Piena sastāva pārmaiņas laktācijas procesā

Piena sastāva pārmaiņas laktācijas procesā

26. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba vecmātes atbild uz jūsu jautājumiem! Šajā reizē vairāk par to,kas ir pirmpiens un kad tas rodas!

Laktācijas procesa laikā notiek daudz un dažādas izmaiņas saistībā arī ar pienu. Atkarībā no piena brieduma, to var saukt dažādi - par pirmpienu, pārejas pienu un nobriedušu pienu.

Pirmpiens

Pirmpiens ir dzeltenīgā krāsā, tas parādīties var jau grūtniecības pēdējā trimestra laikā, un tūliņ pēc dzemdībām, līdz pat krūtīs sāks veidoties pārejas piens, mazulis tiks ēdināts tieši ar pirmpienu, kas ir patiešām trekns un sātīgs. Pārejas piens var sākt parādīties 1-3 dienas pēc dzemdībām. Pirmpiens būs pavisam nelielā daudzumā, bet mazulītim ar to pietiks, pirmpiens neradīs pārslodzi bērniņa nierēs un gremošanas sistēmā, kas ar jauno ēdināšanas veidu vēl tikai aprod. Tāpāt pirmpiens palīdzēs arī mīkstināt pirmo vēdera izeju, ko sauc par mekoniju. Savā ziņā, pirmpienu varētu saukt par tādām kā zālēm.

Ūdens vai mākslīgā piena došana mazulim jau pirmajās dzīves dienās ir kā iejaukšanās viņa dabīgajos ēdināšanas procesos, un arī tas samazina pirmpiena pozitīvo iedarbību uz mazuļa organismu.

Pārejas piens

Pārejas piens parādās apmēram 4-13 dienas pēc dzemdībām. Var gadīties, ka krūšu dziedzeri pietūks, var būt arī tā, ka māmiņas ķermeņa temperatūra paaugstināsies. Tādu procesu sauc par piena pieplūdumu. Pārejas piens var parādīties katrai māmiņai citā laikā. Dažreiz tas var nākt pat vēlāk, pirmā dzīves mēneša ietvaros.

Piens

Protams, nobriedušāks piens var sākt ieplūst krūtīs apmēram 14-16 dienas pēc dzemdībām.

"Priekšējais" un "aizmugurējais" piens - ir tāds?

Vēl daudz māmiņu jautā par to, vai tiešām ir tāds "aizmugurējais" piens. Te varam pastāstīt, ka pieniņš, kas rodas starp ēdienreizēm kādā no krūtīm, tiek izdzerts bērniņa zīdīšanas pašā sākumā. Tam var būt pat zilgana nokrāsa vai caurspīdīga. Šāds pieniņš būs vairāk, lielākā apjomā un nodrošinās mazuli ne tikai ar barības vielām, bet arī ar dzeramo.

Savukārt aizmugurējais pieniņš izstrādājas ēdienreizes beigās, kad izdzerts viss sākuma pieniņš. Tas būs jau balts, dažkārt pat dzeltenīgs. Tas būs treknāks, tajā būs vairāk tauku, un tas būs kā pamata enerģijas avots ar krūti zīdītiem bērniņiem. Ja bērniņš izdzer arī šo bērniņu, viņam ir vairāk spēka.

Krūts pienā ir 87-90% ūdens, tāpēc bērniņam pirmajos 4-6 mēnešos nevajadzētu dot papildus dzert ūdeni pat karstā laikā.

Ja bērniņš, neskaitot krūts pienu, dzer arī ūdeni, viņš izzīž mazāk piena, kas nozīmē, ka piena apjoms krūtīs var samazināties.

Skaistus kopības mirkļus!

Māmiņu Klubs

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba vecmātei un saņem personīgu atbildi - visu par grūtniecību, dzemdībām, jaundzimušo!


20170420094635-20066.jpg


20170324071903-73895.jpg