Nenovērtētā pirmā rotaļlieta bērnu mantu kastē- GRABULIS

16. Jun 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esat aizdomājušies, kāpēc mazulīšiem būtu nepieciešami grabulīši? Huggies® Rotaļu zeme ir sagatavojusi pamatotus iemeslus, kāpēc nenovērtēt par zemu šo bērniņa pašu, pašu pirmo rotaļlietu un ko bēbītis no tās var mācīties.

Konsultē psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande.

Pirmajos trijos dzīves mēnešos jaundzimušo svarīgākās un iecienītākās rotaļlietas ir māmiņa un tētis. "Mazajam nav vajadzīgi mīksto mantiņu kalni! Kad zīdainītis gatavojas savai mēneša jubilejai, ir pienācis laiks iepazīstināt viņu ar pirmo grabuli," iesaka psiholoģe.

Tam vajadzētu būt

- ar maigu skaņu

- kādā no pamatkrāsām

Būtiski atcerēties, ka laikā, kamēr redze nav attīstījusies pilnībā, viss, kas atrodas tālāk par 30 centimetriem no viņa sejas un ir bālās krāsās, mazulim ir miglains un nesaskatāms. 

Bet kā tad izvēlēties grabulīti un kādas prasmes šī rotaļlieta attīsta?

20170614142515-94379.jpg

Kādi izskatās grabulīši?

Grabulīši var būt ražoti no koka, plastmasas vai auduma.Daži ir košākās krāsās, citi pasteļtoņs. Veikalu plauktos pieejami gan dažādu formu grabulīši, piemēram, kā dzīvnieki, ziedi, atslēgas vai mūzikas instrumenti.

Kādas skaņas rada grabulīši?

Daudzi grabulīši rada skaņas, kad tos pakrata un skaņas variē no dobjas līdz pavisam smalkai,kas līdzinās zvanu skaņai.

Tāpat, piemēram, auduma grabulīšos, var būt iestrādātas dažādas tekstūras, kas čab vai čaukst. Ir grabulīši, kuri darbojas uz baterijām un skan dziesmas. Darbojoties ar grabulīšiem, bēbītis iemācās cēloņu un seku sakarību- pieskaroties grabulītim, to kratot vai piespiežot pogu, tas sāk skanēt.

Vai bērni mācās, spēlējoties ar grabulīti?

Jā! Grabulīši ne tikai izklaidē mazuli, bet tie palīdz apgūt arī jaunas pramses. Ja rotaļlieta tiek turēta mazulim priekšā, sākotnēji var uz to lūkoties. Ja vecāki sāk to virzīt no vienas puses uz otru, bērni iemācās koncentrēt skatienu un sekot līdzi grabulītim.

Tāpat bērns reaģē uz skaņu un pagriež galvu skaņas virzienā. 

Sākotnēji mazulis grabuli turēs ar stingri tvērienu, bet, attīstoties motorikai, viņi iemācīsies turēt grabulīti un pakratīt. Tāpat ar laiku bērns iemācīsies pārlikt to no vienas rokas otrā. Pirmajā dzīves gadā lietu iepazīšana notiek caur muti, tāpēc arī rotaļlieta- grabulītis- būs tā, ko bērns izpētīs ar mēli un muti. Daudzi grabuļi ir ar dažādām tekstūrām, tāpēc tās kalpos arī kā zobgrauznītis, nomierinot kairinātās smaganas.

Lai uzlabotu sīko motoriku, noderēs grabulīši ar grozāmām detaļām.

Veikalu plauktos ir plašs klāsts ar grabulīšiem,kas ir ne tikai grabināmi, bet arī apliekami ar roku vai potīti, kas radīs skaņu, kustinot rokas vai kājas.Šādi grabulīši būs mācību stunda par ķermeņa daļām, saprotot, ka viņš var kontrolēt savu ķermeni.

20170614142527-90541.jpg

Kā grabulītis var motivēt?

Daudzi vecāki, iespējams, arī jūs, esat atklājuši, ka bērniņam nepatīk visi grabulīši. Iespējams, ka no kāda viņš pat baidās vai tieši otrādi- nomierinās, dzirdot konkrētā grabulīša skaņas. Noteikti nevajadzētu brīnīties, ja mīļākais grabulītis varētu būt motivators jauniem sasniegumiem, piemēram, līst uz priekšu vai sniegties pēc rotaļlietām.

Kā tīrīt grabulīti?

Bēbīši siekalojas, tāpat atnāk atpakaļ arī pieniņš, tāpēc nevar aizmirst par grabulīša tīrīšanu. Plastmasas grabulīšus ir viegli tīrīt, piemēram, zem tekoša ūdens vai ar mitrajām salvetēm. Savukārt mīkstās rotaļlietas grabulīši viegli ir mazgājamas veļasmašīnā, iepriekš drošības labad ieliekot rotaļlietu spilvendrānā.

Lūk, vai pārliecinājām par to, ka grabulītis ir lieliska pirmā rotaļlieta?

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170601150209-50046.jpg