pašas mammas neuzprasās.

Jā, bet mirst 33 cilvēku
Es nākamgad gan apsveru savakcinēt bērnus, māti, sevi pret gripu, jo tas drausmīgais murgs, kas mūsu mājās bija šogad reāli pusotru mēnesi varēja izpalikt....

lauvinja lauvinja 27. Feb 2013, 13:57

Neesmu vakcinējusi savus pret rota vīrusu un to nedarīšu, jo rota vīruss ir tikai neliela daļa no vēdervīrusiem (vismaz pēc oficiālās statistikas) un ja būtu mūsu ģimenē zīdainis, arī neapsvērtu vakcināciju pret rotu, jo vakcinācijas kalendārs pirmajā dzīves gadā jau tā ir pārlieku piesātināts un ir jāņem vērā, ka jebkura vakcinācija uz brīdi pazemina bērna imunitāti, paaugstinot iespēju noķert kādu citu garām skrienošu vīrusu, jo imūnsistēma būs aizņemta ar vakcīnu.

Man radās jautājums par imunitāti - kā tur īsti ir, zinu, ka ir vīrusi, kurus izslimojot veidojas antivielas un imunitāti,. bet cik esmu dzirdējusi, ka tas neattiecas uz vēdervīrusiem?

Kas attiecas uz gripas vakcīnu, ir bijuši gadi, kad vakcinē pret vienu veidu, bet reāli plosās cits, šogad presē ir lasīts, ka cirkulē 3-4 gripas veidi, bet vakcīna ir pret vienu. Nepārliecinoši.

annijalise annijalise 27. Feb 2013, 11:59

man meita nav vakcinēta, jo konsultējoties ar ģim. ārsti nonācām pie tāda slēdziena, plus vēl tas maksāja lielu naudu.
man paziņa ar dēlu nogulēja slimnīcā kādas 3 ned. ar vēdera vīrusu, bet tas nebija nekāda rota vīruss, tā ka šī vakcīna iespējams nemaz nav tik ļoti noderīga.