Septiņi meitu audzināšanas likumi

Septiņi meitu audzināšanas likumi

08. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs ļoti bieži aizdomājamies par to, vai pareizi audzinām savus bērnus? Vai varam sevi saukt par īstiem vecākiem? Bez tam, mūs interesē arī jautājums, kā pareizi audzināt meitiņu, jo meitas ir mazāk pasargātas šajā dzīvē, ja salīdzinām ar zēniem. Kā audzināt meitu, lai viņa būtu dzīvē par sevi pārliecināta, veiksmīga, laimīga? Pastāv septiņi meitu audzināšanas likumi, uzzini par tiem vairāk!

Pirmais likums: Skaistule

Šaubas par savu ārējo pievilcību ir smags krusts meitenei - pusaudzei, un tas rada milzumdaudz kompleksu un neveiksmu personīgajā dzīvē. Lai arī kādas būtu meitenes ārējās dotības, jums jau no zīdaiņa vecuma meiteni jāaudzina par personību, kas par sevi ir pārliecināta un zina, ka ir skaistule. Uzsveriet viņas dotības. Nesmejieties par viņas trūkumiem: apaļīgumu, vasaras raibumiem, uzrauto deguntiņu - tās visas ir viņas personības neatkārtojamās īpatnības.

Neironizējiet par viņas vēlmi skatīties bieži spogulī, tas ir sievišķīgi, un meitenei sevi ir jāpēta, jāiepazīst, viņai jāpierod sevi mīlēt! Neapturiet pirmos kosmētikas izmēģinājumus - lai viņa izmēģina lūpu krāsas, plakstiņu ēnu lietošanu. Kad viņa vēros skaistās aktrises TV ekrānā, lai iemācās saprast, ka pat ļoti skaistām sievietēm ir sevi jākopj. Iesakiet piestrādāt pie savas ārienes. Rūpes par matiem, ādas tīrīšana, maskas - jo ātrāk izstrādāsiet iemaņas saprātīgā vecumā par šī visa nozīmīgumu, jo labāk. Sporta nodarbības, aerobika - lai jūsu meita zina, ka skaistums prasa upurus.

Otrais likums: Tā, kuru mīl

Stingrībs audzināšanai ir savi izņēmumi. Nereti sievietes, ko izaudzinājuši ļoti prasīgi vecāki, nespēj tikt vaļā no priekšstata par to, ka mīlestību ir jānopelna. Te arī rodas pārmērīgs centīgums, upura kompleksi un neprasme apzināties sevi kā mīlamu.

Bērnībā atņemtie vecāku glāsti, meitenei kā tauriņam pusaudžu vecumā liks lidot tajā virzienā, kurā viņai šķitīs, ka redzama mīlas uguntiņa. Rezultātā viņa var kļūt par vieglu guvumu ļoti daudziem, kas viņau mazliet palutinās, paglāstīs un pateiks dažus maigus vārdus.

Meitenei nepieciešama lutināšana, bet kādā mērā, to lai nosaka katra bērna vecāki paši.

Meitenei jāapzinās, ka viņu mīl. To, kuru mīl, nespēs pievilt jūtas, kas izskatās pēc mīlestības, bet patiesībā ir kas cits. Šī meitene instinktīvi jutīs jūtu nepatiesumu un izvairīsies no šāda veida atmosfēras. Tā būs viņas personīgās laimes veiksmes ķīla.

Ļoti svarīga ir tēva loma - augošajai sievietei ir nepieciešama pretējā dzimuma uzmanība. Vientuļajai mātei ir jāpārdomā savu paziņu loks: vīrieši, kas pie viņas nāk ciemos - draugi, vectētiņš, brālis, ir psiholoģiski nepieciešami augošai meitenei. Un, protams, tas viss viņai nedrīkst sagādāt nekādā mērā bīstamību.

Trešais likums: Saprātīga

Sieviete ir dzīves sargātāja. Pastāstiet savai meitai par drošības noteikumiem. Iemāciet viņai izprast cilvēkus un analizēt situācijas. Nebiedējiet un pārlieku nepasargājiet no pilnīgi visa. Gudrākais būtu mācīties no citu kļūdām. Sarunājieties ar meitu, pastāstiet viņai par bīstamām dzīves situācijām no savu draugu pieredzes, kā arī par to, kas jums zināms, pateicoties masu medijiem. Lai meita iemācās izvairīties no tā, kas varētu izraisīt draudus viņas dzīvībai, veselībai un arī reputācijai.

Ceturtais likums: Sargeņģelis

Ja sieviete neprot rūpēties par saviem tuviniekiem, tā vairs nav sieviete. Iemāciet meitiņai pamanīt citu sāpes. Lai viņa iespēju robežās cenšas palīdzēt vājākiem un apslimušajiem. Nebaidieties asi meitai aizrādīt, ja viņa izsmej kāda trūkumus. Meitenes var būt nežēlīgas, dažkārt pat vairāk kā zēni.

Paslavējiet meitas vēlmi palīdzēt vecākiem cilvēkiem, nevajag lieki satraukties par to, ka bērns pārpūlēsies. Un nevajag arī atteikt uzreiz, ja meita atnes mājās uz ielas atrastu kucēnu vai kaķēnu. Rūpes par mājdzīvniekiem ir lielisks labsirdības treniņš.

Un, protams, ļaujiet bērnam rūpēties par saviem tuviniekiem. Lai arī meita uzreiz visu nepratīs, tas tomēr būs patiesi un no sirds darīts. Pateicieties viņai par darbiņu un paslavējiet. Pacentieties audzināt meitu tā, lai viņa savu labsirdību netērētu uz tiem, kas to nav pelnījuši, to izdarīt būs grūti, jo labsirdības un saprāta balanss  - tā ir īsta sievišķības recepte.

Piektais likums: Mazā mājsaimniece

Nav nemaz tik sarežģīti meitai ierādīt mājas uzkopšanu, kulināriju un šūšanu. Sarežģītāk ir iemācīt mazo bērnu to visu darīt bez žēlošanās un dusmām. Iemāciet meitai racionāli vadīt mājsaimniecību. Lai viņa dara mājas darbiņus tā, ka tas pārvēršas par ieradumu, un viņai nesagādā grūtības. Ja uzdevums ir sarežģīgs, lai nekautrējas iesaistīt tā izpildē visus, kas viņai var palīdzēt.

Sestais likums: Darbīga un optimistiska

Mazajās klasēs meitenes ir līderes. Zēni sāk attīstīties mazliet vēlāk. Un, kamēr viņas bauda līdera pozīciju, viņām ir jāprot arī sajūsmināties un pakļauties.

Neierobežojiet meitas iniciatīvu. Ļaujiet viņai izmēģināt šo līdera lomu. Priecājieties par viņas panākumiem - lai jūsu uzslava kļūst par stimulu tālākajai darbībai. Meitenei jāprot uzklausīt arī citus, jāprot iekļauties kolektīvā un sadarboties ar citiem, tas viss viņai dzīvē var noderēt.

Septītais likums: Individualitāte

Attīstīt bērnā individualitāti ir pats grūtākais. Palīdziet bērna personībai attīstīties, bet centieties nesalauzt bērna individualitāti. Ja esat iecerējusi par katru cenu audzināt sportiski un bērns iedzimst vecmāmiņā, raksta dzeju un mīl būt vienatnē, tas ir jāņem vērā. Ja esat sapņojusi par muzikālo karjeru, bet jūsu meitai mūzika nepadodas, viņai patīk dzīvnieki, un viņa vēlas kļūt par veterinārārstu, arī tas ir jāņem vērā. Bērna individualitātei ir jāļauj attīstīties.

Māmiņu Klubs