Kad sākt tīrīt zobus

Kad sākt tīrīt zobus

14. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Ja pie stomatologa dodas jau bērnībā, tad nākotnē tas nemaz tik bieži vairs nav jādara. Vispirms tāpēc, ka ātrs vecākiem dod ļoti daudz noderīgu ieteikumu par to, kā saglabāt bērnu zobu veselību. Bez tam, vairums bērnu pēc agrīnām vizītēm tālākā nākotnē mazāk baidās "ārstēt zobiņus".

Pēc Māmiņu Kluba vecāku lūguma uz biežāk uzdotajiem jautājumiem atbildes sniedz klīnikas "Pērle" stomatoloģe Tatjana Timofejeva.

Kad un ar ko sākt

Kad sākt rūpēties par mazuļa zobiņiem?

Tas jāsāk darīt jau no pirmā zobiņa izšķilšanās brīža, kas parasti notiek ap 6-8 mēnešu vecumu.

Kādā vecumā bērns jāradina pie zobu tīrīšanas?


Tas, kāds būs bērna smaids nākotnē, ir atkarīgs no pareizām rūpēm par zobu veselību jau no pirmajiem dzīves gadiem. Jāsāk bērnam mācīt pašam zobiņus tīrīt jau no pirmo zobiņu parādīšanās.

Ar ko sākt - kā pareizi rīkoties?

Kamēr mazulis vēl neprot pats tīrīt zobiņus, jums nāksies viņam palīdzēt. Jānostājas bērnam aiz muguras, jāpiepaceļ viņa galva, un akurāti jātīra zobiņu iekšpusīte un arī ārējo zobiņu virsma. Ja bērniņš cenšas pats ņemt rokās zobu birstīti, atbalstiet viņa centienus pašam tīrīt zobiņus un mēlīti. Dodiet viņam pašam mazliet padarboties ar zobu birstīti pa muti. Paslavējiet, pat, ja bērns tikai pakošļā vai pazīž zobu birstīti. Bērns uzzinās, ka zobu birstīte ir domāta mutei, un tas jau būs liels sasniegums. Pēc tam, kad mazais būs "iztīrījis zobus", vecākiem pašiem šī procedūra jāpabeidz. Svarīgi, lai bērns nebaidītos no manipulācijām savā mutītē.

Zobu pasta gada-pusotra vecumā nav jāizmanto, jo bērniņš vēl neprot izskalot mutīti, un apēstā zobu pasta var izraisīt pat fluora pārdozēšanu organismā. Ja bērniņš uzstājīgi prasa "mammas zobu pastu", viņa uzmanība jānovērš uz skaistu krāsu, kāda ir viņa zobu pastai, vai arī jānotēlo, ka uz birstītes tiek izspiesta tieši "ammas" zobu pasta. Ja bērns kļūst kaprīzs, un viņam pazūd interese rūpēties par zobiņiem, labāk procedūru atlikt, norādot, ka vecākiem gan patīk rūpēties par saviem zobiem. Jums jākļūst par piemēru! Visdrīzāk bērniņš pats gribēs pievienoties jums zobu tīrīšanas procesa laikā.

Protams, higiēnas procedūrām pievērsties var arī rotaļu formā: "nāc, paskaitīsim, cik tev zobiņu", "parādi, kā begemots atver mutīti" utt.

Tīrām zobus

Kā pareizi tīrīt zobus?

Pirmajām rūpēm par mutes dobumu un smaganu masāžai, kad zobiņu vēl nav, ļoti labi noder uz pirksta uzmaucama zobu birstīte, kas ir speciāla, mīksta birstīte. Mamma to var ērti uzmaukt sev pirkstā, lai veiktu smaganu masāžu mazulim, kam zobiņi vēl tikai nāk.

No 6-8 mēnešu vecuma, kad ir jau pirmie zobiņi, mamma tos var tīrīt ar birstīti, kas piemērota mazuļiem. Augšējos zobus jātīra virzot birstīti no smaganām uz leju, apakšējos zobus tīra, virzot birstīti no apakšas uz augšu, prom no smaganām. Zobu virspusīti, ko izmantojam ēdiena sakošļāšanai, tīrām birstīti kustinot horizontāli. Smaganas jāmasē izmantojot apļveida kustības no abām pusēm. Visām darbībām jābūt akurātām, rūpīgām, saudzīgām, lai netraumētu maigo, ļoti plāto mutes dobuma gļotādu.

Pēc gada vecuma parādās jau pirmie lielie piena zobi, ar ko nu jau var kārtīgāk ēdienu sakošļāt, ne tikai nokosties, kā tas bija ar priekšzobiem. Šie zobiņi atrodas jau līmeni zemāk zobu rindā, tāpēc ar ierasto zobu tīrīšanas metodi, kas palīdzētu atbrīvoties no aplikuma, nepietiks. Lai kārtīgāk notīrītu arī šos zobiņus, zobu birstītei jāiekļūst visos mutes kaktiņos, un birstītes virsmai jākustas perpendikulāri zobu rindai.

Starp citu, par zobu pastām runājot, protams, tām jābūt speciāli bērniem paredzētām. Izmantot zobu pastu var tad, kad bērns iemācās izskalot muti un izspļaut ūdeni no tās. Parasti tas notiek ap 2-2,5 gadu vecumu.

Cik bieži jātīra zobus?

Zobus vēlams tīrīt pēc katras ēdiena uzņemšanas reizes, vai vismaz pēc brokastīm un vakariņām. Ja nav iespējas iztīrīt zobus pēc ēdienreizes, mute jāizskalo ar ūdeni.

Kā pieradināt regulāri tīrīt zobus?

Ja rūpes par pirmajiem piena zobiem ir vecāku pārziņā, un tiek stiprinātas ar pašu piemēru, tad ap 2-3 gadiem bērnam jau mutītē ir 20 piena zobiņu, un ap šo vecumu bērnam jāprot pašam tos iztīrīt, neaizmirstot to darīt ik dienas no rīta un vakarā, bez liekiem atgādinājumiem.

Dariet to spoguļa priekšā, lai bērns redzētu visu, kas notiek viņa mutē. Un, pats, galvenais,  - esiet piemērs! Neviens un nekas tā nestimulēs bērnu tīrīt zobiņus, kā vecāki, kas ir viņa piemērs. Bērnam jāredz, ka vecāki regulāri, divas reizes dienā, arī paši tīra zobus.

Pakāpeniski ierādiet bērnam, kā pareizi tīra zobiņus. Pastāstiet, ka katram zobiņam jābūt notīrītam no visām pusēm, un katram zobiņam ir savs darbiņš. Tāpat var pastāstīt arī, ka aplikums, kas ir uz zobiem kopā ar baktērijām, ir notīrāms tikai tad, ja zobu tīrīšana ilgst 3 minūtes.

Padoms vecākiem. Lai zobu tīrīšanas procesu padarītu aizraujošāku, jāiegādājas zobu birstīte, kas būtu interesantas formas. Protams, arī zobu pastas garšai ir nozīme.

Vai zobi jātīra ppēc saldumu ēšanas vai arī jāveic kādi citi profilaktiskie pasākumi?

Pēc saldumu ēsānas vēlams zobiņus iztīrīt ar zobu birstīti. Var arī bez zobu pastas. Galvenais - mehāniski notīrīt lipīgo produktu no zobu virsmas. Ja zobu birstīte nav pieejama, tad muti vēlams izskalot vismaz ar ūdeni.

zobu_birste

Zobu birstīte
Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties bērnam zobu birstīti?

Pirmajai zobiņu tīrīsānas pieredzei nevajadzētu izraisīt sāpes bērniņam, tāpēc pirmā zobu birstīte jāizvēlas atbildīgi.

Zobu birstītei jābūt ar mazu galviņu (ne lielākai kā 2-2,5 zobiņi), lai šaurajā bērna mutītē tā varētu tikt līdz pat tālākajiem stūrīšiem. Izvairīties no asarām palīdzēs maigi sariņi, kas izgatavoti no poliestera, nevis no neilona. Sariņiem jābūt mīkstiem, un tai pat laikā izturīgiem. Birstītes ar dabīgiem sariņiem mūsdienās īsti neiesaka, jo dabīgie sariņi mēdz galos sašķelties, tiem ir arī iekšējie kanāli, kuros var vairoties baktērijas.

Zobu birstītes kātiņam jābūt piemērotam gadu vecam bērnam, tam jābūt ērtam, pirmkārt, jums, jo gadu vecam bērnam zobus tīra tikai pieaugušais. Noteikti vieglāk atrast bērnam higiēnas preces zobiem būs tur, kur meklējat tos sev, atpazīstot produktus pēc to marķējuma (piemēram, OralB). Vienkārši jāizvēlas birstīte, kas būtu piemērota jūsu bērnam, vecuma ziņā, jo uz birstītēm ir arī norādes par to.

Vecākiem bērniņiem zobu birstītes kātiņam jābūt platam un maksimāli ērtam. Speciālā bērniem piemērotā zobu birstīte būs tāda, kurā ņemtas vērā bērna rokas satvēriena īpatnības. Birstītei jābūt tādai, kas horizontālā veidā vienmēr guļ ar sariņiem uz augšu. Ērtāk izmantot vienmēr būs zobu birstītes, kurām ir interesants derīguma termiņa indikators - iekrāsoti sariņi, kas zaudē krāsu laika gaidā.  Tāpat birstītes sariņi mēdz sašķiebties ar laiku. Vecākiem bērniem šāds indikators palīdzēs arī saprast, cik kvalitatīvi zobiņi tiek tīrīti patiesībā.

Zobu veselības problēmas


Kādas zobu veselības problēmas var skart bērnus? Kad var parādīties kariess?

Kariess ir viena no izplatītākajām saslimšanām, ar ko saskarties nākties var jau no agras bērnības. Pirmie bojājumi uz zobiņiem var parādīties pat līdz 1.dzimšanas dienai.

Pirmie zobiņi mazulim parādās ap pusgadiņa vecumu, kad zobu emalja vēl nav pietiekoši izveidojusies. Emalja vēl nav izveidojusies, un, ja zobiņus netīra, var rasties piena zobu kariess. Kariesa attīstību sekmēt var dažādi faktori, kas ir ļoti nozīmīgi.

Pirmkārt, saistībā ar augstākminētajiem iemesliem, piena zobu kariess zobiņus skart var visai ātri. Piena zobu kariess atšķiras ar to, ka tas nereti ir cirkulārs, tātad - izplatās pa zobiņu, aptverot tā virsmu pilnībā. Tas saistīts ar to, ka aplikums, attiecīgi arī ogļhidrāti krājas ap smaganu. Kariess burtiski noārda zobus un bez savlaicīgas ārstešanas tas var pāriet jau smagākās formās kā: pulpīts, periodontīts, un galu galā, var palikt arī bez kariesa skartā zoba.

Otrkārt, visi procesi, sevišķi iekaisuma procesi, bērniem norit straujāk kā pieaugušajiem, tāpēc iespējamie sarežģījumi bērniem var sākties ātrāk kā pieaugušajiem. Bērns vēl nevar precīzi formulēt, kas viņam sāp, un kāpēc viņš ir kļuvis kaprīzs.

Pirmā vizīte pie stomatologa


Kādā vecumā jādodas pie zobārsta pat, ja bērnam nav nekādu sūdzību par zobu veselību?

Ja bērnu nesatrauc zobiņi, tad pirmo reizi pie zobārsta būtu jādodas aptuveni 2,5 gadu vecumā, kad bērnam ir jau visi piena zobiņi. Lai šī vizīte pārvēršas par interesantu iepazīšanos! Pirmā profilaktiskā vizīte, kas nav saistīta ar zobu sāpēm, bērnam nāks par labu. Viņš redzēs kabinetu, mazliet iejutīsies. Pie viena zobārsts varēs novērtēt bērna zobiņu stāvokli, sakodienu un žokļa attīstību.

Ko vecāki var darīt, lai bērns nebaidītos no zobārsta?

Bērna pirmajai vizītei pie zobārsta vispiemērotākais būs laiks no rīta, tad bērnam nebūs jāuztraucas visu dienu. Parasti mazi bērni no rītiem arī uzvedas labāk, jo diena taču tikai sākusies. Nekādā gadījumā nesakiet bērnam tādas frāzes kā: "Nebaidies!", "Tas nebūs sāpīgi!" jo tieši tas bērnu tomēr uztrauks. Vēl ir ļoti svarīgi bērnu nekad nebiedēt ar zobārstu. Daudzi vecāki bērnos rada noraidošu motivāciju, baidot ar došanos pie zobārsta un sāpīgām, nepatīkamām procedūrām, ja, piemēram, bērns neklausa un netīra zobus.

Padoms vecākiem: Centieties, cik vien spēka, radīt pozitīvu zobārsta tēlu. Tam jābūt kā bērna zobiņu palīgam, tāpēc, ka veseli zobiņi nozīmē to, ka bērns par sevi nākotnē būs pārliecinātāks un viņam nebūs kompleksu!

Ko var uzzināt pirmajā vizītē pie zobārsta?


Pirmās vizītes laikā ārsts iepazīstas ar bērnu, parāda kabinetu, atļauj pataustīt krēslu, paspaidīt kādas podziņas. Labi palīdz rotaļas ar rotaļlietām, var ņet arī līdzi kādu savu rotaļlietu, kas ļoti vēlas iepazīties ar ārstu, kas ārstē zobiņus. Ārsts var palīdzēt bērnam nebaidīties un iemācīties atvērt mutīti bez bailēm.

Ja viss izdodas, tad pirmajā vizītē var iztīrīt pat zobiņus un apstrādāt tos ar fluoru, kas ir higiēnas procedūra. Pēc tam jau nebūs vairs bail no šādām vizītēm, sevišķi, ja bērns drīkstēs vērot visu, ko dara ārsts, un, ja ārsts būs viens un tas pats. Bērni ātri pierod pie viena un tā paša cilvēka. Bērns ar ārstu var pat sadraudzēties, un došanās pie zobārsta var pārvērsties par aizraujošu nodarbi. Pēc vizītes ārsts bērnam var uzdāvināt kādu mazu dāvaniņu - kartiņu, uzlīmīti, blociņu. Arī tas bērnā veido pozitīvas atmiņas par piedzīvoto ārsta kabinetā.

Ja zobi jāārstē, tad bērniem tiek špricēts atsāpinātājs?

Kad parādās pirmās zobu sāpes, jāpaskaidro bērnam, ka tad, kad sāp zobiņi, pie ārsta dodas visi - gan pieaugušie, gan bērni. Jāizturas ir pārliecināti, jābūt ir mierīgiem arī pašiem. Jāpastāsta, ka pēc azobārsta zobiņi vairs nesāpēs, un jāpastāsta arī par to kādas sekas ir tam, ka atsakās no atsāpinošās šprices. Pārējais jau ir ārsta darbs.

Ļoti labi strādā uzmanības novēršana, piemēram, multfilmas, dziesmiņas, stāsti. Te ļoti svarīgi ir nesabiedēt bērnu. Ja bērns uzticas ārstam, nav saspringts, tad viņš var pat nemanīt, kā ārsts veic atsāpinošo dūrienu ar adatiņu. Mēs savā klīnikā izmantojam virspusējo anestēziju pirms tiek veikts dūriens. Šī procedūra ir absolūti nesāpīga, un zobiņš pacientam nemanot "aizmieg", kamēr bērns skatās multfilmas.

Cik bieži jādodas pie zobārsta?

Pie zobārsta būtu jādodas reizi pusgadā. Bet tad, kad mainās piena zobi uz patstāvīgajiem, pie zobārsta būtu jādodas biežāk, reizi 3-4 mēnešos. Tad zobus iespējams apstrādāt ar fluoru, un tas ļaus izvairīties no kariesa.

Māmiņu Klubs