Kāda ir paaugstināta temperatūra?

Kāda ir paaugstināta temperatūra?

06. May 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pieņemts uzskatīt, ka normāla ķermeņa temperatūra ir 36.6 grādi. Bet pamatā tā ir ar pieaugušajiem, un kā tad ar mazuļiem?

Sāksim ar to, ka paaugstināta temperatūra ir signāls,  - bērna imūnsistēma ir sākusi strādāt.  Kad organismā nokļūst vīrusi vai baktērijas, viņš mobilizē visus savus spēkus, lai uzvarētu "ienaidniekus", kas neiztur augsto temperatūru un iet bojā, pirms vēl paguvuši nodarīt kādu kaitējumu.

Bet tai pat laikā temperatūra līdz atzīmei 37.5 bērniem ir normāla, un tā nenorāda uz iekaisuma procesiem organismā.

"Pirmkārt, jāņem vērā bērna vecums, attiecīgi, arī temperatūras paaugstināšanās nianses", - skaidro pediatre Anna Birka.

Pavisam maziem bērniņiem nereti temperatūra var svārstīties viena grāda robežās, tāpēc, ka pirmajā dzīves gadā termoregulācija ir nestabila, un bērniņš var nosalt vai pārkarst ļoti ātri. Tā nu arī izskaidrojami temperatūras atšķirīgie rādījumi. Ilgstoša raudāšana, peldēšanās, situācija, kurā mazulis centies ilgāku laiku nokārtoties - tas viss var paaugstināt ķermeņa temperatūru, liekot tai svārstīties robežās no 36.6 līdz 37.5 grādiem.

Pediatri atgādina, ka jaundzimušā gadījumā, un arī bērniem līdz gada vecumam, ir uzmanīgi jāvēro temperatūras svārstības, jāseko līdzi mazuļa stāvoklim. Dažkārt pat neliela paaugstināta temperatūra kopā ar miegainību, vemšanu, nedabīgu sejas bālumu vai apsārtumu var būt nopiets iemesls, kura gadījumā ir vismaz jāsazvanās ar bērna ārstu.

Ar pediatru jāsazinās arī tajā gadījumā, ja temperatūra  - 37.5 grādi turas ilgāku laika posmu.

Bērniem pēc gada vecuma unv ecākiem bērniem, normāla temperatūra tieši tāpat skaitās robežā līdz šiem minētajiem 37.5 grādiem. Paaugstināta temperatūra var rasties, ja bērns aizrāvies ar aktīvām rotaļlietām, vai atrodas smacīgā telpā, to izraisīt var arī paaugstināts nervu sistēmas jutīgums un citi faktori.

"Atcerieties, bērna kopējam stāvoklim ir jābūt apmierinošam", - atgādina pediatre.

Esiet veseli!