Lai traipi pazūd!

Lai traipi pazūd!

05. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni spēj radīt daždažādus traipus: burkānu sula uz jaunās jaciņas, ūdenskrāsas uz zeķubiksēm un urīna traipi tīrajā paladziņā. Uzzini, kā ikdienā, mājas apstākļos šos un vēl citus traipus visefektīvāk apkarot! Konsultē profesionālā uzkopšanas servisa „LiiR” speciāliste Velga Kopce. 

Ēdiens, sulas un asinis

„Biežākie, bērnu radītie traipi, pārsvarā ir dabīgas izcelsmes, piemēram, asinis, dažādu ēdienu un sulu traipi.

Ja tos centīsies iztīrīti uzreiz pēc izveidošanās, no šiem traipiem varēsi atbrīvoties diezgan viegli. Piemēram, asins traipu, uzreiz pēc tā rašanās, jāliek aukstā ūdenī, jāizmērcē, un pēc tam jāmazgā vieglā sārmu šķīdumā.

Jebkuru traipu vēlams „apkarot” svaigu, tikko radušos, jo tad, ja tas iestāvas, traips iekrāso auduma šķiedras un no tā atbrīvoties ir ļoti grūti. Reizēm gadās arī tā, ka ar iestāvējušiem traipiem nespēj cīnīties pat profesionāļi.  

Košļājamā gumija

Arī košļājamās gumijas traipu var pamērcēt aukstā ūdenī – tad, daļā gadījumu, tā no auduma virsmas atdalās diezgan viegli. Tomēr, dažkārt, arī pēc izmērcēšanas, košļājamā gumija var neatdalīties un traipu iztīrīt ir neiespējami. Viss atkarīgs no tā, cik dziļi audumā tā ielipināta.

Jāatceras, ka nekādā gadījumā no košļājamās gumijas nedrīkst atbrīvoties, to cenšoties izņemt abrazīvi! Tā rezultātā, audumā vari izkasīt caurumu. Uzkopšanas servisa profesionāļi šāda veida traipu tīrīšanai parasti izmanto speciālus ķīmiskos līdzekļus, kas tiek uzsmidzināti košļājamajai gumijai, un rezultātā, no tās var viegli atbrīvojas – košļājamā gumija no auduma atlīp. Turpretī, mājas apstākļos šādu traipu iztīrīt ne vienmēr ir tik vienkārši. 

Dažādas krāsas

Diezgan viegli no dažāda veida audumiem var iztīrīt ūdenskrāsas, kuras gatavotas uz ūdens bāzes.

Arī flomāsteru, kuru sastāvā ir ķīmiskas vielas, traipus var mēģināt likvidēt ar ūdens palīdzību. Šādu radušos traipu jāmazgā vieglā sārmu ūdenī. Ielej bļodā siltu ūdeni, izšķīdini tajā sārmus, piemēram, ziepes vai pulveri, un šajā šķīdumā izmazgā nosmērēto apģērbu.

Šos un vēl citus traipus, vari mēģināt iztīrīt arī, izmantojot sodu, citronu, vai kādu citu dabīgo skābi – tās neradīs īpašu risku audumu sadedzināt. Šādam nolūkam noder arī kalcinētā soda, kas ir nedaudz stiprāka par dzeramo sodu, un kalpo kā iedarbīgs traipu tīrāmais līdzeklis.

Urīns un fekālijas

Līdzīgi kā citus traipus, arī bērna urīnu un fekālijas var tīrīt ar sodu vai citronu. Jāsagatavo tāda kā pašķidra putriņa, tā jāuzklāj uz traipa un kādu pusstundu, stundu, jāļauj iedarboties. Pēc tam, kad šis šķīdums nedaudz izžuvis, apģērbu, viegli papurinot vai paberzējot, atbrīvo no sodas. Pēc tam, tad, ja traips ir izveidojies, piemēram, uz palaga vai segas pārvalka, izmazgā to veļas mazgājamajā mašīnā. Ja šādi apģērbu mazgāt nedrīkst, no sārmu šķīduma to vari atbrīvot, drēbi izskalojot bļodā. Abos gadījumos pastāv liela iespēja no traipa atbrīvoties.

Tomēr jebkurā gadījumā, efektīvi tas būs tikai tad, ja traipu mēģināsi iztīrīt uzreiz pēc tā rašanās, jo tad, ja tas būs audumā ieēdies, tad traipu izmazgāt visticamāk neizdosies.

Pirmkārt, jāatceras, ka dažādus traipus no dabīgajiem audumiem, piemēram, kokvilnas un vilnas, iztīrīt ir grūtāk. No sintētiskiem materiāliem – nedaudz vieglāk. Tomēr galvenais likums, kas jāievēro jebkura veida audumiem – jebkādus, tikko radušos traipus, jāmēģina tīrīt uzreiz!

Kā tu atbrīvojies no bērna radītajiem traipiem?