Kādam biezenītim dot priekšroku?

10. Oct 2014, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās jebkurā bērnu preču veikalā, lielveikalā vai aptiekā ir pieejams ļoti plašs bērnu pārtikas klāsts. Pirms burciņēdiena iegādes noteikti jāpievērš vairākām lietām uzmanība!

DERĪGUMA TERMIŅŠ

Vairumā gadījumu tas norādīts uz burciņas vāciņa malas vai augšpuses.

IETEICAMAIS VECUMS

Kā pirmais piebarojums, ko var lietot jau no četru mēnešu vecuma ir biezenīši, kas satur tikai vienu pārtikas produktu - dārzeni vai augli. Piemēram,  - ābolus, bumbierus, burkānus, ķirbjus. Sākot no sešu mēnešu vecuma var dot biezenīšus, kas satur vairāk kā vienu dārzeni vai augli. Piemēram, ābolus ar burkāniem, kabaci ar ķirbi u.c.

KVALITĀTES ZĪME

Biezenītim jāsatur tikai un vienīgi kvalitatīvas izejvielas, tam jāatbilst dažādiem Eiropas Savienības standartiem, kas attiecas uz bērnu pārtikas ražošanu.

Kā biezenītis jāpagatavo mājas apstākļos?

Ja vēlies iegādāties biezenīti burciņā, arī tas ir jāsagatavo pirms ēšanas. Galvenais noteikums - termiskajai augļu un dārzeņu apstrādei jābūt pēc iespējas minimālai. Tas nepieciešams tāpēc, lai saglabātu produktā norādīto vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu daudzumu. Tāpēc pārkarsēt biezenīti nevajadzētu. Arī, ja gatavo biezeņus mājās, vislabāk tos gatavot ar tvaika katlu vai multivāres katlu.

Bez tam, noderēt var arī vispārīgās rekomendācijas:

  • visi gatavošanai nepieciešamie produkti rūpīgi jānomazgā tekošā ūdenī. Tādā veidā atbrīvosies no iespējamiem pesticīdiem uz augļiem un dārzeņiem. Tāpat jāmazgā produkti arī pirms uzglabāšanas, lai atbrīvotos no ķimikālijām.
  • liela daļa toksisko vielu, kas atrodas produktos, iznīcinātas tiek termiskas apstrādes ietekmē. Un tomēr, vārot vai sautējot tās var nokļūt buljonā vai sulā. Tāpēc gatavojot bērnam, ieteicams vārīšanas laikā noliet ūdeni vismaz 2-3 reizes
  • lai atbrīvotos no nitrātiem saknes var pamērcēt ūdenī ilgāk. Sagriez produktus nelielos gabaliņos un aplej tos ar ūdeni uz pusstundu.

Kā pareizi izvēlēties produktus bērnu pārtikas gatavošanai?

PĒTI SMARŽU

Iegādājoties produktu, pievērs uzmanību to smaržai. Ja dārzeņi un augļi ir ar izteiktu aromāti, piesātinātu, tos var pirkt.

IEPAKOJUMS

Ja produkti irkošā vai tumšā iepakojumā, nevajadzētu tos pirkt. Krāsvielas, kas izmantotas šo iepakojumu ražošanā satur toksiskās vielas, kas viegli un ātri iesūcas augļos un dārzeņos.

ĀRĒJAIS IZSKATS

Ja uz augļiem ir tumši pleķi, tas var liecināt par to, ka tie satur nitrātus

IEGĀDES VIETA

Jāzin ir, patiesībā, ne tikai par iegādes vietu, bet arī vietu, kur iegūti produkti. Ja produkti ir kā apžuvuši, tie ilgi piegādāti veikalam. Ja ogas izskatās svaigas, tās var būt apstrādātas ķīmiski. Ogām jābūt nesamīcītām un sausām. Ja uz tām ir mitrums, tātad, tās bijušas ledusskapī, pēc tam nokļuvušas siltumā un sākušas burtiski kust. Tādu augļu un dārzeņu uzglabāšanas laiks ir visai ierobežots.

Esiet uzmanīgi attiecībā uz produktu izvēli. Labāk vairākas reizes apskatīt, pasmaršot, nekā beigās sagādāt vilšanos, sev un sava bērniņa veselībai.

Māmiņu Klubs

Gardums katrā karotītē kopā ar 

20140922153113-29545.jpg