Rotaļlietu kopšana. Cik bieži un ar kādiem līdzekļiem?

Rotaļlietu kopšana. Cik bieži un ar kādiem līdzekļiem?

26. Apr 2016, 07:32 DivuMeituMamma DivuMeituMamma

Visi vecāki ar nepacietību gaida, kad viņu mazulis sāks tvert mantiņas, jo tas ir posms, kas liecina, ka mazais turpina augt un attīstīt savas prasmes. Arī mēs to sagaidījām īsi pirms meitiņas trīs mēnešu jubilejas. Laimes pārpilni tomēr secinājām, ka tagad mutē tiek likts itin viss, ko var satvert – grabulītis un citas rotaļlietas, sedziņa, apģērbs. Līdz ar to mūsu ģimenē aktualizējās jautājums par to, kā pareizi kopt rotaļlietas. Turklāt laiku pa laikam kāds no paziņām atdot savu izaugušo bērnu rotaļlietas un ir skaidrs, ka tās ir jāsagatavo atkārtotai lietošanai. Pirmais, kas man ienāca prātā, ir rotaļlietu mazgāšana ziepju ūdenī, taču, pirmkārt, tas der ne visām rotaļlietām, otrkārt, nav īsti skaidrs, cik bieži to ir vēlams darīt, treškārt, diez vai ūdens un ziepes ir vienīgais, ko var izmantot. Lai vismaz nedaudz tiktu skaidrībā, sāku meklēt informāciju internetā.

Meklējumu secinājumi ir šādi:

  • Ziepju ūdens tiešām der gumijas un plastmasas rotaļlietām. Pirms dot bērnam pirkto mantiņu, tā ir „jāapstrādā” arī ar vārīto ūdeni.
  • Kā dezinfekcijas līdzekli gumijas un plastmasas rotaļlietām atsevišķos avotos iesaka izmantot sodu vai spirtu (!)
  • Koka rotaļlietu kopšanai arī der ziepju ūdens.
  • Rotaļlietas, kas nav mazgājamas, var likt saldētavā.
  • Mīksto rotaļlietu kopšanai iesaka izmantot putekļusūcēju un mazgāt veļasmašīnā saudzīgā režīmā.
  • Rotaļlietas iesaka mazgāt ne retāk kā divas reizes mēnesī (protams, ja nav vajadzība to izdarīt ātrāk).
  • Ātrai kopšanai var izmantot arī mitrās salvetes.

Kāda ir jūsu pieredze rotaļlietu kopšanā? Kādus līdzekļus izmantojat? Cik bieži to darāt? Un ko darīt ar rotaļlietām ar skaņu, kur ūdens nedrīkst tikt izmantots - vai tiešām spirta saturošās salvetes ir vienīgais risinājums?