PIRMĀ dzīves gada ieteicamo rotaļlietu TOPS

PIRMĀ dzīves gada ieteicamo rotaļlietu TOPS

05. Jun 2017, 11:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotaļlietu veikalu plaukti vai lūzt no rotaļlietu piedāvājuma. Pirkt- nepirkt, tas lai paliek katra paša ziņā, Māmiņu Klubs, sadarbojoties ar dažādiem speciālistiem, iekļaujot dažādas rotaļāšanās metodes, ir izveidojis ceļvedi pirmajam dzīves gadam ar rotaļlietām, kas būs piemērotas mazulītim un kas nestāvēs dīkā.

Auduma rotaļlieta

Šāda rotaļlieta ir viegli turama rokās, turklāt dažādās tekstūras stimulēs sīko motoriku un ļaus attīstīties mazajiem pirkstiņiem. Dažādas lupatiņas, vienkrāsaini auduma gabaliņi var būt lieliska pirmā rotaļlieta, nemaz netērējot milzum daudz līdzekļu. Turklāt ja šāda auduma lupatiņa/rotaļlieta bieži būs kopā ar Tevi un mazulīti,  tā smaržos pēc Tevis un atšķirtības brīžos spēs sniegt mierinājumu mazulim.

20170605105652-11705.jpg

Grabulītis

Klasika, kas noteikti vairākos eksemplāros ir katrā bērnu mantu kastē. Grabulīši parasti ir veidoti, lai tos viegli turēt bēbīša rokās, no košanai droša materiāla, ja nu mantiņa nokļūst mutē, kā arī ar dažādu skaņu intervālu.

Bēbīšiem drošs spogulītis

Bēbīša grimases ir nenovērtējamas un pārsteidzošas arīdzan! Un brīdī, kad mazulītis sāk intersēties arī par apkārtējiem, ieraugot sevi spogulī, tas var būt jauns attīstības pavērsiens- guginot, smaidot un izrādot dažādas grimases.

Mīksta grāmatiņa

Šāda veida grāmatiņas ir ērti turēt rociņās, tās var košļāt, izpētīt un bieži vien grāmatās ir arī attīstošie elementi.

Aktivitātes paklājiņš

Speciālisti iesaka izvēlēties aktivitātes paklājiņu, kur rotaļlietas neatrodas aktivitātes centra augšā, t.i., nekarājas no augšas, bet ir apkārt mazulītim, kas veicinās, lai mazulītis sniedzas pēc mantiņām.

Attīstošās rotaļlietas

Ja mammai trūkst izdomas vai gribas sarūpēt mazulītim dāvaniņu, piemēram, raudzībās, derēs universālās attīstošās rotaļlietas, kas attīsta dažādas prasmes- sīko motoriku, koncentrēšanos, uzmanību, māca atšķirt dažādas krāsas un skaņas.

Muzikālās vai uzvelkamās rotaļlietas

Lai gan daudzi speciālisti uzskata, ka šādas rotaļlietas īsti bērna attīstībai neko nedod, tas nodarbinās mazulīti un iemācīs,piemēram, jaunu dziesmiņu.

Mīļlietiņa

Lai gan bēbīši vēl neapzinās,ko šāda rotaļlieta sniedz, sistemātiska mīļlietiņas esamība bērna tuvumā sniedz drošības sajūtu.

20170605105705-51149.jpg

Bumba

Bumbas atlec, ripo, tās var mest un spēlēt. Bumba ir viena no rotaļlietām, kurām jābūt katra mazulīša rotaļlietu kastē.

Zobgrauznītis

Bēbītim augot, nāk zobiņi un lai remdētu sāpes smaganās, šāds zobgrauznītis- rotaļlieta sniegs atvieglojuma sajūtu.

Mājsaimniecības lietas- rotaļlietas

Mammas ir radošas un viņas zina, ka ne visām rotaļlietām jābūt rotaļlietām. Mājsaimniecības lietas tādas kā plastmasas bļodiņas, trauciņi, krūzītes, pudeles, koka karotes būs lieliskas rotaļlietas un bērnā attīstīs fantāziju.

Rotaļlieta izbraucieniem ārpus mājām

Mammām vienmēr jābūt B variantam, tas pats attiecas arī uz rotaļlietām izbraucienos, lai izklaidētu mazulīti automašīnā vai ratiņos.

20170605105600-39572.jpg

Piramīda

Bērnam augot, lai apgūtu jaunas prasmes, viņam sevi jāizaicina. Tas nemaz nav tik viegli- salikt piramīdu pareizā kārtībā!

Stumjama/ velkama rotaļlieta

Stumjamas un velkamas rotaļlietas būs palīgs laikā,kad bērniņš jau apguvis staigāšanas prasmi. 

Rotaļlietu šķirotājs

Atrast pareizo vietu,kur ievietot noteiktas formas rotaļlietu- tāds ir galvenais uzdevums rotaļlietu šķirotājiem. Tas būs īsts izaicinājums bērniem pirmā dzīves gada beigās.

20170605105731-60096.jpg

Kluči

Bez klučiem neiztikt, tos var salikt, izjaukt,veidot dažādas būves. Arī kluči ir dažādi, to izvēle ir katra vecāka ziņā, bet ieteicams,lai kluči savā starpā būtu kombinējami un savietojami, tādējādi bērns ar katru reizi spētu būvēt plašākas būves.

Spainis un lāpstiņa

Augot bērniem lielākiem, aug viņu interese iesaistīties mājas darbos. Tāpat spainis un lāpstiņa būs noderīgs atribūts, dodoties uz rotaļlaukumu ar smilšu kasti.

20170605105740-98792.jpg

Atgādinām:

- Rotaļājoties ar bērnu, noteikti ņem vērā bērna garastāvokli. Ja bērniņš ir noguris, garlaikots vai kļūst niķīgs, viņš mēģina parādīt, lai laiks rotaļu pauzei!

- Lai bērnam rotaļlietas interesētu pēc iespējas ilgāku laiku, regulāri tās maini, ieliekot skapī. Pēc neilga laika bērns ar iepriekšējām rotaļlietām spēlēsies kā no jauna!

 Māmiņu Kiubs

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170601150209-50046.jpg