Māneklītis - kādu izvēlēties?

Māneklītis - kādu izvēlēties?

24. Sep 2015, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par knupīša lietošanu zināja jau mūsu senči, protams, ne tajā formā, kādu mēs redzam mūsdienās. Mūsu vecvecmāmiņas mazuļiem lika mutītē saritinātu marlīti, kurā iekšā maizes gabaliņš. Šāds līdzeklis palīdzēja nomierināt raudošu mazuli.

Tieši nomierināšanai tiek lietoti arī māneklīši mūsdienās. Bez tam, ārsti apgalvo, ka zīšānas rezultātā, bērna kuņģa gludā muskulatūra reflektīvi saraujas, tas nozīmē, ka no organisma ātri tiek izvadītas gāzes. Un tomēr - nepareiza māneklīša lietošana var nodarīt kaitījumu, piemēram, tiek bojāta sakodiena attīstība, bremzēta runas attīstība, kā arī, tiek bojāti zobi. Lai tā nenotiktu, māneklīša izvēlei jāpievēršas maksimāli nopietni.

Izmērs un forma

Māneklīšu izvēle veikalos mūsdienās ir milzīga. Pat mazos bērnu preču veikalos jums piedāvās vairākus māneklīšu veidus. Un tādā piedāvājumu jūrā ir viegli apmaldīties. Sāksim ar māneklīša formu. Pediatri uzsver, ka ideāla forma māneklītim ir tāda, kas nespiež uz mazuļa žokli, netraucē mēlei, kā arī nav traucēklis siekalu norīšanas laikā. Šīm prasībām pilnībā atbilst māneklīši, kuru apakšējā daļa pieguļ mēlei un ir plakana, bet augšējā ir noapaļota.

Tieši šāda forma līdzinās māmiņas krūts gala formai laikā, kad viņa ēdina mazuli, jo bērniņš zīšanas laikā piespiež ar mēli mammas krūts apakšējo daļu, un attiecīgi - tā kļūst plakana. Tā kā materiālu, kas būtu identisks savu īpašību pēc, māmiņas krūtij, vēl neviens nav izgudrojis, tad par nepieciešamās formas radīšanu rūpējas ražotāji.

Balonveidīgus māneklīšus pediatri neiesaka iegādāties, jo tie var traucēt pat pareiza sakodiena attīstībai.

Protams, māneklītim jābūt piemērotam arī bērna vecumam, tieši tāpēc uz māneklīšu iepakojuma jāmeklē norāde par bērnu vecumu, kādiem māneklītis piemērots. Visbiežāk tie ir 0-3 mēneši, 3-6 mēneši, 6-12 mēneši un 12-18 mēneši. Ir māneklīši, kas piemēroti pat pirms laika dzimušiem mazulīšiem, tie ir ļoti mazi un tos ir patiešām viegli zīst bērniņam.

Materiāls

Mūsu vecāki vēl atceras gumijas māneklīšus, kas ātri plīsa un nebija lietojami. Mūsdienās tādus praktiski nav iespējams atrast. Mūsdienu ražotāji māneklīšus ražo nevis no gumijas, bet gan no lateksa un silikona. Ar ko šie materiāli atšķiras?

Lateksa māneklīši izgatavoti no naturāla lateksa – dabīga, augstvērtīga materiāla. Latekss ir ilglaicīgs materiāls. Tam piemīt augsta noturība, ja tas ir ieplīsis, materiāls neplīst tālāk, tas ir ļoti elastīgs. Tā kā latekss ir dabīgs materiāls, tad tauki, kas ir ēdiena sastāvā, to var sabojāt. Lateksa izstrādājumi jāuzglabā rūpīgi, nostāk no tiešiem saules stariem. Saskaņā ar nerakstītiem noteikumiem, ik pēc 4-6 nedēļām lateksa knupīti vajadzētu mainīt. Bet, kad tas kļuvis lipīgs, tas pavisam noteikti ir jāizmet.

Silikona māneklīši izgatavoti no augstvērtīgiem materiāliem. Caurspīdīgajam silikonam ir siltuma noturība. Pat tieši saules stari un tauki nevar sabojāt materiālu. Tomēr silikonu ir daudz vieglāk saskrāpēt. Tāpēc silikona knupīšus jāmaina jau, kad ir pirmie defekti: pirmās koduma pēdas utml.

Konstrukcija

Praktiski katrs māneklītis sastāv no knupīša daļas, gredzentiņa un plastmasas daļas, kas satur visu kopā. Protams, ir arī tādi māneklīši, kas ir no viena silikona vai lateksa gabala. Iegādājoties māneklīti, jāpievērš uzmanību tam, lai tā daļa, kas paliek mutes ārpusē, būtu pietiekoši plata, lai bērniņš nevarētu ar māneklīti aizrīties. Bez tam, jābūt arī izgriezumam bērna deguntiņam. Ļoti labi, ja ir arī ventilācijas caurumiņi māneklīša plastmasas daļā, lai mazuļa āda varētu elpot un nesvīstu, pretējā gadījumā uz āds zem māneklīša var veidoties pat izsitumi.

Ja māneklītis nepieciešams miegam, labāk izvēlēties māneklīti bez gredzentiņa, kas bērniņam miegā var traucēt, radīt kādas neērtības, ja mazulis miegā kustas vai vēlas mainīt savu miega pozu. Nomoda laikam var izvēlēties māneklīti ar gredzentiņu un pat speciālu knupīša turētāju. Ļoti ērti nakts miegam ir māneklīši, kas tumsā spīd.

Kāpēc lietot māneklīti?

Mūsdienās māneklīši vairs nav tikai līdzeklis, kas palīdz nomierināt dusmīgu, raudošu, bēdīgu mazuli. Māneklītis pat piedalās mazuļa mutes dobuma attīstībā, stiprina žokļa muskuļus, palīdz izveidoties pareizam sakodienam. Un arī tas vēl nav viss. Ražotāji piedāvā māneklīšu formā pat termometrus, kas ļauj mazulim izmērīt ķermeņa temperatūru, nesagādājot viņam nekādas neērtības. Ja mazam bērniņam jādod šķidras zāles, to var ērti izdarīt pat ar tāda māneklīša palīdzību, kurā ir dozators. Bet atvieglot elpošanu var palīdzēt māneklītis - inhalators, kurā ievietojams speciāls šķīdums ar ēterisko eļļu. Šie ir tādi pasaules izgudrojumi, kas citviet jau pieejami, bet pie mums vēl jāpagaida.

Lai nu kā, katra vecāka paša varā ir izvēlēties savam mazulim to mīļāko māneklīti!

Māmiņu Klubs

 

NUK Classic Rose & Blue lateksa

 

20150916084211-76655.jpg

NUK Classic Rose & Blue silikona

20150916084504-77548.jpg

NUK Classic - silikona

20150916084359-64766.jpg

NUK Classic  -Happy Days silikona

20150916090436-21885.jpg

  • NUK Trendline mānekļi ar izceltu vairodziņu, ar vai bez riņķīša. Piemēroti izmantošanai gulēšanas laikā. Košas krāsas un dažādas sērijas (Mikipele, Vinnijs Pūks, Hello Kitty).
    • Trendline Adore (silikona)
    • Night & Day (lateksa, spīd tumsā!)
    • Vinnijs Pūks un viņa draugi (lateksa vai silikona)
    • Mickey Mouse (silikona)
    • Hello Kitty (silikona)

NUK Trendline  - Disney

20150916085907-44594.jpg

NUK Trendline  -Hello Kitty

20150916090029-47172.jpg

NUK Trendline  - silikona

20150916090159-66803.jpg

NUK Trendline  -Night&Day lateksa

20150916091117-66057.jpg

  • NUK Genius māneklīši ar riņķīti. Māneklīša lateksa daļā iestrādāti īpaši kanāliņi, kas padara māneklīti mīkstāku, vairodziņam saplacināta priekšējā virsma un palielinātas ventilācijas atveres – bērna komfortam. Pieejams arī 0.izmērs (0-2 mēn.) maziem jaundzimušajiem.

NUK Genius lateksa

20150916090733-22994.jpg

  • NUK Freestyle silikona māneklīši  ar mūsdienīgu dizainu un uzlabotu vairodziņa dizainu. Mazāks ādas kontakts, pateicoties palielinātām ventilācijas atverēm. Ādai īpaši draudzīgais māneklis.

NUK Freestyle silikona

20150916090852-94989.jpg

Lai arī jūsu mazuļa bērnība - krāsaina!

Māmiņu Klubs