Kā zināt, ka zīdainītim piena pietiek?

Kā zināt, ka zīdainītim piena pietiek?

16. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Mazulis pie krūts raud!", "Man ir tukšas krūtis, nejūtu piena pieplūdumu tajās..", "Mēģināju atslaukt pienu, un jā - ir tikai 10mln..", "Bērniņš visu laiku karājas pie krūts, noteikti nepaēd kārtīgi.."- bieži tieši pēc šīm pazīmēm mamma nospriež, ka viņai nav piena vai arī - tā ir maz. Bet patiesībā iemesli tam visam var būt citi. Vairāk pastāstīs sertificēta krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Maķedonska.

Ir vairāki objektīvi rādītāji, pēc kuriem var spriest, ka mazulim piena pietiek. Pirmajās dienās labs rādītājs ir mazuļa vēdera izeja. Pirmpienam ir atslābinošs efekts, un, ja mazulis tiek pie pirmpiena pietiekošā daudzumā, pirmā vēdera izeja - mekonijs iziet katru dienu pirmajās 3 mazuļa dzīves dienās. Jau 3.-4.dienā mazuļa vēdera izeja sāk mainīties, tā kļūst līdzīgāka parastai vēdera izejai, kāda ir ar krūti ēdinātiem mazuļiem: ūdeņaina, maziet graudaina. Ja 5 dienas vecs mazulis ne reizi nav kakājis, vai arī nedēļas vecumā viņa vēdera izeja joprojām ir mekonija izskatā, ir vērts griezties pēc palīdzības, iespējams, kaut kas nav kārtībā tieši ar krūts ēdienreižu organizāciju.

Otrs rādītājs - mazulis labi ņemas svarā. Pirmajās dienās pēc dzemdībām visi mazuļi mazliet zaudē no sava dzimšanas svara, un tas ir normāli. Pieļaujamais svara zudums ir 5-7% no dzimšanas svara, bet dažkārt arī 10% lielu svara zudumu var uzskatīt par normālu. Tāpēc pirmajās 3 dzīves dienās parasti netiek ieteikts mazuli piebarot ar mākslīgā piena maisījumu, izņemot gadījumos, kad tas nepieciešams kādu medicīnisku iemeslu dēļ. Mazulis savu dzimšanas svaru atgūst apmēram pirmo divu dzīves nedēļu laikā.

Gribu pievērst jūsu uzmanību tam, ka svara pieaugums tiek aprēķināts ņemot vērā zemāko svara rādītāju, tāpēc vajadzētu painteresēties dzemdību iestādē, kāds bērniņam bija pats zemākais svara rādītājs, parasti tas ir 2.-3.dienā pēc dzimšanas, un tad var pasekot līdzi tam, lai šie dati tiktu ierakstīti arī mātes pasē.

Pirmajos četros dzīves mēnešos ar krūti ēdināti mazuļi var pieņemties svarā par - no 125 līdz pat 500gr nedēļā, vai arī tie būtu 500gr līdz pat 2kg mēneša laikā. Pēc četru mēnešu vecuma bērniņš kļūst aktīvāks, sāk apgūt dažādas kustības, retāk kā pirmajos mēnešos ēd krūts pienu, tāpēc svara pieaugums samazinās līdz pat 100-500gr mēnesī.

Lai pārbaudītu, vai bērniņam trūkst piena, var veikt mitro autiņbiksīšu testu - jāsaskaita, cik reižu diennaktī mazulis tās piečurā. Vienreizlietojamās autiņbiksītes būs grūti izkontrolēt, tāpēc uz diennakti varētu atteikties no tām. No rīta pēc pamošanās, ņemam autiņbiksītes mazulim nost, jaunas nevelkam un tad skaitam, cik reižu mazulis pačurājis:

  • pirmajās dienās pēc dzimšanas, kad mazulis ēd pirmpienu, viņš var čurāt 2-4 reizes diennaktī. Pēc tam, kad krūtīs jūtams piena pieplūdums, palielinās arī mazuļa čurāšanas reižu skaits, tās var būt 6 un pat vairāk reizes diennaktī.
  • sākot no 10.-14.dzīves dienas mazulis var čurāt 12-15 reizes diennaktī. Ja līdz vakaram ir jau saskaitītas 12 reizes, tad uz nakti autiņbiksītes var nevilkt. Ja ap vakaru ir mazāk kā 8 čurāšanas reizes bijušas, tad vislabāk saskaitīt arī nakts mazās "darīšanas". Ja izrādās, ka bērns čurā 8-10 reižu diennaktī, tad būtu vērts pievērst uzmanību krūts ēdināšanas organizācijai, iespējams, ka bērniņš tomēr nesaņem pietiekoši daudz piena. Ja diennakts laikā mazulis čurā vien 6 reizes, tā ir jau bīstama situācija, var gadīties, ka viņam sākusies atūdeņošanās.
  • Jāņem vērā, ka vismaz 12 reižu diennaktī būtu jāpačurā mazuļiem LĪDZ 6 mēnešu vecumam.

Māmiņu Klubs


20140909110526-44786.jpg

NUK Jolie - Tā ir lieliska izvēle mūsdienīgai māmiņai!

 

20140106095524-77648.jpg

  • Šis pumpis darbojas uz membrānas principa, to ir viegli izjaukt un salikt, papildus stabilitāti nodrošina speciālais paliktnis, visas detaļas ir mazgājamas un sterilizējamas atbilstoši pievienotajai instrukcijai.
  • Jolie pumpis ir savienojams ar NUK First Choice pudelītēm.
  • Šis jaunais pumpis ir ideāli piemērots  sievietēm, kurām ir svarīgi atslaukt pienu maigi, komfortabli  un efektīvi un kurām patīk modernas un izskatīgas lietas, arī, ja tas ir tikai  piena pumpis.
  • Šim pumpis efektīvi veic savu funkciju - atslaukt pienu, tam ir mīksts silkona masāžas spilventiņš un ergonomisks pumpja rokturis-svira, kas ļauj regulēt nepieciešamo atslaukšanas stiprumu.
  • NUK Jolie nesatur bisfenolu A, tas ir ražots Vācijā.