Vasaras TOP jautājums: Kāpēc māmiņas satrauc bērnu netīrās rokas?

Vasaras TOP jautājums: Kāpēc māmiņas satrauc bērnu netīrās rokas?

03. Aug 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs, māmiņas, esam tās, kuras saviem bērniem atklāj to, kāda ir šī pasaule, kurā dzīvojam, kādi tajā valda noteikumi, kādas jaunas iemaņas bērniem jāapgūst, lai varētu iejusties sabiedrībā un viena no tām ir higiēna, patiesībā visvienkāršākā roku tīrība. Šķiet, kas tur tāds – iemācīt bērnam mazgāt rokas, taču patiesībā, nekas nenotiek pats no sevis, tas patiesi ir jāmāca. 

Konsultē ģimenes psihoterapeite Kristīne Maže.

Protams, ne mums vienmēr ir pieejams ūdens, kad ir radusies nepieciešamība nomazgāt mazās rociņas un saprotam, ka būtu īstais laiks bēnam pastāstīt par to, kāpēc jāmazgā rokas, jo bērni vislabāk mācās brīžos, kad tas ir aktuāli.

Kā jau pret visu dzīvē, arī pret to, kā bērnam mācīt rūpēties par sevi, būtu vēlams attiekties viegli, neko nesarežģījot, taču arī neatstājot šos jautājumus novārtā.

"Tas jau patiesībā ir tāds smalks līdzsvars starp to, kas ir man, kas otram vajadzīgs," uzskata ģimenes psihoterapeite. "Būs mammas, kas aizgājušas spektrā – darīsim visu, lai tikai no malas labi izskatās, jo tā ir ieaudzināts- lai vai kā jūties, no malas jāizskatās labi. Iespējams būs mammas, kas teiks "Nenomazgāji muti, nu nekas, galvenais, lai pats bērniņš labi jūtās!", tad reizēm bērniņš ar krāsainām rokām skrien apķert tanti, kurai skaists jauns apģērbs, tante var nebūt priecīga. Uzskatu, ka abas spektra galējības nav tās patīkamākās ne mums, ne apkārtējiem."

Bērniem ir svarīgi sajust, ka starp mums, mammu un bērnu, ir attiecības, nevis tikai noteikumi – mamma teica, es izpildu – vai tas būtu saistīts ar roku mazgāšanu, istabas uzkopšanu vai pusdienu apēšanu. Ja mazais nejūt, ka viņš ir mums svarīgs, viņam trūkst motivācija mūs klausīt.

Kristīne Maže turpina: "Protams, ka ir rokas jāmazgā kaut rota vīrusa dēļ, tajā pašā laikā, ja tikai terorizēsim – vai tu nomazgāji rokas, var samazināties imunitāte un pašvērtība. Ja samazinās imunitāte, nesaslims ar rota vīrusu, saslims ar kādu citu slimību, ja samazinās pašvērtība, tā var pārvērsties mentālā saslimšanā, ka cilvēks ir tik ļoti pārņemts ar ārējo tīrību, ka sajūt nepieciešamību mazgāt rokas nepārtraukti vai 20-30 reizes dienā un ir sajūta, ka vēl ir jāmazgā."

Lai tā nenotiktu, mēs varam ieviest rituālus, stāstot pērniem, kad un kāpēc rociņām ir jābūt tīrām, jo rituāli ir tie, kas palīdz bēnriem justies droši un viņi saprot notikumu secību. Mums – pieaugušajiem bieži vien šķiet savādi, kāpēc vispār par roku tīrību ir jārunā, tas taču ir tik pašsaprotami. Jā, tā ir, taču pašsaprotami tas ir tikai tāpēc, ka mēs to esam apguvuši bērnībā un īsit vairs neatceramies, kā tas noptika, taču arī mums stāstīja un rādīja kā tas darām, nu laiks to mācīt saviem bērniem.

Māmiņu Klubs

20170801230220-24191.jpg