Mans bēbītis baidās no vannas! Ko iesākt?

Mans bēbītis baidās no vannas! Ko iesākt?

01. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vannošanās nav tikai par mazgāšanos. Tas var kļūt par sirsnīgu ģimenes rituālu, kurā vecāki un bēbītis izbauda viens otra klātbūtni. Pēc vannošanās video esam saņēmuši jautājumus par to, ko darīt un kā rīkoties, ja vannošanās neiet pie sirds bēbītim. Kopā ar fizioterapeiti Kristīni Asonovu meklējām un apkopojām ieteikumus, kas, iespējams, varētu palīdzēt!

Kliegšana, spirināšanās- tā ir tikai maza daļa, kā var izpausties nepatika pret ūdeni, pret vanniņu. Būsim atklāti- tas var būt gana stresaini gan mazulim, gan vecākiem, tomēr mierinājums, ka šis periods pāries. 

Vannot mazulīti, kad viņš ir labā omā

Lai gan zināms par ūdens nomierinošajām īpašībām, realitātē tas var nestrādāt, ja bēbītis būs kreņķīgs, noguris vai gribēs ēst. Protams, tas atkarīgs no bērna individuāli, bet iesakām pamainīt režīmu un vannot pirms vai pēc ēšanas, atkarībā no tā, kā esat darījuši līdz šim. Ir mammas, kuras saka, ka šis ir bijis atslēgas vārds uz sekmīgu vannošanos. 

Ietīt un vannot bēbīti autiņā

Maziem bēbīšiem jo īpaši nepieciešama ierobežojoša zona, lai rokas un kājas neietu pa gaisu, tāpēc ietīšana autiņos var palīdzēt, pakāpeniski vannošanās procesā autiņu palaižot vaļīgāk.

Sarūpēt siltu un mājīgu vidi

Jaundzimušajiem un bēbīšiem nav īpaši laba termoregulācija, tāpēc krasas temperatūras izmaiņas var mazulītim radīt nepatīkamas sajūtas- silta un mājīga vannas istaba vai istaba, kurā notiks vannošanā ir obligāts noteikums. 

Vannot mazulīti pietiekami siltā ūdenī

Lai gan uz bērnu termometriem ir norādīta ieteicamā temperatūra, bieži katra mazuļa individualitāte nosaka to, cik siltam vai vēsam vajadzētu patiesībā būt ūdenim- ja vienam būs par siltu, tad citam prasīsies tieši vēsāku ūdentiņu. Bet kā iepriekš minējām, 

Novērst uzmanību ar maigu dungošanu

Runāšanās ar bēbīti vai dungošana var būt daļa no rituāla. Bet tikpat labi var būt arī otrādi- mazulim traucē šāda runāšanās, dziedāšana vai runāšanās.

Vannoties kopā

Ja bēbītis ir pieradies atrasties rokās vecākiem, iespējams, ielaišanās vanniņā, kur neapskauj tuva cilvēka rokas, var būt satraucoši, tāpēc risinājums varētu vannoties kopā, nodrošinot āda-āda kontaktu un vecāki viegli var regulēt to, cik silts vai auksts ir ūdens. 

Vienkārši aizmirst par klasisku vannošanos

Arī šis var būt variants, izlīdzoties ar sūkli, kas samitrināts siltā ūdenī. Un pēc laika, kad mazulis būs paaudzies, iespējams, veiksies daudz labāk. 

Skaties VIDEOieteikumus bēbīša vannošanā!