Kad degunā vai ausī iekļuvis sīks priekšmets

Kad degunā vai ausī iekļuvis sīks priekšmets

23. Jan 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļi līdz gada vecumam iepazīst pasauli ne tikai caur muti, bet arī caur ausīm un degunu, līdz  ar to nereti  pamanās tur ielikt visneiedomājamākās lietas. Kā rīkoties šādā situācijā, konsultē pediatre Anna Birka.

Ko darīt, ja kaut kas ir iesprūdis degunā vai ausī?

Noteikti paliec mierīga pati un mēģini arī bērnu  pārliecināt, ka viss ir kārtībā. Lielākā bīstamība ir iebāzt priekšmetu- pupu, zirni vai pogu vēl dziļāk, mēģinot šo priekšmetu dabūt ārā ar pinceti vai vates kociņu.

Ja priekšmets ir skaidri redzams un samērā tuvu auss izejai un bērns var pasēdēt mirkli mierā, pincete var noderēt.  Bet ja šis priekšmets ir dziļi ausī, labāk dodies pie ārsta, lai ausi vai degunu atbrīvotu no svešķermeņa.

Svarīgi palīdzību meklēt uzreiz, jo uzturoties auss ejā ilgāku laiku, var būt problemātiski tos izņemt, piemēram, zirnis vai pupa var uzbriest, tādējādi apgrūtinot izņemšanu, savukārt, neliela baterija var radīt nopietnus bojājumus.

Vai ir iespējam,ka bērna ausī vai degunā iesprūst priekšmets,kad bērns to nepamana?

Zīdaiņi un mazi bērni var iebāzt sev degunā vai ausīs neiedomājamākās lietas- no pupiņām līdz popkornam un, jā, patiešām bērni reizēm var to nepamanīt.

Ja kaut kas ir iesprūdis bērna degunā,visticamāk pamanīsi, ka viena nāss ir brīva un iespējams, ka tā var sākt nelabi ost. Tāpat iespējams, ka bērns raud sāpju un diskomforta dēļ, tāpat iespējams sagaidīt deguna asiņošanu.

Ja kaut kas ir iekļuvis bērna ausī, bērns,iespējams, to raustīs vai raudās diskomforta dēļ.

Kā ārsts šo priekšmetu izņems?

Ārsts apskatīs ausi vai degunu un tad izlems, kā rīkoties. Viņiem ir dažādi instrumenti šādiem gadījumiem.

Iespējams, ka tiks lietota pincete vai atsūcējs, lai izņemtu priekšmetu. Ja priekšmets ir no metāla,iespējams, ka tiks lietots magnēts.

Pēc priekšmeta izņemšanas ārsts vēlreiz apskatīs ausi vai degunu,lai pārliecinātos,ka nekas vairs nav palicis. Lai novērstu ausu vai deguna infekciju,iespējams,tiks izrakstīti pilieni vai citi medikamenti

Māmiņu Klubs

Ja Tavam mazulim degunā vai ausī ir iesprūdis kāds priekšmets,pastāsti,kā to izņēmi!