Ko ēst krūts ēdināšanas laikā un kā atslaukt pieniņu?

25. Nov 2015, 10:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau pirms mēneša, kad tikāmies Māmiņu kluba online konferencē, runājām daudz par  lietām, kas saistītas ar pašu vērtīgāko posmu mammas un mazuļa kopā būšanas laikā – par krūtsbarošanu! Par mammas pienu. Un arī šajā dienā sarunu turpinājām, ņemot vērā, ka aktualitāte nemazinās un jautājumi no mammām ir vienmēr!

Māmiņu Kluba ONLINE TV studijā satikām uztura speciālisti Lieni Sondori, ar kuru kopā turpinājām šo tematu un pievērsām īpašu uzmanību Piena bankas veidošanai, pudelīšu un knupīšu izvēlei..

Jautājums par to, ko ēst, lai mazulim nesāp puncis, ir mūžsens..

Bet, patiesībā, deviņu gaidību mēnešu laikā mēs jau piedomājam pie tā, ko ēst, attiecīgi to pašu ikdienas ēdienkarti var piemērot arī krūts ēdināšanas laikā, vienīgi vēl kādas papildus kalorijas vajadzētu, un tas ir arī viss. Nav jāēd DAUDZ, lai būtu daudz piena. Mammām ir svarīga atpūta, miegs un, protams, arī ēdiens, bet optimālā daudzumā, un te nav runa par pārēšanos. Mamma nav paēdusi, mamma ir stresā, viņai ir laika trūkums, rezultāts - bērniņš raud. Un tas nav tāpēc, ka mamma ir apēdusi kaut ko, ko nevajadzētu. Veidojas mazuļa zarnu trakts, vēl tikai veidojas viņa dienas režīms, viņš pielāgojas apkārtējai pasaulei. Ledusskapī, pa rokai ir jābūt vienmēr kaut kam, ko papildus uzkost.

Papildus uzkodas var būt: dienas sākumā tās var būt putras (auzu pārslas, prosa, griķi, mieži, grūbas), kam klāt var likt gan ūdeni, gan pienu, protams, var ēst arī kādu maizi ar sieru vai gaļu. Bet - tiem nevajadzētu būt pusfabrikātiem, desu, gaļas izstrādājumiem. Ja prasās uzkost ko sāļu, tas ir normāli, galvenais, lai pārējās ēdienreizes ir sakārtotas. Visbiežāk tomēr prasās ko saldu. Svarīgi ir to pārējo ēdienreižu kopumu veidot tādu, lai organismam nekā netrūkst. Izņēmumi ir citrusaugļi, ar kuriem jābūt uzmanīgām. Kafiju arī drīkst iedzert rīta pusē, bet pa dienu mazulis ir jāvēro, varbūt, ka tas ietekmē viņa miegu, ja kafija izdzerta pārāk daudz. Teorētiski bērnu neietekmē ne kofeīna, ne bez kofeīna kafija. Mammai ir jāvēro mazulis, un jāpadomā par sevi vienmēr.

Uzturs ietekmē piena kvalitāti, olbaltumvielu kvalitāti tas neietekmē, ietekmē vitamīnu daudzumu. Piena daudzumu gan tas neietekmē, tauku saturu jā.

Atslaukt pienu vai nē – kādos gadījumos to būtu nepieciešams darīt?

Protams, ja jāatgriežas darbā, kaut kur jādodas ārpus mājām bez mazuļa, to var darīt. Tas ir ļoti individuāli. 100% visām mammām nevar pateikt, ka to VAJAG darīt. Ja mammai ir ļoti daudz piena, to var darīt. Piena daudzumu regulē bērna bieža likšana pie krūts, un aktīva zīšana. Mammai vajag brīdi pašai sev, un mammai nav jājūtas slikti, ja viņa vēlas iziet ārpus mājas savās darīšanās. Piena banka te ir labs risinājums.

Kā pareizi atslaukt pienu - ar rokām, pumpīti?

Katra sieviete ir unikāla, nevar pateikt, ka visām būs labāks tieši elektriskais pumpītis, tikpat labs ir arī manuālais pumpītis, neesi piesaistīts pie vada, un lieto, kad tev tas ir ērti. Elektriskais pumpītis - ērtā pozā, istabā, gultā varbūt pat. Svarīgi ir krūti nesamocīt - arī, ja slauc ar roku, kas daudzām mammām veiksmīgi izdodas. Ja ir kādi jautājumi, vai ir sajūta, ka kaut kas ir nepareizi, jāprasa padoms vispirms krūts zīdīšanas speciālistam vai ārstam.

Krūts ir jāsatver visa, tas arī ir jāatceras. Ir jāpievērš uzmanība tam, lai krūts gals būtu viss pumpīša atverē. Zīdīšanas procesam jābūt patīkamam, nevis sāpīgam. Ja ir sāpīgi krūts gali, tie ir ieplīsuši, pie vainas var būt nepareizs krūts satvēriens.

Pēc zīdīšanas var krūti ieziest ar mammas pienu.

Vai atslaukšana nav kaitīga krūtīm?

Šāda veida jautājumi jāuzdod savam ārstam, vecmātei vai ginekologam. Par atslaukšanu kā tādu un to, vai tā traumē krūtis, var jautāt tikai sev tuvam ārstam. Tik labi, kā mazulis izēd krūti, tā neizēd un neatslauc neviens.

Kā vispareizāk uzglabāt atslaukt pienu un kā to pareizi pēc tam lietot?

Laiks iet uz priekšu, un ir dažādas modernas lietas, palīgi mammām, kā, piemēram, pumpītim klāt ir pudelīte, kurai var uzskrūvēt virsū vāciņu un pudelīti var likt saldētavā. Kad mazulis ir jābaro, ņemam ārā no saldētavas un atsildam ūdens peldē. Ieteicamais uzglabāšanas laiks saldētavā - 3 mēneši, ja ir īpaši zema temperatūra saldētavā - var uzglabāt līdz pusgadam. Kad pieniņu izņem no saldētavas, saudzīgi tas vispirms jāatkausē ledusskapī un tikai tad - ūdens peldē. Uzvārot zudīs visas piena uzturvērtības. Tāpat uzglabāt var uzglabāt arī īpašos piena maisiņos, uz kuriem var uzrakstīt arī piena atslaukšanas datumu. Saldētavā maisiņi aizņems mazāk vietas.

Māmiņu Klubs

20151113101937-41025.jpg

Eksperts

Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs meitu mamma
Liene Sondore Vecāku skolā