Neaizmirsti par drošību sauļojoties!

Neaizmirsti par drošību sauļojoties!

30. May 2013, 13:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam drīz jau vasara būs klāt, un tas nozīmē, ka saule sildīs aizvien biežāk. Siltās drēbes tiks saliktas skapjos un mēs visas dosimies uz pludmali, lai baudītu jūras un saules apvienojumu vienlaikus. Galvenais, kas jāatceras - viss ir labs, kas ir ar mēru, jo ilgstoša atrašanās tiešos saules staros var izraisīt bērna ādas apdegumus.

Bērna āda ir daudz jūtīgāka kā pieaugušā āda, un tā asāk reaģē uz temperatūras maiņu un saules stariem, īpaši pirmajā dzīves gadā, jo ādas aizsargspējas tad vēl tikai veidojas. Tieši tāpēc bērna āda jāpasargā īpaši. Atkārtoti saules staru izraisīti ādas apdegumi, paaugstina risku saslimt ar ādas vēzi. Tāpēc, jāņem vērā šie zemāk aprakstītie, vienkāršie noteikumi, kas jāievēro gan pavasarī, gan vasarā.

  • Pirmajā dzīves gadā nepakļauj bēnru tiešu saules staru iedarbībai, bērnam ir jābūt ēnā vai piesaulītē, zem kokiem utt.
  • Jebkurā vecumā no tiešiem saules stariem jāizvairās laikā no 11:00 līdz 16:00, kad saules intensitāte ir pati spēcīgākā.
  • Ja bērniņš pārvietojas ratos, tad ratu jumtiņš nedrīkst būt nolaists. Rati ir arī jāpiesedz, bet nekādā gadījumā nevajag piesegt visus ratus, pretējā gadījumā bērniņam nebūs, ko elpot. Uzmani mazuli, lai viņš nepārkarstu.
  • Pirmo reizi saulē bērns drīkst atrasties pēc gada vecuma ne ilgāk kā 5-7 minūtes, pakāpeniski šo laiku var pagarināt.
  • Pat ēnā bērnam ir jābūt apģērbtam, lai viņš būtu pasargāts no saules stariem. Cepure ar nadziņu, krekliņš - tas ir tas, kas būtu ieteicams, jo bērniņš nedrīkst būt pilnīgi kails pat ēnā.
  • Pie ūdenstilpnēm saules staru ultravioletais līmenis ir augstāks, tāpēc pēc peldēšanās mazuļa āda jānoslauka ar dvieli, nevis jāļauj tai saulē izžūt.
  • Atvērtas, nepasargātas ādas laukumi jāieziež ar krēmiem, kas pasargā no saules kaitīgās iedarbības. Vislabāk izvēlēties ūdensizturīgu līdzekli, ar augstu aizsardzības pakāpi, kas sasniegtu, kā minimums - 30, 50, 50+.
  • Gan bērniem, gan pieaugušajiem, saules aizsardzības krēms jāieziež ādā vismaz 30 minūtes pirms došanās ārā, jo aizsargfiltriem nepieciešams laiks, lai tie spētu iedarboties uz ādu.
  • Saules aizsardzības krēms jāuzziež arī mākoņainā laikā, jo 80% ultravioleto staru sasniedz zemi arī mākoņainā laikā.

Uzticamai aizsardzībai izvēlies - Bubchen!

20130527135040-98668.jpg