Pasargā savu bērnu no vēdera vīrusiem šajā pavasarī

Pasargā savu bērnu no vēdera vīrusiem šajā pavasarī

26. Apr 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasarī, gripas epidēmija norimst, taču tā vietā tieši šajā laikā aktivizējas dažādi vēdera vīrusi. Nav noslēpums, ka rota vīruss ir viens no nopietnākajiem.Tāpēc mums daudz vairāk jāpeidomā pie tā, lai mēs paši un mūsu bērni mazgātu rokas, taču diemžēl tas ne vienmēr var palīdzēt, jo vēdera vīrusi patiesi ir ļoti nejauki un visbīstamākie tie ir tieši mūsu mazuļiem.

Konsultē Gunta Laizāne, Bērnu slimnīcas infektologs

“Rotavīruss ir un paliek vissmagākais zarnu saslimšanas ierosinātājs maziem bērniem tieši pirmajā dzīves gadā,” atklāj infektoloģe. “Par saslimšanas pīķi parasti uzskata 7 mēnešu vecumu, jo parasti bērniņš ar mammas pienu tiek barots vismaz līdz 6 mēnešiem un pārstājot ekskluzīvo krūts ēdināšanu, beidzas arī aizsardzība, līdz ar to, lai pasargātu no smagas slimības formas, būtu vēlama agrāka vakcinācija pret rotavīrusu 2 mēnešu vecumā.”

Vakcinācija pret saslimšanu ar rota vīrusu jau labu laiku ir iekļauta bērnu vakcinācijas kalendārā, taču līdz šim tā ir bijusi tikai rekomendāciju līmenī, jo mums pašiem tā ir jāapmaksā. Taču ir notikušas patīkamas pārmaiņas.

“No 2012.gada septembra rota vīrusa pote ir iekļauta īpašā zāļu sarakstā jeb M sarakstā, līdz ar to bērniem līdz 2 gadu vecumam tiek kompensēti medikamenti, tai skaitā arī rota vīrusa vakcīna, 50% apmērā, tas nozīmē, ka vecākiem jāsedz tikai puse no šīs te vakcīnas cenas,” atgādina infektoloģe Gunta Laizāne.

Saslimšana ar rota vīrusu var noritēt dažādi, taču ļoti bieži tieši bērni līdz divu gadu vecumam nonāk slimnīcā, jo mazuļa organisms ir sācis atūdeņoties un mājās mēs nespējam sniegt nepieciešamo palīdzību. Pagājušajā gadā Bērnu slimnīcā Rīgā 6 bērni ārstējās pat intensīvās terapijas nodaļā, tāpēc tagad arī Bērnu slimnīcā ir iespēja vakcinēt mazuli pret rota vīrusu.

No 2013.gada marta BKUS Vienības gatvē 45 vakcinācijas kabinetā ir iespējams saņemt vakcināciju arī pret rotavīrusu.

Lai saņemtu poti pret rotavīrusu:

-          Vecāki, zvanot uz reģistratūru vai zvanu centru, piesakās vakcinācijai rindas kārtībā;

-          Nonākot pie vakcinācijas speciāliste, bērniņš tiek apskatīts un noteikts vispārīgais veselības stāvoklis;

-          Ja bērniņš ir vesels un var tikt vakcinēts, tiek izrakstīta recepte, ar kur vecāki dodas uz slimnīcas teritorijā esošo aptieku aptieku iegādāties vakcīnu;

-          Vecāki dodas atpakaļ uz vakcinācijas kabinetu,lai tiktu veikta pote.

Lai saņemtu nākamo vakcīnas devu pret rota vīrusa saslimšanu, mums jāpierakstās Bērnu slimnīcas reģistratūrā vizītei pie vakcinācijas speciālista pēc četrām nedēļām.

Tā kā rotavīrusa vakcīna ir tā saucamā dzīvā vakcīna, bērnam ir jābūt veselam, līdz ar to nobīdēm nevajadzētu būt pārāk lielām, jo vakcināciju vēlams pabeigt līdz bērna 6 mēnešu vecumam.

Savukārt pirmo vakcinācijas devu speciālisti ieska saņemt reizē ar komplekso poti, kas bērniņam pienākas divu mēnešu vecumā. Taču jāatceras, ka rota vīrusa vakcīnu ir mutē pilināmi pilieniņi un tie ir droši savienojami ar pirmo paredzēto poti.

Vēlams, lai mauzlītis pirms vakcīnas saņemšanas nebūtu tikko ēdis, lai gan tas, protams, neietekmē vakcīnas iedarbību, taču tas ir veids kā samazināt risku, ka bērniņš varētu vakcīnu atgrūst kopā ar pieniņu.

Šai vakcīnai nepiemīt rūgta vai bērnam nepatīkama garša, tāpēc lielākoties mazuļi neiebilst pret šīs vakcīnas saņemšanu. Mūsu bērnu drošība ir mūsu rokās, tāpēc izvērtēsim visas iespējamās situācijas un pieņemsim lēmumu, kas varētu pasargāt mūsu bērnus.

Būsim veseli un pasargāsim savas atvases no bīstamās saslimšanas!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Gunta Laizāne

infektologs, Bērnu slimnīca
Gunta Laizāne Vecāku skolā