Rotaļas veido personību+ KONKURSS

Rotaļas veido personību+ KONKURSS

03. Jul 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visdabiskāk bērns mācās caur rotaļām, līdz ar ko izglītības procesā par pašmērķi vajadzētu kļūt tādas vides radīšanai, kurā bērns varētu gan izmantot savus instinktus, gan arī turpināt savas personības izaugsmi, izmantojot rotaļu sniegtās iespējas. Dabīgo vēlmi rotaļāties jānostiprina bērnībā, un to izdarīt var palīdzēt gan vecāki, gan skolotāji, turklāt to vajadzētu censties uzturēt arī pieaugot, lai nodrošinātu tiekšanos uz izaugsmi visas dzīves garumā.

 „Spēlēšanās ir neatņemams aspekts tam, kā mazi bērni mācās. Rotaļu laikā bērnam ir iespēja sadraudzēties ar citiem bērniem un izklaidēties kopā ar ģimeni,” stāsta izglītības psiholoģijas vecākā lektore Dr. Elena Hoicka.

Aptuveni divos gados bērni uzsāk sarežģīto ceļojumu, lai pieaugot kļūtu par radošu, izdomas pilnu un komunikablu personību. Bērni gūst pieredzi, izmēģinot savas par pasauli pieņemtās hipotēzes, kā arī mācoties risināt dažnedažādas problēmas, līdzīgi neskaitāmajiem veidiem, kā var savienot LEGO® klucīšus.

Mēs esam apkopojuši datus un atklājumus LEGO® 2018. gada ziņojumā “Priekpilnā spēlēšanās” (Play Well Report 2018) kopā ar psihologu ieteikumiem, kas sniedz pamata vadlīnijas rotaļu un rotaļlietu izmantošanai prieka radīšanā un kā brīnišķīgu un gudru sevi attīstošu instrumentu pirmsskolas vecuma bērniem (1,5-5 gadi):

-        Vecuma grupas ir norādītas precīzi un atbilst bērna spējām;

-        Rotaļlietas vienkāršība ir ļoti svarīga. Bērns var kļūt bēdīgs vai apjucis, ja rotaļlieta ir pārāk sarežģīta vai arī pārāk krāsaina. Jo vienkāršāka rotaļlieta, jo vieglāk bērns iemācās koncentrēties;

-        Bērni vairāk attīstās, spēlējoties ar rotaļlietām, kas nav vienreizlietojamas;

-        Rotaļlietām vajadzētu atbilst tēmām, kuras bērnu interesē – ne katram zēnam patīk mašīnas un ne katru meiteni aizrauj princeses. Ar atbilstošām rotaļlietām bērns ir motivētāks un vairāk iesaistās spēļu procesā;

-        Bērni ir pelnījuši tikai pašu labāko, tādēļ rotaļlietu drošība un kvalitāte ir ļoti būtiska. Katram rotaļlietu izgatavotājam jāvadās pēc stingrākajiem drošības un kvalitātes standartiem, un tie jāievēro katrā produkta dzīves ciklā, piemēram, neatkarīgas drošības un kvalitātes kontroles, dokumentācija, pārskati un klientu atsauksmes. Šo svarīgo rotaļlietu aspektu nedrīkst aizmirst.

LEGO® DUPLO® komplekti nodrošina jautru spēlēšanos un attīsta bērnus gan garīgi, gan emocionāli, īpaši šādās jomās: kognitīvās prasmes, uzmanība, krāsu un formu uztvere, sensorā uztvere un stāstīt prasme. Krāsainie un lielie LEGO DUPLO klucīši ir īpaši piemēroti bērniem no 1,5 līdz 5 gadu vecumam un nodrošina nebeidzamu prieku, un, tā kā tie ir lielāki par klasiskajiem LEGO klucīšiem, tie perfekti piemēroti jauno būvētāju mazajām rociņām. Visi DUPLO produkti atbilst augstākajiem kvalitātes un drošības standartiem – jo mēs uzskatām, ka drošas rotaļas ir vienīgais veids, kā spēlēties. Lai redzētu pilno LEGO DUPLO piedāvājumu, lūdzu apmeklējiet vietni www.LEGO.com/DUPLO.

Tāpēc spēlēsimies visi, jo rotaļas veido personību!

Datu avots: LEGO® 2018. gada ziņojums “Priekpilnā spēlēšanās”

Par LEGO Group

LEGO Group ir privāts, ģimenes īpašumā esošs uzņēmums, kura galvenā mītne atrodas Billundā (Dānija), un galvenās pārstāvniecības atrodas Enfildā (ASV), Londonā (Apvienotā Karaliste), Šanhajā (Ķīna) un Singapūrā. 1932. gadā uzņēmumu dibināja  Ole Kirks Kristiansens (Ole Kirk Kristiansen) un, balstoties uz ikonisko LEGO® klucīti, tas kļuvis par vienu no pasaules vadošajiem rotaļlietu ražotājiem. Vadoties pēc uzņēmuma moto „Tikai labākais ir pietiekami labs”, kompānija ir apņēmusies attīstīt bērnus un vēlas sasniegt šo mērķi, iedvesmojot un attīstot nākotnes būvētājus caur radošām rotaļām un izziņas procesu. LEGO produkti tiek pārdoti visā pasaulē un var tikt virtuāli apskatīti vietnē www.LEGO.com. Lai uzzināt vairāk par LEGO Group, mūsu finanšu rādītājiem un atbildīgu iesaisti, lūdzu apmeklējiet vietni http://www.LEGO.com/aboutus.

© LEGO, logotips LEGO un logotips DUPLO ir LEGO Group preču zīmes. © 2018 The LEGO Group. Minifigure, klucīša un izciļņu konfigurācijas ir LEGO Group preču zīmes. © 2019 LEGO Group

KONKURSS! 

Kā Tev šķiet- par ko vēlētos kļūt Tava atvase! Piedalies konkursā un laimē Lego DUPLO 10885!

Laimētāju noskaidrosim 5.jūlijā.

SantaViksne SantaViksne 03. Jul 2019, 17:17

Andrim savos 1,5 gados ļoti patīk lietu kārtība, pareiza secība un noteikumu ievērošana. Ejot laukā no vannas istabas, vienmēr izslēdz gaismu vai atgādina man, ka tas jāizdara. Ja, ejot garām, pamana, ka kaut kas nav tā, kā tam jābūt, tad sakārto pats vai pasauc mani, piemēram, aiztaisa vaļā palikušas skapja durvis, paceļ mantas, aiznes uz miskasti zemē atrastu drazu vai paņem mani pie rokas un atved parādīt, ka ir netīrs spogulis 😃 Domāju, ka dienās strādās profesijā, kas prasa šādu noteiktu lietu kārtību - varbūt grāmatvedis, varbūt dakteris. Varbūt direktors 😃

Olīša mamma Olīša mamma 03. Jul 2019, 13:46

Žēl, ka šeit nevar pievienot foto.
Es tiešām nezinu par ko Olivers vēlētos kļūt, bet 100% zinu, ka viņš būs izcils vīrs un palīdzēs sievai mājas darbos. Viņam ļoti patīk iesaistīties visā ko darām mēs ar tēti. Pats izņem no skapja mazgājamo birti, staigā pa māju un mazgā grīdu. Atnes mitro salvešu kastīti, lai iedodam salvetīti, tad iet un ar šo mitro salveti slauka virtuves skapīšus vai grīdu. Vienmēr palīdz salikt drēbes veļas mašīnā. Tikai to, ka nedrīkst slēgt āra darbojošos veļas mašīnu nedrīkst, vel nav sapratis. Pie tā mēs strādājam. 😀
Es ļauju viņam iesaistīties, lai darbojas, ja vēlas. Ne vienmēr tas ir ērti, bet mani pārņem liels lepnums, kad viņš izrāda šo interesi iesaistīties un palīdzēt!

Madaras mamma Madaras mamma 03. Jul 2019, 13:12

Madariņai ir diezgan stingrs, prasīgs un mērķtiecīgs raksturs. Ticu, ka viņa panāks visu vēlamo, lai arī cik grūti tas varētu nākt. Ar vīru būsim blakus un atbalstīsim jebkuru viņas sapni. Šobrīd redzu, ka ļoti patīk mūzikas instrumenti-klavieres, ģitāra. Apmeklē arī mūzikas skolu.

sandux sandux 28. Jun 2019, 12:09

Mūsu radinieks, kas aizraujas ar ezotēriku, apgalvoja, ka mūsu nesen dzimušais dēlēns būšot DJ😀 Bet viņš pats saka, ka būšot pētnieks vai zinātnieks, citreiz arī, ka policists.

Savdabīga Savdabīga 27. Jun 2019, 21:04

Pagaidām šķiet, ka mūsu 2 gadīgā meitiņa Ketlīna izaugs par alpīnisti, jo jau no 6 mēnešu vecuma ārkārtīgi tiecas- jo augstāk, jo labāk!
Savukārt loģisko domāšanu veicinošas lietiņas var piņķerēt dikti ilgi- pacietība un miers šobrīd lieliski līdzsvaro vēlmi pēc piedzīvojumiem!

Runner Runner 26. Jun 2019, 23:33

2.7g.v.dēls noteikti gribētu strādāt saistībā ar mašīnām. Kāds šoferis vai meistars.
Otra iesēja būtu zvejnieks 😀

filologe filologe 26. Jun 2019, 14:42

Meitiņa 1,9 gadiņi, mūsuprāt, vēlētos būt pilote, jo, ieraugot debesīs lidmašīnu, spiedz no sajūsmas un māj ar rociņu.

Iveria Iveria 26. Jun 2019, 14:33

Šobrīd vēl nav ne jausmas un bērns par to vēl nedomā, jonesen palika tikai gadiņš. Tomēr pagaidām interesantākās lietas ir mantas, kuras var izjaukt un salikt atpakaļ. Tāpat katru dienu tiek izjauka mūsu I robots un putekļu sūcejs utt. Radi jau smejoties bērnu sauc par mazo mehāniķi. 😀