Ārste: jaundzimušo mazgāšanai lieliski der arī šķidrās vai cietās bērnu ziepes!

15. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar ko mazuli mazgāt, un vai tiešām viņa matiņiem nepieciešams īpašs šampūns? Jā, un kā zināt vispār, ka bērniņam ūdens temperatūra ir piemērota? Konsultē ārste Irēna Putniņa.

Daudziem mazuļiem nav lielāka prieka par plunčāšanos siltā ūdenī. Ūdens glāsta ne tikai bērna ķermeni, bet arī viņa dvēseli.

Ja bērniņš tiek vannots 1-2 reizes nedēļā, ar to pilnīgi pietiek. Taču īstie "ūdens mīļotāji" drīkst iet vannā arī biežāk. Lai kontakts ar ūdeni ādai nenodarītu kaitējumu, ūdenim jāpievieno vielas, kas nesatur ziepes, bet kuru sastāvā ir ādu ietaukojošie savienojumi. ūdens temperatūrai jābūt 36-37°C, bet mazgāšanās laikam - 6-7 minūtes. 

"Vannojot mazulīti, droši var izmantot tās pašas ziepītes, kas tiek izmantotas matiņu mazgāšanai," iesaka ārste. "Ja ir vēlme, var izmantot arī speciālus šampūnus, lai pasargātu mazuļus no intensīvas piena kreveles veidošanās. Ikdienas aprūpei droši varam izmantot šķidrās ziepes."

Lai gan nekas nevar būt labāks kā tīrs ūdens, reizēs, kad mazulim bijusi vēdera izeja, noteikti noderēs cietas vai šķidras bērnu ziepes mazuļa aprūpei, lai neiekaistu zīdaiņa āda.

20140414152204-16569.jpg

NUK ūdens termometrs OCEAN
Drošs - temperatūras mērīšanas šķidrums ir dabiska rapšu eļļa
Izturīgs, labi saprotama mērāmā skala

Kā noteikt ūdens temperatūru vanniņā?

Daudzas mammas izmanto termometrus ūdenim, mūsu sajūtas nav tik precīzas kā termometrs un bērnam ir noteikta temperatūra, pie kuras viņš jutīsies komfortabli, attiecīgi – tuvāk šiem te 37 grādiem. Bet ar elkoņa palīdzību mērot ūdens temperatūru, mēs nevaram izmērīt savas sajūtas un salīdzināt tās ar bērniņa sajūtām. Bērna āda ir ļoti jutīga, un viņš var apdedzināties ļoti ātri.

„Pati pirmā vannošanās reize ir pati svarīgākā, ja runājam par ūdens temperatūru.”atgādina Irēna Putniņa. "Tieši tāpēc nevajadzētu paļauties uz ūdens temperatūras mērījumiem, izmantojot elkoni, bet dot priekšroku termometram!

Māmiņu Klubs

20140414150618-68728.jpg

ONLINE TV sarunu piedāvā Bubchen: vismaigākajai ādai pasaulē

20140410111227-48711.jpg