Veidojam piena banku! Atbildes uz biežākajiem jautājumiem sniedz ārste Irēna Putniņa

23. Apr 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad pasaulē nāk mazulītis, un māmiņa izšķīrusies par labu krūts ēdināšanai, rodas neskaitāmi jautājumi ne tikai par to,kādā pozā zīdīt bēbīti, bet arī par to,kā uzglabāt pieniņu reizēm, kad māmiņa pati mazulīti pabarot nevar. Konsultē ārste Irēna Putniņa. 

Kad ir īstais laiks sākt veidot piena banku?

Tas ir ļoti individuāli, jo citai mammai jau pirmajās dienās ir piens pārpārēm, citām ēšanas režīms mazulīšiem noregulējas pirmā mēneša laikā, kad arī var sākt veidot piena banku, ja tāda vajadzība ir.

Piena banka var noderēt arī tad, ja rodas vēlāk sarežģījumi ar krūts ēdināšanu, ja rodas piena krīzes vai reizēs, kad sievietei jāiziet no mājas bez bērniņa.

Kas nepieciešams, lai sāktu veidot piena banku?

  • Māmiņas piens
  • Pacietība
  • Aprīkojums: labs, uzticams piena pumpītis, piena uzglabāšanas trauciņi vai maisiņi.

Ideāli, ja ir atsevišķa ierīce – saldētājs mammas pienam, lai pienu var uzglabāt noteiktā temperatūrā līdz pat pusgadam.

NUK Jolie piena pumpītis – ar ko tas ir īpašs?

Šis ir ļoti patīkams jaunums, jo tas ir viegls lietošanā, kopšanā, un tas ir drošs. Vienkārši izjaucams, vienkārši saliekams, grūti salaužams.  Tikpat viegli to ir izmazgāt, tam ir ērts, garš rokturis, kas piemērots dažādām mammu rokām. Rokturis ir arī tas, kas pie viena regulē stiprumu. Piltuvīte ir nevis apaļa, bet iegarena – viegli pieguļ sievietes krūtij.

Kad piena pumpīti var sākt izmantot?

Gan, ja jāveido piena banka, gan uzsākot zīdīšanu, sevišķi, ja mammai ir ievilkti krūts gali, lai zīdīšana būtu veiksmīgāka.

Izmantoti dažādi pumpīši, bet atslaukt neizdodas. Kāpēc?

Visbiežāk ir tādas reizes saistītas ar domāšanu. Mazulim piena pietiek, bet mammas domāšana rada pretreakciju, varbūt var pamēģināt atslaukt ar roku un pamainīt vidi: siltums, miers, blakus bērniņš. Darīt vajag visu bez steigas!

Un vēl ir tā parastā doma:”Ja nu man nekas nenāk, man piena ir maz, man nekas nesanāks..”, arī tas var tīri psiholoģiski nostrādāt, un process var neizdoties.

Kā piena pumpīti kopt, lai tas būtu sterils?

Ja pumpītis ir viegli izjaucams, to var viegli nomazgāt, novārīt vai sterilizēt tvaika sterilizatorā – kā nu kuram patīk. Vismaz pirmos mēnešus to visu noteikti vajadzētu darīt.

Piena uzglabāšana

Maisiņi ir laba lieta, jo tie ir vienreizlietojami, sterili, tajos var iepildīt līdz 180ml piena. Ideāli, ja var redzēt uz maisiņiem iedaļas, kas norāda par piena daudzumu maisiņā.

Ja glabā neilgu laiku ledusskapī, tad labāk izmantot konteineru. Maisiņi – ietaupa vietu saldētavā, un dubultā aizdare pasargā pieniņu no izlīšanas. Uz maisiņa jāuzraksta datums, laiks un atslauktā piena apjoms.

Dziļa sasaldēšana – 6 mēneši, parastais ledusskapis – līdz 2 mēnešiem, svaigs piens ledusskapī – 72 stundas. Kur ledusskapim atrodas durvis, ir temperatūras svārstības, tur pienu nevajadzētu likt.

Nepareizi salikts piena pumpītis vai nepareizi pielieku?

Ja pumpītis nav pareizi salikts, nerodas vakuums, pieniņu atslaukt būs grūti. Pielikt pie krūts pumpīti nepareizi ir ļoti grūti. Ir nemiers, bažas, un arī tad var neizdoties atslaukšana.

Cik ilgi pēc mazuļa barošanas var atslaukt pieniņu?

Atkarīgs no bērna, no mammas, no sievietes krūtīm, mamma parasti to sajūt. Var atslaukt uzreiz pēc ēšanas, bet jāatceras – daram pa drusciņai pēc katras ēdināšanas vai vairāk – ja ir kāda lielāka atstarpe pa vidu, starp ēdienreizēm.

Maisiņā vairāku dienu atslauktais pieniņš?

Dienas pienu var salasīt un saliet vienā maisiņā, bet vairāku dienu atslaukto pieniņu nevajadzētu apvienot.

Zelta likums: ja bērns ir dzēris pienu no pudelītes vai krūzītes, karotītes, kā nu katrā ģimenē ir pieņemts, tad pienu atkārtoti sildīt nevajadzētu.

Ja ir maisiņš, izņemts no saldētavas, atsaldēts piens, izliets nepieciešamais daudzums, atlikušo pienu var uzglabāt vēl 12 stundas, sildīto – lietojam un neizdzerto lejam ārā.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosarunu piedāvā NUK: izprotot dzīvi!

20140410105859-14218.jpg

www.nuk.lv