Dažādo ticību bērni: kā reliģiskās piederības kultūra ietekmē bērnu audzināšanu?

01. Apr 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā dzīvo ne tikai dažādu tautību pārstāvji, mūsu valstī ir arī vairākas reliģiskās konfesijas. Vēsturiski mūsu zemē visizplatītākā ir kristietība, tās pirmssākumi meklējami 12.gadsimtā. Pie mums kristietība savas saknes nostiprināja Krusta Karu laikā, vēlāk tā sazarojās vairākos reliģiskos virzienos.

Veidojot filmu, sadarbojāmies arī ar Centrālo statistikas pārvaldi, lai gūtu precīzus datus par to, cik daudz draudžu Latvijā reģistrētas, kādas reliģijas pie mums ir pārstāvētas. Tāpat uzzinājām arī par to, vai ikvienam ir tiesības brīvi paust savu attieksmi pret reliģiju, pievēršoties kādai no tām, vai tieši otrādi - nepievēršoties.

Sastapām ļoti daudz interesantu ģimeņu ar pilnībā atšķirīgiem reliģiskajiem uzskatiem, tāpēc priecājamies, ka ikvienam būs iespēja uzzināt kaut ko gan par luterāņiem, gan par baptistiem, un pat par jūdaistiem, kas rīko ebreju svētkus. Iepazinām arī krišnaītu kopienas pārstāvjus, ko daudzi jau redzējuši Rīgas ielās dziedam un dejojam, kas mums atgādināja - no aizspriedumiem patiešām ir jāatvadās, neskatoties uz to, ka ir kāds, kas izskatās vai uzvedas citādāk.

Tuvāk iepazinām arī vienu austrumu reliģiju - budismu, kas ir pazīstama kā pati miermīlīgākā pasaulē un pirmais, ar ko mums saistās vārds Budisms, visticamāk ir mūki sarkanos tērpos, kalni, meditējoši jogi alās. Tā tas visticamāk ir, taču kaut kur tālu Himalajos. Pie mums ir sastopamas budistu ģimenes, kurās aug bērni, vecāki ikdienā dodas uz darbu un dzīvo pavisam ierastu dzīvi.

Mēs iepazināmies ar dažādu konfesiju pārstavjiem un uzzinājām daudz interesantas, taču svarīgākais bija vēl reizi atgādināt mums visiem, ka mēs esam ļoti dažādi un šai dažādībai nevajadzētu būt par iemeslu tam, ka mēs nesprotamies vai mūsos veidojas aizspriedumi. Iespējams tas, ka pasaulē ir tik daudz ticību, to padara bagātāku, savukārt cilvēkus laimīgus un viņu dzīves jēgpilnas, jo ir kāds, kam ticēt, uz ko paļauties.

Būsim iecītīgi viens pret otru, neskatoties uz mūsu reliģisko pārliecību, ja vien tas neapdraud mūsu brīvību vai drošību!

Skatieties Māmiņu Kluba mēneša tēmas filmu "Dažādo ticību bērni", kurā tiksimies ar interesantām ģimenēm un ieskatīsimies viņu tradīcijās - ģimenes receptēs, rituālos un bērnu morālajā un ētiskajā audzināšanā!

Māmiņu Klubs