Pneimonolgs aicina: Pasargā savu bērnu no astmas riska

Pneimonolgs aicina: Pasargā savu bērnu no astmas riska

01. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Astma ir pastāvīgs elpceļu iekaisums. Iekaisuma rezultātā bērna elpceļi pietūkst un kļūst ļoti jūtīgi. Tie pastiprināti reaģē uz parastām apkārtesošām lietām: putekļiem, tabakas dūmiem, dzīvnieku spalvām u. c. Bērns klepo, smagi elpo, viņam spiež krūšu apvidū. Smagākos gadījumos tas var izraisīt bīstamu elpas trūkumu.

Kā no tā izvairīties, iesaka bērnu pneimonologs Renāte Snipe.

Nesmēķē! Pat tad, ja vecāki smēķē ārpus mājām, pastāv arī pasīvā smēķēšana,kad bērns ieelpo smēķētāja izelpotos tabakas dūmus, kad cigaretes dūmi ir ievilkti smēķētāja plaušās.

Izvairies no antibiotiku lietošanas pirmajā dzīves gadā alerģiskiem bērniem. Ja tiek lietotas antibiotikas pirmajā dzīves gadā alerģiskiem bērniem, tas var veicināt astmas attīstību. Tātad – ar antibiotiku lietošanu jābūt uzmanīgiem!

Savlaicīgi jādodas pie ārsta! Pie alergologa u.c. ārstiem jādodas, ja tiek pamanīts, ka bērnam ir čīkstēšana krūtīs, trokšņi, ilgstošs klepus, klepus naktīs, klepus pie fiziskas slodzes!

Izvairies no ķīmiskiem aerosoliem, jo zaļa vide nāk par labu gan pašu, gan bērnu veselībai! Esiet draudzīgi videi, un pasargājiet bērnu no saslimšanām!

Samazini putekļu ērcītes savās mājās!Putekļu ērcītēm vajag kaut ko ēst, tās ēd to, kas nokrīt no saimnieka: blaugznas, atmirušās ādas daļiņas. Gulta ir tā vieta, kurā daudz pavadām laiku. Ja bērnam ir alerģija, jādara viss, lai samazinātu putekļu ērcīšu skaitu savā mājā. Neradiet vietas, kurās krājas putekļi! Noteikti noderēs labs putekļu sūcējs, iknedēļas gultas mazgāšana, gultasveļas mazgāšana 60 grādos vismaz reizi mēnesī. Un tas viss ir jādara regulāri.

Apkopo informāciju,kas varētu būt svarīga ārstam! Dodoties pie ārsta, jāatceras, ka ir jāapkopo informācija par lietotajām zālēm, antibiotikām, par klepus epizodēm. Kā arī, jāpadomā, varbūt ir kādi jautājumi, uz kuriem atbildes meklējat. Lietderīgi ir lietot arī klepus dienasgrāmatu! Tajā var rakstīt: kad klepus sācies, kāds ir klepus (sauss, mitrs), kādas zāles lietotas, kāda reakcija. Klepus dienasgrāmata var palīdzēt ārstam saprast, kā īsti bērnam ir gājis, un kā rīkoties, ko ieteikt.

Māmiņu Klubs

20130213102851-62901.jpg

www.bernsklepo.lv

Eksperts

Renāte Snipe

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas pediatre. bērnu pneimonologs
Renāte Snipe Vecāku skolā