49% ģimeņu vakcinētu pret rotavīrusu,ja pote būs bez maksas

49% ģimeņu vakcinētu pret rotavīrusu,ja pote būs bez maksas

30. Sep 2013, 09:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā jau ilgāku laiku norisinās diskusijas un arī aptauja par to,vai vecāki būtu gatavi potēt bērnu pret rotavīrus par valsts līdzekļiem. Liels prieks bija māmiņu atbildes, ka viņas 49% gadījumos ir gatavas potēt savus mazulīšus pret rotavīrusu. Tāpat samērā liels ir arī vēl neizlēmušo skaits- 12,6% māmiņas vēl nav izlēmušas,potēt bērniņu vai nē.

Tomēr jāpiebilst, ka bija arī māmiņas, kuras izlēmušas nepotēt savas atvases- 10% māmiņu.

Tā kā rotavīrusa vakcīna par maksu pieejama jau vairākus gadus, bija māmiņas,kuras piedalījās aptaujā, kuras bērnus jau ir potējušas pret rotavīrusu, darot to par pilnu maksu vai atlaidi.

Kā galvenos iemeslus nevakcinēt bērnus pret rotavīrusu māmiņas minēja:

- Ir vairāki rotavīrusa paveidi un pote nepasargā pret visiem;

-  Neuzskatu, ka rota vīruss vai vējbakas ir tik bīstamas slimības, lai pret tām vakcinētu mazu bērnu. Arī citas potes pēc ārsta ieteikuma devām citādā kārtībā (gan bērna vecuma, gan kombinēšanas ziņā - ne visas uzreiz), nekā kalendārā. Pierādījumu par to, cik daudz laba un cik ļauna nodara potes, ir nepietiekami. 

- Katra pote ir jauna slodze organismam, tāpēc vienmēr ir jāizvērtē par tās nepieciešamību. Zināšanas par rota vīrusu mums māca ievērot higiēnu, uzņemties atbildību par savu veselību vairāk nekā potes iepotēšana un nesatraukšanās.

- Konsultējos arī ar imunologu un kopīgi izlēmām par citiem rota vīrusu izsargāšanās paņēmieniem;

- Bērns jau ir vecāks par ieteicamo vakcinēšanas laiku;

- Jo uzskatu un mana pieredze liecina, ka paši vecāki ar to var tikt galā mājās vai ambulatori. Ja bērns ir nonācis slimīcā, tad paši vecāki bijuši neuzmanīgi, nav pamanījuši pirmās pazīmes un uz tām atbilstoši reaģējuši, piemēram dodot pastiprināti padzerties vai savlaicīgi dodot medikamentus. Caurejas un vemšanas gadījumā jāreaģē nekavējoties, nevar gaidīt un cerēt, ka viss jau būs labi, tad arī komplikāciju, sarežģījumu un slimnīcas  apmeklējumu nebūs. Savlaicīgi pamanīta slimība nav tik bīstama, lai tā atsvērtu ķīmijas devu, ko bērns saņem ar vakcīnu.

Lai gan māmiņu atbildes nav viennozīmīgas, rezultāti Eiropā, potējot bērnus pret rotavīrusu, parāda, ka pēdējo gadu laikā būtiski ierobežota saslimstība ar bērnu vidū plaši izplatīto vēdera vīrusu jeb rotavīrusu.  Labie rezultāti cīņā ar rotavīrusu minētajās valstīs panākti, valstu imunizācijas kalendāros iekļaujot vakcināciju pret šo infekciju. Nule par bērnu vakcinācijas uzsākšanu pret rotavīrusu paziņojusi Norvēģija, šā gada jūlijā vakcinācija tika uzsākta arī Lielbritānijā, bet kopumā vakcināciju pret rotavīrusu bērnu imunizācijas programmās iekļāvušas varāk kā 40 pasaules valstu, tostarp arī ASV, Austrālija, Luksemburga, Grieķija, Beļģija u.c.

Vakcinācijas rezultāti iepriecina. Arī Latvijā no 2014. gada 1.janvāra, kad valsts imunizācijas programmas ietvaros plānots uzsākt visu bērnu vakcināciju pret rotavīrusu, saslimstība ar šo infekciju beidzot samazināsies. Ieguvumu būs daudz - tiks atslogoti vecāki, slimnīcas, ģimenes ārsti, kā arī ietaupīsies tiešām lieli vasts budžeta līdzekļi, kas patlaban tiek tērēti par smagi slimo rotavīrusa pacientu ārstēšanu slimnīcā.

Ar 50% apmaksu nepietiek

Kaut gan patlaban Latvijā vakcināciju pret rotavīrusu valsts apamksā daļēji jeb 50% no cenas, vecākiem joprojām ir jāpiemaksā ap 40 latu par kursu. Šāda prakse neveicina vakcinācijas aptveres sasniegšanu līmenī, kas mazinātu slimības izplatību iedzīvotāju vidū. Turklāt valsts iepirkums vakcīnu iekļaušanai imunizācijas kalendārā lielākam bērnu skaitam noteikti izmaksātu ievērojami lētāk nekā patlaban, kad tiek iepirkts neliels vakcīnu daudzums.

Ko rotavīrusa vakcīnas iekļaušana imunizācijas kalendārā nesīs Lavijai?

Valstij viena rotavīrusa slimnieka ārstēšana slimnīcā patlaban izmaksā 260 latus, bet 3000 pacientu ārstēšana – jau 780 000 latu. Tā ir nauda, ko varētu novirzīt smagi slimo bērnu ārstēšanai – pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem, sistēmas slimībām, kas prasa lielus līdzekļus un dārgus medikamentus. Tāpat ievērojami tiktu atslogots medicīnas personāls – ģimenes ārsti, slimnīcu uzņemšanas nodaļas, infekciju nodaļas u.c.

Latvijas bērnu imunizācijas kalendārs ir atzīts par vienu no labākajiem Eiropas Savienības valstu vidū. Turpinot tā pilnveidi un no nākamā gada 1.janvāra uzsākot arī plānoto bērnu imunizāciju pret rotavīrusu, Latvijas spers vēl vienu soli tālāk iedzīvotāju veselības uzlabošanā atbilstoši Pasaules Veseības organizācijas ieteikumiem.

Māmiņu Klubs/Ilze Grope, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas slimnīcas infektoloģe