Nekrīti panikā: 7 normāli simptomi bērnam līdz gada vecumam

Nekrīti panikā: 7 normāli simptomi bērnam līdz gada vecumam

10. Mar 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dīvaini pleķi uz bērniņa ķermeņa, paaugstināta ķermeņa temperatūra, pietūcis kakls, tas viss var vecākos izraisīt paniku, īpaši, ja runa ir par pirmo bērniņu. Lai gan, ne visi šie biedējošie simptomi ir tādi, par kuriem būtu patiešām jāuztraucas. Kā atšķirt gadījumus, kad bērnam tiešām nepieciešama ārsta palīdzība?

1. SIMPTOMS: 6 mēnešus vecam bērniņam pēkšņi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra

Iespējamais iemesls var būt tas, ka bērniņam nāk zobi. Uz to var norādīt arī pietūkušas, apsārtušas smaganas. Mazulim var vairāk tecēt siekalas, viņš īpaši enerģiski var vēlēties visu ievilkt mutītē. Visbiežāk mazuļi zobiņu nākšanas laikā ir satraukti, nemierīgi, sliktāk guļ, bet apetīte un kopējais veselības stāvoklis nav pasliktinājies. Var gadīties arī, ka vēdera izeja kļūst šķidrāka un biežāka, var parādīties arī nelielas iesnas un arī klepus. Bet tādi simptomi zobu nākšanas gadījumā ir vien dažas dienas.

Ja bērniņam temperatūra ir virs 38,5 °С, viņam var dot ķermeņa temperatūru pazeminošus līdzekļus, kas satur paracetamolu vai ibuprofēnu. Smaganiņas ar tīru pirkstu var pamasēt vai ieziest ar atsāpinošu gēlu pirmajiem zobiņiem. Piedāvājiet bērniņam pagrauzt arī ko atvēsinošu - māneklīti, speciālu graužamo rotaļlietu, kas pirms tam ielikta ledusskapī. Tas viss bērniņam var palīdzēt nomierināties, un attiecīgi, atliks vien gaidīt piena zobiņus.

2. SIMPTOMS: Jaundzimušajai meitenītei izdalījumi no maksts

Iespējamais iemesls ir dabīgā dzimuma krīze. Tā rodas, ja ir estrogēnu hormonu disbalanss, ko bērniņš iegūst no mammas organisma. Pie tam, meitiņai var parādīties pat mazliet asiņaini vai gļotu veida izdalījumi, un dažkārt viņai var pietūkt arī piena dziedzerīši vai no tiem var iznākt pat dzeltenīgs šķidrums. Visbiežāk hormonālie uzliesmojumi ir pirmajā dzīves nedēļā, un tie izzūd paši no sevis pirmā mēneša laikā. Meitiņa biežāk jāapmazgā, un jāatceras, ka mazgāt vajag pareizi - no priekšas uz aizmuguri, kā arī - atcerieties par gaisa peldēm.

Ja aizdomīgi izdalījumi ir novērojami ilgāk kā 5 dienas, vai parādās vecumā pēc pusotra mēneša, var gadīties, ka tomēr ir nopietnāki hormonālie traucējumi. Tāpat, ja izdalījumiem ir nepatīkams aromāts, zaļgana krāsa un dzimumorgāni ir apsārtuši, meitiņa jāatrāda ārstam.

3. SIMPTOMS: Bērnam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra virs 38 °С un parādās krampji

Paaugstināta ķermeņa temperatūra var izraisīt febrilos krampjus aptuveni 5% bērnu vecumā no 6 mēnešiem līdz pat 3, retāk 5 gadiem, ja ir kādi centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Bērns krampju laikā var ļoti atmest galviņu, raustīt rokas, kājas, aizturēt elpu. Straujas muskuļu atslābināšanās rezultātā var gadīties, ka bērniņš arī nokārtojas tādā brīdī. Lēkmes var ilgt vairākas minūtes vai retāk - 15 minūtes. Speciāla ārstēšana nav nepieciešama, bērnam augot tas pāriet.

Bērnu krampju laikā var likt uz līdzenas, stingras virsmas uz sāna, ar zodu uz leju, lai siekalas un, ja gadījumā paliek slikti, arī vemšanas izraisītie izdalījumi, neiekļūtu elpceļos. Jāskatās, lai līdzās nebūtu priekšmetu, ar kuriem bērns var satraumēt sevi. Kamēr lēkme nav pārgājusi, nedodiet bērnam neko dzert vai noturēt rokās. Kad krampji pāriet, dodiet temperatūru pazeminošus līdzekļus.

Ārsta palīdzība nepieciešama, ja paaugstinātas temperatūras gadījumā krampji rodas arī vecumā pēc 5 gadiem, jo tāda gadījumā krampji var liecināt arī par epilepsiju.

4. SIMPTOMS: 3 nedēļas vecam bērniņam trīc rokas un zods

Jaundzimušajiem tas ir normāli, viņi bieži rausta kājiņas, rociņas, arī zodiņš mēdz trīcēt, jo viņu nervu sistēma vēl nav nobriedusi. Visbiežāk to var novērot pirmajā dzīves mēnesī un tas pāriet pats no sevis līdz 3 mēnešu vecumam. Pārsvarā to visu var novērot brīžos, kad bērniņš ir sasprindzis, kad viņš raud. Visbiežāk tā notiek ar bērniņiem, kas saskārušies ar grūtībām vēl pirms dzimšanas vai dzemdību laikā, piemēram, mammai bijusi kāda infekcija vai arī mazulim trūcis skābekļa.

Nekāda ārstēšana nav nepieciešama, un mazulim var palīdzēt māmiņas masāža, kopīga vingrošana un garas pastaigas svaigā gaisā.

Protams, pie ārsta jāvēršas, ja mazulim trīcēšana, drebēšana, raustīšanās ir arī pēc 4 mēnešu vecuma.

5. SIMPTOMS: Pēc vakcinācijas parādījies liels, sarkans pleķis

Bērna organisms tā var reaģēt uz jebkuru vakcīnu, kas norāda, ka imūnsistēma sākusi antiķermenīšu izstrādi, kas cīnās ar infekcijām. Reakcija var parādīties kopā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, bērniņš var būt nemierīgs, viņam var būt miega un apetītes traucējumi, šķidrāka vai cietāka vēdera izeja. Un šie simptomi parasti nav novērojami vienlaikus, kā arī - tie pārsvarā ilgst 1-2 dienas. Retāk - 3 dienas. Ja mazuli moka sāpes un drudzis, viņam var dot paracetamolu vai ubuprofēnu.

Ja slikta pašsajūta, jebkāda veida izsitumi un paagustināta ķermeņa temperatūra ir ilgāk kā 3 dienas, jāvēršas pie ārsta.

6. SIMPTOMS: 3 mēnešus veca bērniņa acis skatās dažādos virzienos

Tā ir fizioloģiskā šķielēšana, jaundzimušajiem actiņu muskuļi vēl ir vāji un tos kontrolēt galvas smadzenes vēl tā līdz galam nespēj. Tā rezultātā var acu ābolīši kustēties katrs savā virzienā, un tas ir normāli mazuļiem līdz 3 mēnešu un dažkārt pat līdz 6 mēnešu veumam.

Jāmaina biežāk rotaļlietu izvietojums, ja runājam par rotaļlietām, ko mazulis vēro, lai actiņām nebūtu jāskatās vienā un tai pašā virzienā. Ja šķielēšanu novērojat vēl pēc 6 mēnešu vecuma, jākonsultējas ar ārstu.

7. SIMPTOMS: Bērnam ir palielināts limfmezgls aiz auss

Limfadenopātija var parādīties imunitātes darbības laikā. Palielinājums un limfmezglu iekaisums parasti rodas, kad limftecē ciruklē kāda infekcija, vai tajā ir kādas infekcijas atstātās pēdas. Mazuļiem līdz 5 gadu vecumam limfmezgli var būt mazliet palielināti arī, ja bērns ir pilnīgi vesels, ja imūnsistēma, iepazīstoties ar jauniem mikrobiem sāk pārāk aktīvi izstrādāt atbildes reakcijas uz aizsargšūnām - limfocītiem. Visbiežāk bērniem palielinās limfmezgli kakla rajonā, retāk padusēs un cirkšņos.

Nevajag nekādā gadījumā limfmezglus sildīt vai kā citādi ārstēt.

Pie ārsta gan noteikti jādodas, ja linfmezglu palielinājums atgādina zirnīti, kas lielāks par 1cm diametrā. Sevišķi, ja bērnam sāp, kad tur piesakaras. 

3 "nekaitīgi" simptomi, kurus nedrīkst ignorēt

Ja bērnam ir kaut viens no tiem, jādodas pie ārsta nekavējoties:

  • bērna muskuļi sprandā kļuvuši sasprindzināti, cieti. Bērnam ir paaugstināta temperatūra un neparasti izsitumi, kas var norādīt arī uz meningītu
  • bērnam ir sausas lūpas, mēlīte, krīt acis ciet. Tas var norādīt uz atūdeņošanos, kas var rasties vemšanas, caurejas, ilgstošas paaugstinātas temperatūras rezultātā.
  • ja bērna urīns, vēdera izeja, elpa, sviedri nepatīkami, asi ož, uzmanīgi pavērojiet, kā viņš jūtas un - neatlieciet vizīti pie ārsta. Var gadīties, ka bērnam ir vielmaiņas traucējumi, infekcija vai kāda saindēšanās.

Veselību vēlot,

Māmiņu Klubs