Tik ļoti nozīmīgā dzelzs bērna veselībai

Tik ļoti nozīmīgā dzelzs bērna veselībai

24. Nov 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bāls, kaprīzs, pilnīgi bez spēka. Slikti ēd, ātri nogurst. Šādiem bērna simptomiem būtu jāizsauc vecākos trauksmi. Jāvēršas pie ārsta. Un pirmais, ko ārsts pārbaudīs,  - vai bērnam gadījumā nav anēmija.

Anēmija ir mazasinība, ko izraisa dzelzs deficīts - tā nav nemaz tik reta saslimšana bērnu vidū. Un mūsdienās tā ir ļoti bieži sastopama starp bērniem, kas ir vecumā līdz diviem gadiem, ja viņu māmiņa ir:

  • dzelzs deficīta izraisīta anēmija
  • iepriekšējās grūtniecībās vēla toksikoze

Riska grupā ir bērni un mazuļi, kas dzimuši ar mazu svaru, bērni, kas tiek ēdināti ar mākslīgo piena maisījumu (tas var nesaturēt vajadzīgo dzelzi). Kā arī, jāpārbauda sava veselība tiem, kuri atšķiras ar augšanas ātrumu no vienaudžiem. Pamatā - ja tās ir krasas izmaiņas augšanā.

Principā, ja vecāki profilaktiski pat ar veselu bērniņu apmeklē ģimenes ārstu vai pediatru, nodod asins analīzes reizi pusgadā, tad anēmija diezvai būs tas, ko var palaist garām. Par slimību signalizē hemoglobīna krišanās. Pie tam, ja slimība atklāta sākuma stadijā, tad to ir viegli izārstēt.

Simptomi

Par mazasinību var liecināt šie simptomi:

  • Organisma vispārējā stāvokļa pasliktināšanās
  • Vājums, pastiprināts nogurums
  • Nozīmīga apetītes pasliktināšanās
  • Bālums, raudulīgums, sausa āda, bezspēks
  • Ārsts var veikt tahiokardiju, klausīties sirds toņus, un var konstatēt palielinātas aknas
  • Mati kļūst plāni  un trausli
  • Bērna āda ir bāla, bāla ir arī mutes gļotāda, vaigu iekšpuse, lūpas
  • Ja saslimšana ir jau smagā stadijā, var būt arī traucējumi bērna fiziskajā attīstībā, var būt anoreksijas tipa problēmas, aizcietējumi

Ja vecāki ignorē pirmos "trauksmes zvanus", bērna stāvoklis var ievērojami pasliktināties.

Kas ir anēmija?

Anēmiju mediķi sauc par saslimšanu, ko izraisa sarkano asins ķermenīšu trūkums asinīs vai arī zems to vielu saturs eritrocītos, kas palīdz pārvietoties skābeklim no plaušām uz audiem. Hemoglobīns satur dzelzi, kas nepieciešams normālai organisma apgādei ar skābekli. Tieši tāpēc konkrētais anēmijas veids var saukties par dzelzs trūkuma izraisītu anēmiju. Tāpat dzelzs nepieciešama elpošanas fermentiem. Tāpēc, ja dzelzs trūkst, cieš arī citi orgāni, tajā skaitā arī sirsniņa, kam jāpārstrādā asinis ar divtik lielu jaudu.

Kā ārstēt anēmiju?

Diagnozi var noteikti tikai pateicoties laboratorijā veiktām asins analīzēm. Lai hemoglobīns izstrādātos pareizi, bērna organismā jābūt arī citām vielām - vitamīniem B6, B12, dzelzij, kā arī nepieciešams ir vars, vitamīni C un E. Šo vitamīnu trūkums organismā arī var izraisīt anēmiju.

Kā veidot dzelzs rezerves?

Ar mammas rezervēm bērniņam pietiek vien pirmajā dzīves pusgadā. Labi. Ja mamma baro bērniņu ar savu pienu, viņš iegūst arī dzelzi no viņas. Bet dzelzs nepieciešamība pieaug. Tāpēc dažkārt jau no pusgada ir jāsāk piebarot mazuli ar ēdienu, kurā ir B grupas vitamīni, dzelzs un citas pilnvērtīgai augšanai nepieciešamas vielas.

Agrāk hemoglobīna līmeņa pacelšanai ieteica lietot uzturā griķus un aknas. Un tomēr, lai arī šajos produktos ir dzelzs, tas slikti uzsūcas.

Pats lielākais dzelzs daudzums atrodams sarkanajā gaļā, īpaši liellopa mēlē, ko var dot nogaršot jau lielākiem bērniem. Tāpat labs dzelzs avots ir truša gaļa, jūras kāposti, tītargaļa, vistas gaļa, auzu pārslas un griķi.

Atsevišķi ir vērts pastāstīt arī par citiem dzelzi saturošiem produktiem. Jau sen ir zināms, ka dzelzs vislabāk uzsūcas kuņģī un zarnu traktā - skābā vidē. Tādas skābes savieno dzelzi ar citiem asinsritei nepieciešamajiem metāliem: varu, cinku un kobaltu. Tāpat dzelzs uzsūkšanos kavē krāsviela tanīns un visi produkti, kas satur pektīnu.

Piemēram, griķu biezputra, ja tā pārvārīta, izdala tik daudz pektīna, ka pietiek ne tikai, lai paņemtu griķos esošo dzelzi, bet arī daudz dzelzs tiek paņemta arī no gaļas produktiem, ko lietojam pie putras. Tāpēc putras iesaka vienā reizē neēst kopā ar gaļu. Gaļu, savukārt, vislabāk ēst ar dārzeņiem, kuros ir pietiekami daudz dzelzs: zaļie zirņi, bietes, tomāti, kartupeļi.

Tāpat veselīgas ir arī ogas un āboli, kas satur dzelzi.

Kopumā vislabāk dzelzi var iegūt no:

  • liellopu un putnu gaļas
  • gaļas subproduktiem - aknas, smadzenes, nieres
  • augu valsts izcelsmes produktiem
  • putrām

Kā ārstēt anēmiju?

Jāuzsver,ka pareizs uzturs ir kā viens no profilakses līdzekļiem pret daudzām saslimšanām, turklāt - tā ir viena no ārstēšanas sastāvdaļām. Bet, ja bērnam anēmija jau ir konstatēta, tad nekādas diētas neatsvērs, diemžēl, ārstniecisku preparātu lietošanu. Pie tam - tie jālieto ilgstoši. Lieta tāda, ka organisms nevar paņemt no uztura vairāk dzelzs, kā vajadzīgs.

Tā, ka būs vien jālieto speciāli bērniem paredzēti dzelzs preparāti. Kuri būs vislabākie jūsu bērnam, to priekšā pateiks bērna ārsts.

Konsultēja pediatre Nadežda Krjukova

Māmiņu KLubs

Floradix DZELZS  

20150916092521-51326.jpg

20150916092550-72639.jpg

  • Floradix DZELZS - uztura bagātinātājs ar dzelzi, vitamīniem, augu ekstraktiem un augļu koncentrātiem.
  • Palīdz uzturēt dzelzs līmeni organismā.
  • Floradix ir uztura bagātinātājs, kas satur organisko dzelzi, rūpīgi atlasītu augu ekstraktus, garšīgus augļus, vitamīnus.
  • Dzelzs ir ļoti svarīga uztura sastāvdaļa.
  • Floradix ir uztura bagātinātājs, kas satur viegli absorbējamu dzelzi rauga ekstrakta veidā. Turklāt tas satur B vitamīnus, tostarp tiamīnu, riboflavīnu, piridoksīnu un B12 vitamīnu viegli pieejamā un absorbējamā formā.
  • Floradix satur uzturvielas, kas nepieciešamas augšanai un fiziskās formas un veselības nodrošināšanai.
  • Floradix ir īpaši piemērots sievietēm (tostarp grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti), vīriešiem, augošiem bērniem un cilvēkiem, kam uzturā trūkst dabīgā dzelzs un vitamīnu.
  • Floradix ir piemērots veģetāriešiem.
  • Floradix® DZELZS pieejams 250ml un izdevīgā 500ml iepakojumā. JAUNUMS!!! Floradix DZELZS tabletes N84