Lai bērnam vieglāk elpot un pašiem sirds mierīgāka

Lai bērnam vieglāk elpot un pašiem sirds mierīgāka

14. Feb 2013, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērns klepo, mums, vecākiem un tuviniekiem, sirds nespēj būt mierīga. Prātā pārcilājam gan vecmāmiņu padomus un tautas metodes, gan ārstu ieteikumus par piemērotāko ārstēšanu. Kā lai izvēlas savam bērnam vislabāko? Viens gan ir skaidrs – ļoti iespējams, pienāks brīdis, kad bez ārsta dzirdīgās auss, izklaušinot bērnu, neiztikt.

Klepus ir organisma aizsargreakcija, tāpēc pats par sevi tas nav nekas slikts. Tomēr klepu kaut kas izraisa, tāpēc vissvarīgākais ir atrast tā patieso cēloni.

Klepus mēdz būt dažāds – gan iesnu klepus, kas biežāk parādās tūlīt pēc pamošanās vai apguļoties un ir viegli „atlecošs”, gan sausais klepus, kad skrāpis kaklā un nevar atklepoties. Mēdz būt bronhīta klepus, kad krūtīs burbuļot burbuļo, gan vienkārši biskvīta klepus, kad gardā drupačiņa ieskrējusi kaklā. Bet mēdz būt arī astmas izraisīts klepus, kas sākumā izpaužas kā nevainīgs nakts klepus vai krekšķis pēc draiskošanās.

Kā klepu atpazīt, kā rīkoties un kur meklēt padomu? To var uzzināt www.bernsklepo.lv. Tā ir mājas lapa, kas tapusi sadarbībā ar bērnu plaušu speciālistiem, lai palīdzētu visiem vecākiem, kuriem nav vienalga, kuri meklē informāciju un veidus, kā palīdzēt savam bērnam.

Viens no pirmajiem soļiem var būt īpašā riska testa aizpildīšana, kas ļauj apjaust, vai bērnam varētu būt nosliece slimot ar elpošanas sistēmas slimībām. Riska tests atrodams šeit!

Mājas lapā www.bernsklepo.lv pieejama informācija par klepu, astmu, alerģijām, ārstēšanās iespējām, arī zīdaiņu sēkšanu un lietām, ko nepieciešams izdarīt, gatavojoties ārsta apmeklējumam. Ikkatrs šajā interneta vietnē var uzdot jautājumus bērnu plaušu speciālistiem, kā arī atrast sev tuvāko ārstu. Tāpat pieejams 10 vingrojumu komplekss plaušu veselībai un mīļais krāsojamo bilžu stāsts, kas, talkā nākot Lācēnam, Astmonim Kāsulim, Tētim, Mammai un dakterei Lācei Lācītei, palīdz bērnam izskaidrot, ko nozīmē klepus. Stāsts ir kā palīgs vecākiem, lai runātu par veselības jautājumiem. Stāsts palīdz skaidrot, ka bērns pats nav slimība.

BērnsKlepo.lv tapis, sadarbojoties ar Latvijas Bērnu alergologu un pneimonologu biedrību un Latvijas Astmas un alerģijas biedrību un konsultējoties ar Latvijas vadošajiem bērnu pneimonologiem.

20130213102851-62901.jpg

www.bernsklepo.lv